Search

Zašto je važan opstanak Medike?

Zašto je važan opstanak Medike?

Kontroverzna odluka gradskih vlasti

Tekst: E.G.


Image: Instagram

Nakon godina uspješnog djelovanja i širenja prostora kreativnosti i slobode u svakom smislu, Mediki prijeti zatvaranje i potpuni prestanak postojanja svih povezanih aktivnosti. No, sudeći prema broju ljudi koji su odmah iskazali bunt prema ovakvoj odluci gradskih vlasti, čini se kako još ništa nije gotovo...

Ako živite u Zagrebu i imate barem malo afiniteta prema alternativnoj kulturi, velike su šanse da ste se nekad zatekli u Mediki, kultnom zagrebačkom prostoru koji okuplja umjetnike, aktiviste i mnoge druge. Drugi su europski gradovi imali cijele umjetničke četvrti, no mi smo se zadovoljili i s komadićem slobodnog prostora u blizini Ciboninog tornja. Nevjerojatno je koliko nekoliko koraka može činiti razlike, ali tome može posvjedočiti svatko tko je kročio u Pierottijevu 11; ovdje se gej parovi ne moraju brinuti da će ih netko napasti ako izmijene poljubac, nosite li dreadove nitko vas neće čudno gledati, baš kao ni ako dođete u štiklama i bundi. Zvuči pomalo patetično, ali zrak je tamo jednostavno drugačiji. Napuštena tvornica s godinama je postalo mjesto okupljanja, života, radionica, LGBT aktivnosti, koncerata i brojnih manifestacija, a mi smo je naučili voljeti baš takvu kakva je. Ipak, pokušaji da se ona zatvori i prenamjeni u nešto "isplativo" se sada već ciklično ponavljaju. 

Zašto je važan opstanak Medike? (фото 1)

Posljednji u nizu se dogodio prije nekoliko dana. Na adresu korisnika prostora tvornice, stigao je Poziv Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada na predaju prostora kojim se traži iseljenje i napuštanje u roku osam dana. Kako poručuju iz Medike, ovaj dopis je kulminacija višegodišnjeg procesa sustavne prakse srozavanja i zatvaranja mjesta nezavisne kulture u gradu Zagrebu, a pritisak na Mediku od strane gradskih vlasti traje već duže vrijeme. Nastavljaju objašnjavati kako usprkos tome Grad Zagreb sustavno zanemaruje svoje obaveze infrastrukturnog održavanja tog prostora (prostor održavaju i poboljšavaju korisnici vlastitim sredstvima) te prijeti oduzimanjem istog i pražnjenjem "od osoba i stvari" - na isti način na koji sustavno prazni i marginalizira čitavu nezavisnu kulturnu scenu.

Provedba ovog Gradskog rješenja značila bi prekid svih programa koji su u tijeku i pripremi, u koje su uložene godine truda i znanja Medika predstavlja trajnu potrebu u životu mnogih koji je koriste i osmišljavaju - omogućuje učenje, vježbanje, okupljanje, stvaranje i predstavljanje svojeg rada drugima. Ne promovira kulturu pasivne konzumacije nego aktivne participacije. Prostor je otvoren novim inicijativama i podložan stalnim mijenama, prema kulturnim i društvenim potrebama grada; kroz Mediku su prošle, i ostavile trag, tisuće mladih, umjetnika, pojedinaca i kolektiva. Svi koji su imali ideju, a nisu imali prostor, suradnike, tehniku ili publiku - ondje su ih mogli pronaći.

Zašto je važan opstanak Medike? (фото 2)

Uslijed godina vrijednih sadržaja i odnosa koji su rezultat napora velike i fluidne zajednice građana, Medika traži podršku svih nas u zaustavljanju Grada Zagreba u provođenju ovog rješenja. Medika je ključno mjesto slobodne, nezavisne kulture i undergrounda u gradu Zagrebu. Kulturni sadržaj Medike rezultat je zajedničke i ravnopravne inicijative brojnih sudionika koji su se u nju kraće ili trajno uključili, a ne nečiji privatni biznis i interes. To je čini neophodnom u životu Grada Zagreba, ali i značajnim akterom nacionalne i međunarodne nezavisne kulturne scene. U svjetlu nadolazećih lokalnih izbora, nisu posve jasni motivi i tempiranje donošenja ove odluke. Dok čekamo rasplet ove situacije, treba se još jednom podsjetiti kako kultura i mladi, kao i njihov slobodni prostor, nikad ne smiju ovisiti o volji partikularnih interesnih skupina. Isto tako, ne smijemo podcijeniti moć organiziranih demokratskih akcija pomoću kojih se borimo za svoja građanska prava i ostvarenje ciljeva koje smatramo vrijednima. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više