Search

Vrijeme je za vikend u kazalištu

Vrijeme je za vikend u kazalištu

Satira, komedija i ples

Image: Hrvatsko narodno kazalište / ZKM / Kazalište Kerempuh

Kiša je dobro oprala grad i ovaj vikend je rezerviran za dekicu i dobar film, ali za one koji se žele malo prošetati i zabaviti za tmurnog vikenda, mogu posjetiti zagrebačka kazališta koja spremno čekaju...

Zagreb broji preko nekoliko desetaka kazališta, a njihova popularnost sve više raste. Možda zato što je društvena scena postala inspiracija kazališnoj, a možda i zato što smo željni kulturnog sadržaja koji nas može zabaviti na jedan sofisticirani način. Kako bilo, vremenska prognoza nas je odgovorila od ispijanja kava i šetnji Sljemenom pa vam ovog puta preporučujemo kako ispuniti vrijeme dozom satire, smijeha i kulture, a to sve pod reflektorima eminentnih kazališta u Zagrebu.

 

Petak je dan kad se u ZKM-u različiti svjetovi spajaju

Okruženi smo raznom glazbom i često ju komentiramo, a ako želite čuti iz prve ruke što imaju za reći "kafanska" pjevačica Višnja Vitas te glumica Nataša Dangubić o fenomenima na glazbenoj sceni te se pritom zabaviti, dođite na premijeru predstave "Folk Acts", 13. svibnja u ZKM-u. Ako ne stignete na premijeru, predstava će se odigrati i u subotu i nedjelju s početkom u 22:30. Dvije izvođačice na sceni suprotstavljaju različite medije, različita iskustva i intimne svjetove koji nastaju iz prakse bavljenja vlastitim poslom. Ova predstava ne bavi se moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture, niti želi kolonizirati turbo folk izvedenice u posvećeni, intelektualni prostor teatarske, crne kutije. 

Vrijeme je za vikend u kazalištu (фото 1)
Višnja Vitas je, kao "kafanska" pjevačica, preko 30 godina svaku noć pjevala u kultnoj zagrebačkoj kavani na rubu grada. Zajedno s glumicom Natašom Dangubić, progovorit će o svom pristupu radu i generacijama koje su uz nju, u noćnom klubu, stasale. Predstava suprotstavlja emocionalni učinak koji proizvodi  kazalište i  glazbeni nastup te dovodi u pitanje siguran teritorij  i jednog i drugog tipa umjetnosti. "Folk Acts" je druga u nizu produkcija kazališne grupe De Facto kao dio višegodišnjeg istraživanja odnosa između izvođača i publike pod nazivom On entertainment.

 

Subotom istražujemo tajne prostorije HNK-a

Hrvatsko narodno kazalište svojim sadržajem konkurira već stoljećima, a ove subote možete otkriti sve tajne ovog kultnog mjesta. "Tajna povijest kazališta" organizirano je razgledavanje Kazališta s glumcima Drame HNK. Zamislite šetnju kroz kazalište, garderobu, prolaze, šminku, zajedno sa svojim omiljenim glumcima.

Vrijeme je za vikend u kazalištu (фото 2)

Ova se atrakcija održava najmanje jedanput mjesečno, a posebno osmišljeni grupni obilasci zgrade kazališta odvijat će se prema scenariju Ive Sille, pod vodstvom glumaca zagrebačke Drame. Grupe će se kretati po mjestima inače zatvorenim za publiku i klasične obilaske, a ova će neobična šetnja predstaviti skrivenu stranu kazališta. Hodnici, podzemni prolazi, carski salon i svečane lože, garderobe, baletne dvorane, radionice i pozornica, samo su neka od mjesta kojima će prolaziti ovakav obilazak, začinjen pričama iz kazališne povijesti, starim tajnama i sjećanjima, ali i iskustvima samih voditelja.  

Vrijeme je za vikend u kazalištu (фото 3)

Razgledavanje će započinjati u svaki puni sat od 11 do 15 sati s  tri različita ulaza, glavni ulaz, službeni ulaz, zapadni ulaz. Ako vas zanimaju tajne jednog od najljepših kazališta u regiji, svoju ulaznicu možete nabaviti na kazališnoj blagajni, a svoj dolazak prijavljivati najkasnije do petka u 14 sati.

 

Ovdje je satira uvijek dozvoljena

Za sve ljubitelje koji uživaju humor i satiru, ovaj vikend očekuju dvije poslastice koje će vas nasmijati do suza. Predstave inspirirane društvenim promjenama i političkom scenom u kazalištu Kerempuh, pokazat će na simpatičan način kako redatelji predstava gledaju na svijet oko sebe. Zavirite u taj svijet u novim predstavama "Zmaj" i "(B)luzeri Narodnjaci". Predstava (B)luzeri Narodnjaci nastala je kada su mnogobrojna pisma obožavatelja, ekstatična publika u zagrebačkim klubovima i pritisak šire javnosti učinili svoje: kazališni bend Chishche Lishche napravio je novu predstavu za Noćnu scenu Satiričkog kazališta Kerempuh. Nakon šest godina lutanja po glazbenim žanrovima ostao je još samo jedan nepokoreni žanr: "narodnjaci". Upravo to je glazbena baza novog satirično-bezizlaznog showa iz radionice jedinog hrvatskog stalnog kazališnog benda.

Vrijeme je za vikend u kazalištu (фото 4)

Poznate melodije rastvorit će se pred vama u obradi benda Chishche Lishche s potpuno novim stihovima koji će vas nasmijati, a možda i potaknuti da naručite nešto "oštro" na šanku još za vrijeme predstave. Tko zna, možda vas i natjera na ples. Predstava se izvodi u subotu u 23 sata.

Vrijeme je za vikend u kazalištu (фото 5)

A predstava "Zmaj", na svoj način igra političku satiru Evgenija Švarca, znamenitog ruskog autora. Njegovo je djelo zabranila staljinistička cenzura, ali ipak je njome Švarc postigao svjetski uspjeh. Bajka je to o gradiću u kojem već 400 godina vlada troglavi zmaj, o lijepoj princezi i hrabrom vitezu. Izrazito korespondira s našim vremenom, propituje mogućnost pobjede nad totalitarizmom i ukazuje na tužnu činjenicu da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Kompleksna predstava zadovoljit će one koji vole uživati u vizualima, jakim riječima i dobroj staroj satiri. Ovu predstavu možete pogledati u subotu u 20 sati. 

Vrijeme je za vikend u kazalištu (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više