Search

Zašto smo, kada smo odrasli, prestali očekivati da će nam ljeto promijeniti život?

Zašto smo, kada smo odrasli, prestali očekivati da će nam ljeto promijeniti život?

Tekst: Jelena Karakaš


Sjećate se onog perioda kada je početak ljeta nedvosmisleno značio i spektakl, elektricitet toliko snažan da se činilo da će se planet svakog časa zapaliti? Očekivanje u zraku ste mogli rezati nožem. Baš svaki izlazak je bio iz kategorije „All Night Long“, pa čak i ako ste krenuli na jutarnju kavu. Zakoračimo na rollercoaster krajem lipnja i grčevito se držimo dok se vozimo milijun na sat sve do rujna. Ta tri mjeseca su u našim životima značila sve! I znate što? Najčešće su ta očekivanja i bila ostvarena, jer smo davali sebi šansu da budemo tu, da energiju uložimo u spontane epizode koje će dovesti do ostvarenja želja. A onda... Onda završite školu, uđete u to neko novo računanje vremena, praznici postaju samo davna i divna uspomena, ljeto postaje „još samo jedno godišnje doba“.

Zašto smo, kada smo odrasli, prestali očekivati da će nam ljeto promijeniti život? (фото 1)

Cekeri za plažu postaju veći, volja opada, SPF faktor raste, noći se skupljaju kao da ih je netko oprao na 90 stupnjeva. Na odmor ćemo nekada, „nazovi me za tjedan dana da se dogovorimo“, pa se dogovora sjetimo nekada u listopadu. Nekako izgleda da s odraslošću dolazi i prestanak vjerovanja u ljetnu magiju.

Sve to krene polako, i dalje smo kul, i dalje želimo zaigrati svaku igricu koju ljeto stavlja pred nas, a onda malo po malo, obaveze preuzmu volan. I znate što? One nikada ne voze ka obali. Ako njima prepustite autopilot velike šanse su da ćete ostati nasukani u gradu. I, najgore od svega, čak nećete ni primijetiti da se nešto loše dogodilo. Buđenje, ured, svrati po tržnice, plati račune, vrati se pod klimu, provjeri mailove, zapiši sve na to do listu, skidanje šminke, pa aj u krevet, pa buđenje... Jasna vam je ova matra, ide u krug dok sve ne postane udobno, uređeno i isto! Zona komfora može biti utješno mjesto za odmoriti, ali ako se predugo zadržite na tom lazy bagu života, teško da ćete sami ustati.

Zato predlažem jedan oštar, brzi skok – u ljeto! U sve ono nepoznato, drugačije, novo što može donijeti, možda i glupo, zašto ne?! Ljeto je uzbudljivo i fantastično baš zato što može momentalno spržiti sve naše misli, kad živa krene divljati oko 40. stupnjeva teško je ostati koncentriran na overthinking u kojem inače svi briljiramo. Nemojte da vas zavede ta hladna klima pod kojom sjedite, pa da se ljeto prišulja i ode, a vi ostanete zabezeknuti. Da, može par tjedana na osunčanoj stijeni i raščupana kosa i kapljice vode i soli koje se miješaju s uljem. A može i baš sve drugo!

probajte s vježbanjem spontanosti, govorite "da" kad mislite "možda" i nemojte poslije odustati u napadu grižnje savijesti. Krenite, pa gdje stignete. Kad je dosadno idite dalje, kad valja ostanite do zauvijek.

Zašto smo, kada smo odrasli, prestali očekivati da će nam ljeto promijeniti život? (фото 2)

Umjesto glave slušajte želudac, pratite bubnjajući ritam koji izaziva da u se u malim suknjama vrtimo cijeli dan. Pratite miris, nek vas vodi limeta, miris mojita u pola bijelog dana, zavarajte mozak mirisom ulja za sunčanje u gradu, sve obojite aromom Malvazije. Cilj nam je da probudimo bezbrižnost, sjećate se nje? Najbolja prijateljica praznika sredinom ljeta, dok vrtite iste priče, sunčate nožne prste i izmišljate kuda dalje. Dok se dani razvlače kao žvaka, a koraci se troše između plaže, klupa i terasa.

Zato predlažem laganu vježbu. Isključite misli. Sve te neprijatne šumove. Samo da se čuje zvuk plutenog čepa koji napušta bocu. Pop! I Lubenica koja puca. I da breskve niz bradu cure. Telefon odlazi na silent. Laptop neka spava kod kuće. Ne znam uopće tko je uveo odgovornost kao must have životni stav. So wrong. Život treba biti slobodan. Promijenite perspektivu. Život nas čeka da se dogodi. Ne obrnuto. Zgrabite ovo ljeto 2021. i iscijedite sve slasti iz njega. Malo naivnog vjerovanja da će sve biti sjajno i da je ovo najbolje ljeto ikada nije naodmet. Da, pametniji smo sada i znamo da nije ni smak svijeta ako ne bude tako, ali hajde da stvarno povjerujemo da će biti. Maštanje je ionako dio strateškog planiranja. U monotoniju svakodnevice dodajte after sun kremu, presijecite prugicama na svemu, dodajte raskošan kaftan, odvrnite Venus radio koji se emitira direktno s Mykonosa, nokte obojite u tirkiznu, misli isključivo u ružičasto. Preko svega obilato prelijte sunčan stav prema životu. Čaša gore za nove ljetne uspomene!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više