Search

Zašto je \"Black Panther\" najvažniji Marvelov film do sada?

Zašto je "Black Panther" najvažniji Marvelov film do sada?

Revolucija u svijetu superjunaka


Image: buro247.kz,
PR,
screeshot

Dugo iščekivani film danas se premijerno prikazuje u Hrvatskoj na oduševljenje svih Marvelovih obožavatelja! Osim što je film već, blago rečeno, oduševio publiku i kritiku, ovo je najvažniji film o nekom superjunaku jer potiče industriju da ide "naprijed" kada su u pitanju rasna jednakost, poimanje identiteta Afrike te nekonvencionalni pristup poimanju filma s nekom "trivijalnom" temom...

Svjedoci smo toga da u posljednjih desetak godina svi blockbusteri koje Hollywood lansira na tržište imaju veze sa superjunacima. Naime, cijela se filmska industrija okrenula "štreberskoj" kulturi, koja je do nedavno bila marginalizirana, a danas je postala mainstream. Sukladno tome, Marvelovi i DC filmovi niču kao gljive poslije kiše, a publika diljem svijeta ih se jednostavno ne može zasititi. Najveći uspjeh ipak su ostvarili Marvelovi filmovi i čini se kako je puno više obožavatelja junaka iz Stan Leejevog svemira, nego što je onih iz DC-ja.

Razlog takvom omjeru jest to što su junaci iz Marvelovih stripova i filmova više "ljudski" koncipirani. Ne u smislu supermoći jer svi posjeduju nezamislive vještine, nego su kompleksniji u smislu unutarnjih nemira, konflikata - oni su u osnovi samo ljudi, koji mogu pogriješiti i nisu savršeni. Dapače, čini se kako jedino na području borbe protiv zla imaju sve konce u rukama. Tako smo se kroz godine susreli s likovima kao što su Iron Man, Hulk, Guardians od Galaxy, Captain America, Doctor Strange... No, na red je došao Black Panther.

Zašto je "Black Panther" najvažniji Marvelov film do sada? (фото 1)

1966. godine po prvi put se pojavljuje kao lik unutar stripa Fantastic Four, a tvorci su mu Stan Lee i Jack Kirby. Riječ je o prvom Marvelovom stripu u kojem se javlja tamnoputi superjunak i na takav način napravio se ogroman iskorak u postizanju rasne jednakosti na svim područjima ljudskog djelovanja. Kratki podsjetnik za sve one koji možda nisu upoznati s likom Black Panthera: njegovo pravo ime je T'Challa i kralj je izmišljene afričke države po imenu Wakanda. Osim što posjeduje nadljudske fizičke sposobnosti, koje su pojačane putem starih wakandanskih običaja, T'Challina superiornost se očituje i u njegovom znanju o znanosti, rigoroznim treninzima, pristupu naprednoj tehnologiji te odijelu napravljenom od najjačeg kemijskog elementa na Zemlji - vibranijuma. Međutim, Black Panther nije najvažniji Marvelov film zato što T'Challa ima jedinstvene supermoći. Imaju ih svi junaci. Film je zaista pionir u gotovo svemu. U dosadašnjim filmovima Marvel se pokušao ograditi od svih političkih aluzija i najveće isticanje nekakve političke aktivnosti bilo je iščitano u serijalu "X-Men", u kojem je dosta publike i kritike prepoznalo aluziju na borbu homoseksualne zajednice za ravnopravnost No, to se nikada nije isticalo niti shvaćalo previše ozbiljno. Filmovi o superjunacima držali su se jednostavnog principa: borba apsolutnog dobra protiv apsolutnog zla. Iako pitanje rasne jednakosti nije toliko izraženo u Hrvatskoj, u Americi je još uvijek veliki problem. Živimo u 21. stoljeću, ali još uvijek postoji problem degradacije osoba na temelju boje njihove kože i borba s rasizmom je i više nego aktivna. Premijera filma koji za glavnog junaka ima tamnoputog superheroja potaknula je kampanju koja je okupila gotovo cijelu Ameriku u borbi za rasnu ravnopravnost. Na primjer, u Harlemu je udruga "Boys & Girls of Harlem" organizirala prikupljanje novaca, a zauzvrat su nudili obožavateljima mogućnost da premijeru pogledaju u tradicionalnoj afričkoj odjeći. Događanja kao što su ova, stalno se održavaju i to je sve pokrenuo jedan "običan" film o superjunaku.

Zašto je "Black Panther" najvažniji Marvelov film do sada? (фото 2)

Važno je da se u svim područjima ljudske djelatnosti promiče jednakost u svim aspektima, a svijet heroja ne bi trebao biti iznimka. Od sada više i nije. Osim pitanja rasne jednakosti još se jedno bitno pitanje otvara, a to je identitet afričkog naroda. U stripovima i filmu predstavljena je vizija afrofuturizma, koji se kao koncept rodio 90-ih godina prošlog stoljeća, a prvi je o njemu pričao Mark Dery. Javio se zato što je nedostajalo alternativnih pogleda na afričku kulturu u znanstvenoj-fantastici, a i nije se činilo ravnopravnim da se Afrika prikazuje uvijek kao nerazvijeni kontinent.

Sve ideje o napretku bile su vezane uz bijelu europsku ili američku kulturu. Ovoga puta se predstavlja alternativni pogled na afričku kulturu u budućnosti, koja je daleko naprednija od svih drugih. Wakanda se razvila autonomno i neovisno od svih, posjeduje naprednu tehnologiju koja se uspoređuje s onom za koju se pretpostavlja da je imala Atlantida te ima svoje jedinstvene običaje, jezik, religiju i bogove. Wakanda je mjesto sna i postavlja važno pitanje: kako bi se afrička kultura razvijala da nije bilo ropstva i da pola stanovništva nije bilo u lancima? Na njihovu kulturu se ne treba gledati s visoka, nego se treba pretpostaviti da bi se razvili jednako kao i mi, a možda i više - da im je pružena prilika. Stilski se kultura želi približiti kroz prikaz tradicionalne afričke odjeće, to se moglo odmah primijetiti i u trailerima. Zadatak kreiranja vizualnog identiteta stanovnika Wakande prepušten je Ruth E. Carter, poznatoj afro-američkoj kostimografkinji, koja je ujedno dobitnica dva Oscara za najbolju kostimografiju i to u filmovima "Malcom X" i "Amistad". Njezin zadatak nije bio nimalo lak u ovom projektu: napraviti fuziju tipične superherojske vizure s tradicionalnim afričkim motivima.

Carter je putovala cijelom Afrikom i dokumentirala stilove u različitim plemenima i na takav način ostvarila stilsku eklektičnost, a u filmu su prikazani brojni aspekti različitih afričkih kultura. Takvog isticanja neke određene kulture nije bilo ni u jednom dosadašnjem filmu ove vrste, a bitna je komponenta jer se tako publiku uči o afričkoj kulturi i približava se njihova prošlost i sadašnjost širokom gledateljstvu.

Zašto je "Black Panther" najvažniji Marvelov film do sada? (фото 3)

Film predstavlja i kombinaciju tradicije i aktualnosti jer je soundtrack za cijeli film radio Kendrick Lamar, najvažnije lice današnjeg hip-hopa. Njegova glazba također je fokusirana na problem jednakosti, tako da se to bitno pitanje naglašava u svim aspektima ovoga filma. Ponavljam, djelokrug ovoga filma ne može se zanemariti. Kulturološki projekti koji imaju najviše odjeka u javnosti su upravo oni koji pripadaju mainstream kulturi, htjeli mi to priznati ili ne. Ako želimo u budućnosti postići potpunu rasnu jednakost, jednakost u svim oblicima, ovakve projekte trebamo veličati, podržavati i raditi - što je više moguće. Jer što smo više izloženi ispravnom razmišljanju, bolje ga možemo apsorbirati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više