Search

Xavier Dolan - mladi redatelj kojeg obožava Cannes

Xavier Dolan - mladi redatelj kojeg obožava Cannes

Vunderkind 21. stoljeća?


Image: Movie theme

Mladi kanadski redatelj sa svojih 27 godina već se može pohvaliti bogatim opusom filmskog stvaralaštva, i to je vrlo vjerojatno jedan od razloga što ga mnogi nazivaju vunderkindom. Drugi je njegova briljantnost.

Ovaj osebujan Kanađanin međunarodnu pozornost privukao je svojim prvim filmom kontroverznog naslova i "Ubio sam majku" za koji je sam napisao scenarij, režirao ga i u njemu tumačio glavnu ulogu. Polu autobiografski filmski uradak o mladom homoseksualcu koji je u vječnom sukobu sa svojom majkom bila je njegova prva, ali vrlo snažna sociološka priča za koju je nagrađen s preko 30 filmskih nagrada, uključujući čak tri osvojene u Cannesu. Ako svemu tome pribrojimo činjenicu da je Dolan tada imao samo 19 godina, onda je to stvar vrijedna pažnje.

Xavier Dolan - mladi redatelj kojeg obožava Cannes (фото 1)

Ljubav prema filmu otkrio je još u djetinjstvu glumeći u tv reklamama i filmovima. Vrijeme provedeno na setovima s odraslim glumcima uvelike je pridonijelo njegovom nekonvencionalnom odgoju i s vremenom se u društvu svojih vršnjaka počeo osjećati čudno. Odrastanje sa starijom i iskusnijom ekipom, koja je svakodnevno čavrljala o svojem seksualnom životu, zaboravljajući kako Dolan ima samo 8 godina, također  je imalo veliki utjecaj na njegovo kasnije stvaralaštvo.

Xavier Dolan - mladi redatelj kojeg obožava Cannes (фото 2)

Možda će zvučati nevjerojatno, ali njegov se život promijenio u trenutku, nakon što je s majkom u kinu pogledao popularni blockbuster "Titanic". Dok je promatrao scenu u kojoj Leonardo DiCaprio i Kate Winslet pokušavaju sići s broda ostao je očaran tako raskošnom produkcijom, i u tom trenutku je odlučio da svoje snove neće nikada ograničavati. Film je odgledao više od 100 puta, bio je manijakalno opsjednut  Leonardom DiCaprijom, a najbolje od svega je to što je uz film naučio engleski jezik.

Da se ozbiljno posvetio svojoj najvećoj strasti, 2010. godine pokazao je s fantastičnim filmom "Izmišljene ljubavi" nakon kojeg je bilo posve jasno u kojem smjeru će se kretati njegov stil. Film koji u središte radnje smješta skladan prijateljski dvojac, preko noći postaje zamršen ljubavni trokut u kojem se svatko od aktera na svoj način "bakće" s ranjivošću, ljubomorom i egoizmom. Pomalo grubu priču pratila je odlična glumačka postava, slow motion scene i izvrsno odabrana glazbena podloga, a i to se pokazalo kao savršenom formulom kojom je ponovno osvojio Cannes.

Javno progovaranje o kontroverznim temama, psihotičnim odnosima, složenim odnosima u društvu, homoseksualizmu, mučnom odrastanju i "dječjim bolestima" Dolanu je od početka išlo kao od šale. No ipak,  za njegov treći film, točnije romantičnu dramu "U svakom slučaju, Lawrence" mnogi kritičari smatraju da je otišao predaleko. Ili je jednostavno odrastao? Glavnog lika prikazao je kao ženu zarobljenu u muškom tijelu, a film govori o mukotrpnoj borbi između ljubavi i slobode te ljubavnog odnosa između žene i muškarca. Dosljedan sociološkoj tematici i proučavanju odnosa, odličnim kadrovima i glazbi,  možemo reći da je ovim filmom pomaknuo granice svojeg dosadašnjeg rada i ponovno se okitio lovorikama na prestižnom filmskom festivalu.

Xavier Dolan - mladi redatelj kojeg obožava Cannes (фото 3)

"Tom na Farmi" je još jedan od genijalnih filmova Xaviera Dolana koje vrijedi pogledati. Psihološki triler u fokus stavlja ruralni Quebec (gdje je i sam redatelj odrastao) te kopa po različitostima života na selu i gradu te ljudima koji u njima žive. Tajne, Stockholmski sindrom, prevare, mučne situacije i tuga, ovaj su film učinile dramatičnim, a mladi redatelj je izjavio kako je jako ponosan na njega. Uslijedila je još jedna obiteljska drama "Mommy" (izgleda da je Xavier ipak ovdje najbolji) koja govori o majčinskoj ustrajnosti i ljubavi prema sinu kojem je dijagnosticiran ADHD poremećaj, te se ponovno vraća temi odnosa majke i sina kao i u svom prvijencu. Snažna emocionalna nabijenost, koja se provlači kroz cijeli svijet poslala je poruku da je Dolan sa svojih 25 godina dovoljno sazrio kao umjetnik, a filmski kritičari ovaj film smatraju njegovim najboljim uratkom.

I kada nije bio dovoljno zreo, snimao je britke i snažne filmove koji su ostavljali duboke poruke i "tjerali" su nas da pratimo njegov rad i s nestrpljenjem čekamo svaki njegov novi film. Strahovali smo da se nije "pokvario", a uvijek je bio sve bolji. Dolanovim filmovima rijetko pamtite zaplet ili rasplet, no redovito pamtimo samo pojedine scene. Uvijek je ostao dosljedan sebi u prepoznatljivoj, pomalo mračnoj produkciji i to što cijeli svijet priča o njemu i naziva ga vunderkindom ima savršenog smisla. Danas na Cannesu stoji uz bok velikim kultnim filmskim umjetnicima kao što su Pedro Almodóvar, Jean-Pierre i Luc Dardenne, Sean Penn, Jim Jarmusch. Ako kronološki pogledate njegove filmove dobit ćete jasnu sliku istovremeno kompleksne i vrlo jednostavne osobe koja se pojavila u pravo vrijeme da osvježi filmsku produkciju. Njegov najnoviji film (It's Only the End of the Worldbit će prikazan 16. svibnja u Cannesu, a sudeći po scenariju i odličnoj glumačkoj postavi možemo očekivati još jedan trijumf o kojem ćemo s guštom diskutirati.

Xavier Dolan - mladi redatelj kojeg obožava Cannes (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više