Search

Zašto svijet toliko voli Renée Zellweger?

Zašto svijet toliko voli Renée Zellweger?

Glumica je primila Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu u filmu "Judy"

Tekst: L.L.


Njezino ime zasigurno se nalazi među najvećima u Hollywoodu, a broj odrađenih projekata, svaki poseban na svoj način, odraz su njezine svestranost. Za svoj je trud i rad Renée Zellweger napokon i nagrađena i to, ni manje ni više, već najpoželjnijim kipićem Hollywooda za ulogu legendarne Judy Garland u autobiografskom filmu "Judy".

No, jeste li znali kako ovo nije prvi Oscar koji je Renée primila te kako je gotovo propustila primiti Zlatni globus za ulogu u filmu "Bolničarka Betty" zato što je u tom trenutku u toaletu brisala šminku? Jeste li znali da je prvu veliku ulogu odigrala uz bok tada nepoznatog Matthewa McConaugheyja te kako je nakon učenja engleskog izgovora postala ogroman fan jednog engleskog nogometnog kluba? Renée Zellweger, osim sjajne glume, na scenu je donijela i puno više, a sve o njezinom kako privatnom, tako i poslovnom životu pročitajte u nastavku.

S Bradom Pittom i Joaquinom Phoenixom

Renée Zellweger rođena je u Teksasu 25. travnja 1969. no zahvaljujući roditeljima, pohvaliti se može i norveškim, finskim, švedskim i švicarskim korijenima. Malo je poznata činjenica da se glumom počela baviti već u srednjoj školi kada je, uz košarkaške utakmice, atletiku, cheerleading te kao nositeljica titule "Dream Date", nastupala i u dramskom klubu, a zatim je u istom smjeru nastavila i u na University of Texas u Austinu. Njezine prve uloge bile su u filmovima "Reality Bites" iz 1994. i "Empire Records" iz 1995. godine, a onda je na snimanju filma "Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation" upoznala Matthewa McConaugheyja koji joj je odškrinuo vrata u holivudski svijet i nakon "Love and a .45" Renée je napokon preselila u Los Angeles. Nakon samo dvije godine, umjesto Cameron Diaz, Bridget Fonde i Winone Ryder, pripala joj je uloga Dorothy Boyd u filmu "Jerry Maguire", uz bok tada super popularnom Tomu Cruiseu. I Renée Zellweger odjednom je postala ogromna zvijezda.

Uloga neurotične Bridget Jones donijela joj je internacionalnu slavu

Nakon toga, redali su se filmski hitovi poput "Jedina prava stvar", "Ja, ja i Irena" te "Bolničarka Betty" i uloga za koju je dobila Zlatni globus. Godine 2001. pružila joj se prilika da utjelovi lik Bridget Jones pa istim obilježila čitavo jedno desetljeće. Simpatična, nestašna i tako obična Bridget bila je lik s kojim smo se poistovjećivali, s kojim smo plakali i smijali se, a Renée je pak, sasvim neočekivano, obilježila kao simpatičnu, jednostavnu i običnu djevojku s problemima kakvi muče gotovo svaku ženu. No, malo je poznato da se Zellweger za ulogu Bridget pripremala mjesecima unaprijed, usavršavala svoj britanski naglasak, a radila je čak i u izdavačkoj kući koja je izdala istoimenu knjigu te je tamo obavljala posao izrezivanja novinskih članaka koji su se u to doba poprilično obrušili na njezinu glumu. Sve to kako bi što bolje naučila jezik. I upravo joj je uloga Bridget Jones donijela nominaciju za Oscara, a ubrzo zatim istu je donijela i uloga u mjuziklu "Chicago". Ipak, jedini Oscar prije onog jučerašnjeg, Renée Zellweger dobila je za sporednu ulogu u filmu "Cold Mountain" ili, u prijevodu, "Studengora".

Na dodjeli Oscara 2004., kada je kući ponijela nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "studengora", s Timom Robbinsom, koji je istu nagradu dobio za ulogu u hitu "Mistična rijeka"

Za razliku od Oscara, Zlatni globus osvojila je čak tri puta, a onda, nakon tako velikih priznanja, Renée je odjednom nestala. Naime, od 2010. do 2016. godine uzela je pauzu, a istu objasnila činjenicom da su je projekti koji su se zaredali previše iscrpili te da ju je, sasvim neuobičajeno za glumicu njezinog kalibra, vlastiti glas počeo previše iritirati. Na našu sreću, 2016. vratila se filmom "Bridget Jones's Baby" te ulogom u filmu "The Whole Truth" pa nas ponovno podsjetila na ono što smo svih tih godina propuštali - njezin nevjerojatan talent, smisao za lijepo i simpatično lice koje je teško ne zavoljeti.

Uloga Bridget Jones, osim slave, donijela joj je i neka nova obožavanja pa je tako Renée Zellweger danas velika obožavateljica nogometnog kluba Chelsea, a samo neki od njezinih mnogobrojnih talenata su i pjevanje, ples te sviranje violine. Prije holivudske karijere, Zellweger je radila i kao konobarica u jednom striptiz klubu te se u svojim intervjuima povremeno voli našaliti kako je i to jedan od njezinih velikih talenata.

Na ovogodišnjoj dodjeli BAFTA nagrada, u kreaciji kuće Prada

Kada govorimo o vezama Renée Zellweger, teško je ne spomenuti zaruke s glumcem Jimom Carreyjem koje su trajale tek godinu dana, od 1999. do 2000. godine, da bi se zatim zaljubila pa i udala za glazbenika Kennyja Chesneya. Nažalost, taj brak potrajao je svega četiri mjeseca, a srce joj je odmah nakon propasti zaliječio Bradley Cooper s kojim je u vezi bila od 2009. do 2011. godine.

Zanimljivo je spomenuti i kako je 2007. godine bila proglašena jednom od najbolje plaćenih glumica u Hollywoodu no unatoč visokim ciframa koje je za svoje uloge dobivala, Renée je u nekoliko intervjua spomenula kako nikada nije diplomirala glumu što joj je stvaralo ogroman pritisak, posebno glumeći uz bok profesionalcima poput Toma Cruisea te je često smatrala kako je zapravo varalica te kako kada to shvate, producenti će je naprosto otpustiti. Naravno, to se nikada nije dogodilo.

Ne smijemo zaboraviti niti trenutak kada se Zellweger nakon šestogodišnje pauze vratila na scenu te su je mediji instantno napali zbog promjene izgleda. Pripisivali su joj velik broj plastičnih operacija, a zatim je glumica sve opovrgnula otvorenim tekstom objavljenim u Huffington Postu te objasnila kako je promjena izgleda naprosto rezultat starenja i kako naravno da, nakon šest dugih godina izbivanja sa scene, izgleda drugačije. Također, za vrijeme odmora od glume, 2011. godine bila je zvijezda kampanje za Tommy Hilfiger te je u sklopu iste podizala svijest o raku dojke, a cijeli se projekt zapravo vrtio oko torbice koju je sama Zellweger dizajnirala u suradnji s dizajnerima brenda Tommy Hilfigera. Malo je poznato kako je i sama glumica sumnjala na rak dojke još 1996. godine, no na sreću, dijagnoze su opovrgnule njezine sumnje.

Uz sve nabrojane talente, Renée Zellweger prije desetak godina upisala je i tečaj pisanja scenarija pa i napisala jedan za seriju "Cinnamon Girl", priču koja zvuči više nego poznato, o djevojci iz Teksasa koja seli u Los Angeles u nadi da će postati zvijezda. Scenarij je otkupila kuća Lifetime no na kraju su ipak odustali od prikazivanja iste.

Kao Ruby Thewes u "Studengori"

Fanovi Rene Zellweger nazivaju iznimno simpatičnom i pristupačnom, onom koja sa svima voli popričati te joj nije teško odvojiti nekoliko minuta vremena za fotografiju i toplu riječ, pa se čini kako je cijeli njezin životni put, poput uloga u kojima je glumila djevojku iz susjedstva i imidž koji je stvorila, poprilično istinit. Jednostavna i simpatična, talentirana i svestrana, Renée je, na kraju krajeva, zbilja zaslužila priznanje koje joj je uručeno na jučerašnjoj raskošnoj ceremoniji. Na kraju, sve što još možemo reći, a vjerujemo i kako govorimo u ime svih ljubitelja filmova ove velike glumice, jest: "Renée Zellweger, you had us at hello."

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više