Search

Vinko Brešan otkrio nam je 5 stvari koje nismo znali o njegovom novom filmu \"Koja je ovo država\"

Vinko Brešan otkrio nam je 5 stvari koje nismo znali o njegovom novom filmu "Koja je ovo država"

Ove detalje sa snimanja sigurno niste mogli znati... sve do sada

Tekst: L.M.F.


Image: PR

Nakon višemjesečne promišljene i vrlo duhovite kampanje, nova komedija Vinka Brešana "Koja je ovo država" stigla je prije nekoliko dana u hrvatska kina i tijekom prvog vikenda privukla je čak 23.212 gledatelja, što je drugi najbolji rezultat hrvatske kinematografije. Film je to koji najbolje opisuje stanje u državi, a može biti samo jednog žanra. Naime, uz novu Brešanovu komediju apsurda zaboravit ćete sve što znate o Hrvatskoj jer stvarnost je puno gora i smješnija. Nemojte ni sanjati što će se dogoditi kad se u filmu pojave ministar, predsjednik, upravitelj zatvora, general koji halucinira, hrpa vojnika u vodi i umirovljenika na zemlji. Zašto se ministar dobrovoljno zatvorio u ćeliju i sve što ste se bojali saznati o Hrvatskoj otkrit ćete u ovom filmu na najsmješniji način. Uloge u njemu ostvaruju Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Lazar Ristovski, Daniel Olbrychski, Iva Mihalić, Dražen Kühn, a kako bismo doznali što više o samom filmu, odnosno behind the scenes momentima zamolili smo redatelja Brešana da nam otkrije 5 stvari koje dosad nismo znali. Donosimo ih u nastavku...

Vinko Brešan otkrio nam je 5 stvari koje nismo znali o njegovom novom filmu "Koja je ovo država" (фото 1)

1. Poljski glumac Daniel Olbrychski glumi Predsjednika RH. Majstorica maske Ana Bulajić mu je na probi maske, bez mog znanja, napravila takvu masku da sliči Josipu Brozu - Titu. U prvi trenutak sam bio protiv, a zatim sam shvatio da je Ana dala genijalnu ideju.

2. Da bi se njegova uloga mogla kasnije nadsinkronizirati, Daniel Olbrychski je morao glumiti na hrvatskom. Kad je u kadru počeo glumiti na hrvatskom s poljskim akcentom svi smo bili u šoku. On ne samo da je sličio Titu. On je i govorio kao Tito. To je još jedan prilog teoriji urote tko je zapravo bio Tito.

3. Da bi sagradili grob Franje Tuđmana u studiju bile su nam potrebne točne mjere groba. Producent film Ivan Maloča je, nitko ne zna kako, nabavio originalne nacrte. Tako je grob mogao biti sagrađen.

Vinko Brešan otkrio nam je 5 stvari koje nismo znali o njegovom novom filmu "Koja je ovo država" (фото 2)

4. Glumac Nikša Butijer u filmu glumi Generala i u jednoj sceni on u uniformi ulazi u jezero. Za potrebe te scene kostimografkinja je nabavila 3 uniforme. Na žalost, Nikša se od probe uniformi do snimanja udebljao nekoliko kila pa smo nekoliko puta morali zaustavljati kadar jer je dugmad na uniformi pucala tijekom snimanja na Nikšin najmanji pokret.

5. Snimanje filma bilo je u siječnji i u veljači. No, ta dva mjeseca bila su iznimno topla. Tako smo na snimanju u šumi zaglibili u blato. U tom blatu sam izgubio cipelu.

Leave a comment

više