Traži

Yuval Noah Harari: upoznajte jednog od najvažnijih autora današnjice čija bi djela trebali čitati svi

Yuval Noah Harari: upoznajte jednog od najvažnijih autora današnjice čija bi djela trebali čitati svi

Profesor povijesti koji je osvojio svjetsku publiku

Tekst: Ema Glavina


Fotografija: PR

Porazne statistike o tome koliko Hrvati čitaju su nam svima već poznate. Međutim, Hrvati u tome nisu usamljeni- jedno istraživanje čitalačkih navika državljana SAD-a iz 2012. navodi kako ipak razloga za optimizam ima, i to zato što su došli do podataka da će njih 74% pročitati jednu knjigu godišnje. Ako se takvi rezultati predstavljaju s ponosom, onda je jasno da smo u problemu. U tom smislu još više veseli kad se dogodi veliki uspjeh neke knjige ili književnog serijala, a pogotovo kad je riječ o publicističkim naslovima koje se fokusiraju na znanost i malo bi tko pomislio da će imati značajniju moć intrigiranja masa. Pa ipak, upravo se to dogodilo sa svim knjigama koje je napisao Yuval Noah Harari. On je izraelski povjesničar čiji je interes primarno postavljen na svjetsku, srednjovjekovnu i vojnu povijest na kojoj je 2002. i doktorirao na Sveučilištu u Oxfordu. Profesor Harari ujedno je i jedan od najvažnijih promišljatelja suvremenog trenutka i novoga stoljeća, a svoj je status autora važnih publicističkih djela stekao i potvrdio upravo naslovima "Sapiens: Kratka povijest čovječanstva",  "Homo Deus: Kratka povijest sutrašnjice" te "21 lekcija za 21. stoljeće". Sve su tri snažno odjeknule i kod publike i kod kritike, ali ako ćete se odlučiti za čitanje jednog naslova, neka to ipak bude "Sapiens: Kratka povijest čovječanstva".

Yuval Noah Harari: upoznajte jednog od najvažnijih autora današnjice čija bi djela trebali čitati svi (фото 1)

Ova nas knjiga uči temeljnim postulatima naše vrste i svemu onome što smo u nekom mudrijem svijetu trebali naučiti još u školi. Homo sapiens; kako, kada, zašto i dokle? Povijest se rijetko kada trudi odgovoriti na takva pitanja, i po tome je ova knjiga jedinstvena ne samo među popularizatorskim djelima. Yuvala Noaha Hararija ne zanima čitava ta beskonačna sapunica ljudske povijesti – on Sapiensa promatra kao biološku vrstu. Kad je i kako nastala? Po čemu je i zašto tako jedinstvena? Što je stvorilo Sapiensovu kulturu i civilizaciju? I kakav će biti njegov kraj? I sve je to napisano tako da ćete knjigu čitati poput najnapetijeg trilera i zateći se u situaciji u kojoj ne možete vjerovati da čitate preko sat vremena i još uvijek želite još. 

I jednom kad dovršite čitanje ove knjige, nekako smo uvjereni da ćete i dalje htjeti još. A tu onda dolazi druga knjiga Yuvala Noaha Hararija,  "Homo Deus: Kratka povijest sutrašnjice", koja se bavi mogućim projekcijama naše budućnosti. Odgovor na to pitanje nije lako dati, ali znanstveni nam napredak kaže da bi to mogao biti idući korak u evoluciji čovjeka- Homo deus. Ova knjiga proučava projekte, snove i noćne more koji će oblikovati dvadeset prvo stoljeće – od prevladavanja smrti do kreiranja umjetnog života – i nastoji odgovoriti na osnovna pitanja, među njima i ova: Što je naš sljedeći korak? Kako ćemo ovaj krhki svijet zaštititi od razornoga ljudskog djelovanja? Upravo je to, prema Harariju, iduća faza evolucije, odnosno Homo deus. 

Yuval Noah Harari: upoznajte jednog od najvažnijih autora današnjice čija bi djela trebali čitati svi (фото 2)

Jednom kad je napisao sve što je htio o našoj povijesti i budućnosti, Harari se odlučio fokusirati i na sadašnjost, i to kroz svoju treću knjigu, "21 lekcija za 21. stoljeće". U svijetu preplavljenom nevažnim informacijama, jasnoća je moć. Cenzuriranje se više ne odvija blokiranjem informacija već preplavljivanjem komunikacijskih kanala različitim oblicima dezinformacija i svega što odvraća pozornost s onog bitnog. Važnost je ove knjige i u tome što se probija kroz blatnjavu vodu informacijskog polja i otvara neka od najvažnijih pitanja suvremenog trenutka.

Zašto je liberalna demokracija u krizi? Sprema li se novi svjetski rat? Što označava uspon Donalda Trumpa? Možemo li zaustaviti epidemiju lažnih vijesti? Koja civilizacija vlada svijetom? Treba li Europa svoja vrata ostaviti otvorena imigrantima? Može li nacionalizam riješiti problem nejednakosti i klimatskih promjena? Čemu trebamo učiti svoju djecu? Sve su ovo pitanja na koja autor pokušava odgovoriti, paralelno vas tjerajući da izazovete naučene obrasce razmišljanja i promatranja svijeta oko sebe. 

Sva bi se njegova djela mogla opisati pomalo kontroverznima, jer će često raditi na rušenju svih onih paradigmi koje su vam poznate ili ugodne, i upravo je u tome njihova veličina. S njim se nećete uvijek slagati, ali ćete poštovati njegovu snažnu argumentaciju ili pak ostavljanje prostora za drugačija tumačenja. Većina se ljudi nakon čitanja njegovih djela, a posebice "Sapiensa" slaže u jednom- ova bi knjiga trebala biti obavezno štivo za učenike osnovnih ili srednjih škola. O tome koliko je ona moćna i važno javno su govorili svi od Billa Gatesa, preko Marka Zuckerberga i Baracka Obame, pa sve do Miroslave Dume, i to nije slučajno.

Svi oni uviđaju koliko je ona važna i koliko pozitivno može utjecati na pojedince, a onda i društvo u cjelini. Ako još uvijek niste sigurni želite li odvojiti vrijeme za čitanje ovih naslova, savjetujemo vam da pogledate neka od njegovih predavanja, poput Ted Talka i dopustite da vam pokaže koliko su naše prošlost, sadašnjost i budućnost fascinantne. Uopće ne sumnjamo da ćete nakon gledanja odlučiti da su upravo njegove knjige vaše ovogodišnje ljetno štivo.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar