Search

Video: Kako biti savršen voajer doznajte u Sobi broj 7!

Uoči premijere nove plesne predstave "Room N°7"

Tekst: Latica Martinis Filković


Image: John Pavlish

"Room N°7" novi je plesni projekt iza kojeg stoji Dance Company &M u suradnji s glumicom Juditom Franković. Premijera predstave dogodit će se 8. travnja u 20 sati u Zagrebačkom Plesnom Centru (ZPC), a tim povodom odlučili smo jedan dan provesti s njima na probi te doznati kako to sve skupa izgleda "behind the scenes"...

Već dulje vrijeme pratim rad dviju hrvatskih profesionalnih plesačica, balerina i koreografkinja, a posebno me veseli kad vidim da intenzivno spremaju nešto novo. Sve do sada izvedene plesne predstave Andree Solomun i Eme Janković, koje inače djeluju pod jedinstvenim imenom Dance Company &M, sam pogledala i sve su me redom oduševile. Posebno mi je drago u cijeloj toj priči činjenica da u Hrvatskoj uopće postoji takav zavidan nivo autorskih plesnih predstava (op.a. naravno, nisu jedine) koje isključivo stvaraju i rade one same, uglavnom bez ičije (financijske) pomoći.

Ne moram ni reći da je to njihov život, njihova najveća ljubav i strast koja se osjeti iz svakog njihovog plesnog koraka, kao i dugih razgovora koje sam s njima već nekoliko puta vodila. Naime, cure jednostavno znaju što rade, kako rade i uporne su u svom naumu iznijeti to na najbolji mogući način te pritom pokazati koliko u svemu tome zapravo uživaju i sve to skupa prenijeti publici.

Video: Kako biti savršen voajer doznajte u Sobi broj 7! (фото 1)

Cijela ta moja ljubav prema plesu koji sam nekako uvijek promatrala iz nekog prikrajka, isključivo kao dio publike, naveo me prije godinu i pol dana da se u njihovom plesnom studiju okušam i u baletu za amatere. Koliko god to smiješno zvučalo, bilo je iznimno rekreativno iskustvo, a o svemu tome sam već pisala ovdje. No, priča ide dalje jer djevojke upravo rade na novoj plesnoj predstavi imena Room N°7 u kojoj je fokus svima omiljeni voajerizam, a u čemu im se pridružila i hrvatska glumica Judita Franković.

Kako bih dobila što bolji uvid u sve što nam spremaju, a da ne bude samo pisani trag, odlučili smo provesti jedan dan zajedno s njima na njihovoj probi, dobiti dojam druge dimenzije faze njihovog stvaralaštva, upoznati plesače, njihovu energiju, prodiskutirati samu motivaciju predstave i realizaciju, na trenutak osjetiti kako je to biti profesionalni plesač i to tik prije same premijere. Za tu potrebu udružila sam snage s redateljem Filipom Filkovićem koji je imao jasnu viziju estetike i senzibiliteta samog videa, u čemu mu je pripomogla i mlada redateljica i snimateljica Renata Lučić.

Video: Kako biti savršen voajer doznajte u Sobi broj 7! (фото 2)

Naravno, osim samog art-doku videa koji smo vam na Büro 24/7 sa zadovoljstvom predstavili, bilo je tu još puno, punooo razgovora o samoj predstavi i konceptu, a nismo htjeli ni da za to ostanete zakinuti, pa evo što su nam još otkrile: "Priča o potrebi promatranja i gledanja u današnje vrijeme uistinu je postala kruh kojim se hranimo", slažu se Solomun, Janković i Franković. "Nama je s jedne strane bilo zanimljivo pozabaviti se fenomenom voajerizma, a s druge i različitim sudbinama pojedinaca, bilo onih tragičnih ili duhovitih", nastavlja Ema Janković, a zajedno mi kažu kako je jako zanimljivo da je upravo soba jednog istrošenog motela na rubu grada pružila niz beskonačnih mogućnosti u konceptu predstave, što ujedno znači da će nam pružiti i velik broj šarolikog materijala. Isto tako, kako ističu autorice, ovo je u biti priča koja nikada ne mora imati kraj.

Video: Kako biti savršen voajer doznajte u Sobi broj 7! (фото 3)

Naime, predstavu Room N°7 trenutno čini devet priča, međutim svaka izvedba bit će kombinacija samo nekih. "Takva struktura omogućila nam je stalno osvježavanje i produbljivanje predstave novim originalnim pričama gdje nam je želja svako toliko pozvati goste izvođače iz redova glumaca i plesača", kaže nam Solomun te ističe da ako publika odluči posjetiti Sobu broj 7, imat će prilike vidjeti priče imena: Lilith, Eyes Wide Shut, Like A Virgin, Nevermore, Love Affair, Do Not Disturb, No, Threesome te Gospođa i Kukac.

"Cijeli projekt krenuo je s puno entuzijazma koji nas je obogatio sa sjajnim suradnicima, mislimo da im se svidjela naša strast i optimizam", govore mi uzbuđeno djevojke. Tako su im se na putu kao autori glazbe pridružili Aljoša Šerić i Antonija Matković Šerić iz grupe "Pavel", Marko First kao violinist, "Envy Room", "Unaesthetik" i Slavica Motušić kao kostimografi, Nina Mia Čikeš kao scenografkinja, dok su vizualni identitet osmislile Ema Gerovac i Dora Bilandžić.

Video: Kako biti savršen voajer doznajte u Sobi broj 7! (фото 4)

Još jedna zanimljivost koju autorice ističu jest i programska knjižica koja je osmišljena kao zbirka poezije i proze. "Realizirali smo je tako da smo ostvarili suradnju s piscima iz Hrvatske i inozemstva i svaku je priču, kroz svoju vizuru, napisao drugi autor", kaže nam Franković. Autori priča su Jan Cvitkovič, Anatael Garay Álvarez, Dorta Jagić, Anđelo Jurkas, Davor Lovrinić, Irena Matijašević, Aleksandra Orlić, Željka Vujaković i Marina Vujčić.

Na audiciji za predstavu koja je održana u ZPC-u odabrani su i sjajni izvođači, plesači, glumci i pjevači koji će se pridružiti Andrei Solomun, Emi Janković i Juditi Franković. Oni su: Svebor Zgurić, Filip Vidović, Iva Čevizović, Dora Kokolj, Josipa Kukor i Elena Brumini. "Kod nas nedostaju audicije, kao plesač i koreograf želim vidjeti kako pojedinci reagiraju u takvim stresnim uvjetima, a audicije služe tome da vidiš nečiju kreativnost", ističe Andrea Solomun.

Video: Kako biti savršen voajer doznajte u Sobi broj 7! (фото 5)

Naime, predstava je ovo u sklopu koje imate nevjerojatnu priliku promatrati nekoga, a da oni to ne znaju. Savršeni voajeri. Jedan motel. Jedna soba. Neodređeno vrijeme. Nepoznati ljudi. Vi vidite što se događa. Na vama je kako reagirate. Ako reagirate. Ljudski je ignorirati. Zar ne? Ako imate pitanja zovite recepciju. Spojit će vas sa Sobom broj 7. Odgovori su tamo, točnije premijerno u subotu 8. travnja u 20 sati u Zagrebačkom Plesnom Centru (ZPC).

Related articles

Buro 24/7 Selection

više