Search

Večeras počinje ZFF, a mi smo zamolili koordinatoricu programa Selmu Mehadžić da nam izdvoji svoje favorite

Večeras počinje ZFF, a mi smo zamolili koordinatoricu programa Selmu Mehadžić da nam izdvoji svoje favorite


Image: PR

Selma Mehadžić ime je koje se već dugo godina veže uz jedan od najbitnijih i najpopularnijih hrvatskih filmskih festivala, dakako riječ je o Zagreb Film Festivalu. S obzirom na to da njegovo, već 16. izdanje, počinje večeras i traje sve do 18. studenog, odlučili smo Selmu, službeno koordinatoricu programa, a simpatično nazvanu i programska sveznalica pitati za neke njezine preporuke i filmske favorite. Što nam je sve odabrala iz ovogodišnjeg filmskog programa i zašto baš te filmove donosimo u nastavku... 

Teret

Jedan od onih važnih filmova koji tjera nove generacije na suočavanje s prošlošću i koji neke kinematografije čekaju desetljećima. Posebna preporuka upravo zbog redatelja Ognjena Glavonića jer je njegova potreba za tim istim suočavanjem dovela do sjajnog debitantskog filma, za koji se i nakon premijere u Cannesu otimaju A festivali. Leon Lučev je za ulogu glavnog lika, vozača kamiona i slučajnog svjedoka ratnih zločina, nagrađen Srcem Sarajeva.

Večeras počinje ZFF, a mi smo zamolili koordinatoricu programa Selmu Mehadžić da nam izdvoji svoje favorite (фото 1)

Kao da je moj sin

Talijanska redateljica Costanza Quatriglio prije nekoliko godina radila je dirljiv dokumentarni film o afganistanskom imigrantu koji je godinama pokušavao saznati što se dogodilo s njegovom obitelji. Telefonski razgovori koje je Costanza pratila s njim bili su inspiracija za film Kao da je moj sin, priča o dvojici braće kojima se nenadano javlja majka i moraju odlučiti hoće li se vratiti po nju i riskirati svoje živote. Costanza je za glavnu žensku ulogu odabrala našu sjajnu Tihanu Lazović (Zvizdan, Aleksi) koja u jednoj sceni pjeva stihove Olivera Dragojevića.

Večeras počinje ZFF, a mi smo zamolili koordinatoricu programa Selmu Mehadžić da nam izdvoji svoje favorite (фото 2)

Sve je dobro

Nakon prikazivanja filma Sve je dobro ove godine u Locarnu, njemačku redateljicu Evu Trobisch kritika je ispratila riječima "debitantica koja je zasjenila velike redatelje", što je nama bila dovoljna preporuka da ga pogledamo, a potom i uvrstimo u glavni program ZFF-a. Priča koju je odabrala za svoj prvijenac prati djevojku Janne koja odluči prešutjeti da je bila žrtva silovanja. Janne lako možemo zamisliti kao svoju dobru prijateljicu i upravo ta uvjerljivost i lakoća kojom je prenesena nečija svakodnevica čine ovaj film uzbudljivim i iznimnim.

Večeras počinje ZFF, a mi smo zamolili koordinatoricu programa Selmu Mehadžić da nam izdvoji svoje favorite (фото 3)

Tel Aviv gori

Više je razloga zbog kojih treba gledati Tel Aviv gori.  Riječ je o komediji iako se dotiče palestinsko-izraelskog sukoba. Glumačka izvedba Kaisa Nashifa neodoljiva je, a donijela mu je i nagradu u Veneciji. U priču o simpatičnom palestinskom stažistu TV sapunice koji se slučajno sprijateljuje s izraelskim zapovjednikom i s njim počinje pisati dijaloge, stale su i dvije ljubavne priče. Tel Aviv gori je duhovit i srčan pogled na podijeljenu zemlju, ujedno i poruka da se protiv tmurne realnosti treba boriti humorom.

Večeras počinje ZFF, a mi smo zamolili koordinatoricu programa Selmu Mehadžić da nam izdvoji svoje favorite (фото 4)

Lada Kamenski

Film koji predstavlja domaće snage, redateljski dvojac Saru Hribar i Marka Šantića. Za svoj zajednički film inspiraciju su pronašli u radnicama tvornice Kamenski, odabrali su tri dive hrvatskog glumišta, Kseniju Marinković, Natašu Dorčić i Doris Šarić Kukuljica (za ovu ulogu nagrađena Zlatnom arenom!) i smjestili ih u vrtoglavu borbu za jednu filmsku ulogu. Film koji o položaju žena komunicira na više razina i o čemu ćete s redateljima i glumicama moći raspravljati odmah po završetku projekcije.

Večeras počinje ZFF, a mi smo zamolili koordinatoricu programa Selmu Mehadžić da nam izdvoji svoje favorite (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više