Search

Veliki povratak Pobješnjelog Mela Gibsona

Veliki povratak Pobješnjelog Mela Gibsona

"Hacksaw Ridge" najnoviji je njegov redateljski pothvat vrijedan pažnje


Image: screenshot

Glumac koji iza sebe ima niz filmskih i redateljskih uspješnica, nakon svojevrsne desetogodišnje pauze koju je sam inicirao svojim neugodnim medijskim istupima i uvrstio se na holivudsku "crnu listu", vratio se s novim redateljskim uratkom naziva "Hacksaw Ridge", koji je već na premijeri doživio ovacije od strane kritike i publike...

Nakon gotovo desetljeća, nekadašnji holivudski miljenik, glumac, producent, redatelj i Oskarom nagrađivani Mel Gibson, u kojeg su sve djevojke tokom 80-ih i 90-ih bile zaljubljene, vratio se oprezno, ali u probojnom redateljskom stilu s novim filmom "Hacksaw Ridge", koji trenutno rastura u kino dvoranama diljem svijeta. Iako će uvijek biti zapamćen kao Pobješnjeli Max ("Mad Max"), u posljednjih nekoliko godina bio je još u nemilosrdnom Hollywoodu poznatiji i pod imenom Pobješnjeli Mel.

Naime, ovog američko-australskog glumca zahvatio je klasičan holivudski vrtlog, blago rečeno niza neugodnosti isključivo vlastitom krivicom, počevši od one kada je zaustavljen i uhićen zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, nakon čega je iz njega lansirana rafalna paljba uvreda koja je glasila otprilike ovako: "Židovi… Židovi su odgovorni za sve ratove na ovom svijetu". Bila je to izjava koja ga je pokopala i odbacila ravno na samo holivudsko dno, i profesionalno i privatno, s obzirom na to da je audio snimka nemilog događaja procurila u medije, nakon koje su blago rečeno svi bili šokirani i razočarani.

Veliki povratak Pobješnjelog Mela Gibsona (фото 1)

Iako se nakon toga pokušao ispričati na sve moguće i nemoguće ponizne načine, priopćenjima, putem intervjua, izjava i čak susreo sa članovima židovske zajednice te javno zatražio oprost, Gibsonova sudbina u tom trenutku bila je u tuđim, medijski i rukama publike. Bio je to "idealan" trenutak za Melovo povlačenje, nakon što je i u međuvremenu podnio niz javnih uvreda na svoj račun. Naime, nekadašnji superstar idol je nažalost dopustio sam sebi da potone na moralno dno. Lik koji je inače sam za sebe svojevremeno isticao kako je s jedne strane konzervativac, a s druge ultrakatolik, koji je eto paralelno nekoliko puta bio osuđivan i zbog obiteljskog nasilja. Primjećujete li ovu nezgodnu oprečnost?

Veliki povratak Pobješnjelog Mela Gibsona (фото 2)
I taman kada smo pomislili da smo sve od Mela Gibsona doživjeli, u negativnom kontekstu, te da je zatvorio tu ružnu stranicu i eru svog životnog poglavlja, pojavili su se novi video materijali u kojima je Mel svojoj bivšoj djevojci prijetio smrću, popraćeno s naravno, nekoliko rasistički sočnih izjava. I za mnoge je to bilo to - sasvim dovoljno da od njega u potpunosti dignu ruke. Onaj Mel kojeg svi gledamo kroz prizmu dva Oscara koje je zasluženo osvojio za svoj rad, Mel kojeg pamtimo kroz filmove "Mad Max", "Lethal Weapon", "Braveheart", "Ransom", "Payback", "The Patriot" te kao redatelja isto tako već spomenutog filma "Braveheart" te kontroverznog "The Passion of the Christ", "Apocalypto" iz 2006. godine i posljednji uradak koji je ujedno bio i motivacija ovog teksta - "Hacksaw Ridge", definitivno je dospio i zasjeo na sam vrh holivudske "crne liste", s koje se ruku na srce nije lako samo tako maknuti, a kamoli u potpunosti izbrisati.

Činjenica je da ljudi opravdano nisu tada više željeli raditi s njim, niti ga podržati, a jasno je bilo zašto. Produkcije s kojima je surađivao su mu otkazale suradnju, filmski studiji i redatelji isto tako, a malo koja vrata su mu u tom periodu bila uopće ostala odškrinuta ili u cijelosti otvorena. Film iz 2010., godine "Edge of Darkness" u kojem je glumio, a za koji se ipak u tom nesretnom periodu nekako otvorila prilika, nije baš najbolje prošao u kino dvoranama, a naravno da je cijeli splet okolnosti imao itekako utjecaja na njegov uspjeh, odnosno neuspjeh. No, unatoč svemu, bilo je tu ipak kolega koji su Melu unatoč nepromišljenom posrtanju odlučili pružiti ruku spasa, a to je definitivno bila Jodie Foster koja mu je 2011. dala ulogu u svom redateljskom projektu "The Beaver", filmu koji se isto tako nije baš proslavio, niti je dočekan bogznakako od publike, jednako kao i "Get the Gringo" od redatelja Adriana Grunberga iz 2012. godine. 

Veliki povratak Pobješnjelog Mela Gibsona (фото 3)

No, koliko god javnost bila "nabrijana" na razne medijske prolome i kontroverzne istupe slavnih ličnosti, bolje rečeno na njihovu ekscesnu narav, popraćenu jednako tako ekscesnim istupima, ono što još više vole i cijene u konačnici jest njihov comeback, uzdizanje iz pepela u smislu profesije. Upravo to dogodilo se Melu, koji je gotovo u tajnosti snimio svoj najnoviji film naziva "Hacksaw Ridge" koji je režirao, a koji mnogi opisuju i njegovim trijumfalnim redateljskim povratkom, a s kojim bi svi njegovi "grijesi" iz prošlosti nekako mogli i biti izbrisani, recimo postepeno.

Veliki povratak Pobješnjelog Mela Gibsona (фото 4)

Naime, "Hacksaw Ridge" je ratna drama koja je premijerno prikazana na venecijanskoj Mostri ove godine, a koju je kritika itekako pohvalila, a trenutno se može pogledati i u hrvatskim kino dvoranama. I ne samo da je riječ o filmu koji je pokupio sjajne ocjene, nego mu mnogi već sada predviđaju opravdano nominaciju za Oscara, unatoč Gibsonovom negativnom imidžu koji je "uživao" posljednjih godina i s kojim se nikako nije proslavio ni u kojem pogledu. Zanimljivo je i kako se u početku reklamiranja spomenutog filma ogradila i produkcija, kako piše Business Insider, tako što je na plakatu bilo pisalo "Od proslavljenog redatelja filmova "Braveheart" i "The Passion of the Christ", no kako su se projekcije zaredale i kako su pohvale počele pristizati iz svih mogućih medijskih kritičkih kanala, to je ubrzo promijenjeno i film "Hacksaw Ridge" se počeo navoditi kao isključivo film od redatelja Mela Gibsona.

Naime, riječ je o vrlo intenzivnoj, dirljivoj i uzbudljivoj biografskoj ratnoj drami koju najbolje opisuje i sam tagline s filmskog plakata: "Kada je došla naredba za povlačenje, jedan je čovjek ostao." Radnja filma se odvija u proljeće 1945. godine kada su se američke vojne snage susrele s najvažnijom i najopasnijom borbom na Pacifiku, međutim jedan vojnik se istaknuo kao drugačiji. To je bio Desmond T. Doss koji je odbio nositi oružje i ubijati ljude, te je služio vojsci kao nenaoružani medicinar i spasio živote mnogih bez da je ispalio i jedan metak. Time je postao prvi Amerikanac koji je zbog toga dobio Medalju časti. Glavne uloge u filmu tumače sjajni Andrew Garfield, Teresa Palmer, Luke Bracey, Sam Worthington, koji su ujedno i više nego solidan odabir casta, a osim toga, važno je istaknuti i kako ovom ratnom, usudimo se reći remek-djelu, u prilog za sve pohvale ide i sjajna kamera i fotografija, ponajviše režija, glazba i cjelokupna poprilično kompleksna interpretacija i realizacija jedne vrlo osjetljive teme, u kojoj nije izostavljen niti vjerodostojan krvavi ratni element, koji je u ovom žanru prijeko potreban.

Veliki povratak Pobješnjelog Mela Gibsona (фото 5)

Neosporiva je činjenica kako je Mel Gibson sve skupa očigledno još jednom, točnije po peti put, uspio iznijeti režijski film kako treba, do detalja, a publika i kritika su to osjetili i javno mu za to odali priznanje. Sada, uzevši sve to skupa u obzir, možemo još samo cijeli ovaj njegov period oprezno opisati i kao njegov veliki povratak u okrutan svijet filmske i showbizz industrije, koja je uvijek u niskom startu kada su u pitanju povratnički procesi okrnjenih ličnosti koje bi mogle ponovno pokleknuti, baš kao što je Mel. No, on je svoj danak bome debelo platio, a sada je vrijeme da svi krenemo dalje jer (Pobješnjeli) Mel itekako je. I nadamo se da će na tom putu, distanciran od bijesa i nepotrebnih rasističkih formulacija podebljanih alkoholom i porocima, i ostati te nastaviti raditi ono u čemu je definitivno najbolji, režija, ali i gluma.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više