Search

Žene iz perennial generacije zauzimaju svoj dio pozornice

Žene iz perennial generacije zauzimaju svoj dio pozornice

Tekst: Manda Javorina


Image: BURO.

Jeste li gledali seriju "Grace and Frankie"?  A "Male laži"? "The Morning Show"? Primjećujete li trend koji posljednjih godina uzima sve više maha i nema namjeru stati? Da, veći broj zanimljivijih ženskih uloga i priča, ali i nešto više od toga: sve više i više žena s više od 40 godina koje, osim što ih igraju te iste uloge i - stvaraju. Ako je popularna kultura mjerilo nečeg (a je, htjeli mi to priznati ili ne), onda je ovo signal da nastaje jedna sasvim nova generacija žena. Generacija koja nema nikakve veze s godinama. U hrvatskoj jeziku (čudno, stvarno) nema imena za tu generaciju pa se zasad moramo koristiti engleskim nazivom: perennials. Ali volim ga koristiti i zato što mi zvuči kao da su ga same smislile, zato što ne implicira rod niti je pritajeno pasivno-agresivan. Naprotiv, "perennial" u doslovnom prijevodu označava biljku koja cvjeta više godina, a prvobitno značenje bi bilo "nešto što neodređeno dugo traje".

Dakle, perennials su žene koje ne prestaju trajati i cvjetati.

Lijep koncept, zar ne? Ako mi netko kaže kako nitko ženama nikada nije branio da traju, podsjetit ću ga samo na to da se za muškarce kaže da stare kao dobro vino, a za žene, pa… Nema potrebe da ističem koliko društvo određuje životne uloge ženama unaprijed i to često samo na temelju godina. Onima koje se ne uklapaju se vrlo često lijepe razni epiteti, kao da imaju nekakav nedostatak. Društvo voli kutije i sve što je lijepo u njih upakirano. Namjerno govorim društvo, ne samo muškarci, s obzirom na to da ovaj fenomen seže mnogo dalje. I zato mi je drago kada vidim da se populariziraju neke do sada rijetke stvari i to iz ženske perspektive.

Žene iz perennial generacije zauzimaju svoj dio pozornice (фото 1)

Znate, ja koja sam prilično informirana, koja volim povijest (filma pogotovo) i koja sam odrasla u vrlo liberalnoj obitelji, i ja sam Jane Fondu (81) najprije znala kao "onu ženu kojoj je tata Henry Fonda s kojim glumi u filmu Ljetnikovac na Zlatnom jezeru", zatim kao Barbarellu, onda kao "aerobik ženu" pa tek naknadno kao nekoga tko je borac za ljudska prava - kako ona manjina, tako i vlastita. Tek sam kao odrasla shvatila njezinnu vrijednost kao javne figure i to ne zato što mi je netko rekao, nego zato što sam je sama gledala. Jane Fonda je žena koja, ako joj priliku nitko ne pruži, ona je stvori sama i sama je svoj kapital. Jednom riječju, duhovna majka u praksi svih #metoo i #equalpay hashtagova i mlađih žena koje stoje iza nje.

Žene iz perennial generacije zauzimaju svoj dio pozornice (фото 2)

Realno, vremena se mijenjaju. Da, velik dio žena i dalje bore smatra sudbinom gorom od smrti i diskriminacija na osnovu godina se nalazi gdje god da se okrenete. Ipak, žene s više od 40 i 50 godina, počele su dominirati scenom onako kako do sada nisu. One su danas čitavo pleme - često ujedinjeno - koje do svojih ciljeva uglavnom dolazi u grupama. Pogledajte prošlogodišnji hit fim "Miljenica" i ceremonije dodjele nagrada na kojima su se Olivia Colman (46), Rachel Weisz (50) i Emma Stone (31) držale za ruke kao uzbuđene djevojčice koje uživaju u svakom trenutku svog zasluženog trijumfa. Tilda Swinton (58) je nebesko stvorenje, van svake kategorije, za nju godine, kao i većina drugih zakona prirode, ne važe. Cate Blanchett je sublimacija intelekta, prave doze drskosti, seksepila i stava zbog koje ne možete skinuti pogled s nje. Nicole Kidman (52) i Reese Witherspoon (44) su “Malim lažima” napravile presedan (što god ja mislila o drugoj sezoni). Jennifer Aniston (50) je srušila Instagram jednom mutnom fotografijom iz svoje dnevne sobe, a zatim je uspjela isto kada su je snimili da pozdravlja bivšeg supruga iza kulisa dodjele nagrada Zlatni globus. Diane Keaton (73) je iz obične zezancije postala i Insta modna ikona - to što je ikona svemira još od sedamdesetih, očito joj nije bilo dovoljno, izdala je i knjigu o uređenju svoje kuće, radi svoje vino i na gostovanju kod Ellen DeGeneres je mjerkala Justina Biebera. Tu su i Julianne Moore (58), Penelope Cruz (45), Kate Winslet (44) i Julia Roberts (51). Zatim supermodeli Cindy Crawford (54), Naomi Campbell (49), nova zvijezda YouTubea i Christy Turlington (51). Salma Hayek (53) je pritajena modna kraljica na prijestolu Keringa, iako se i dalje odijeva kao kandidatkinja na plesnom natjecanju i znate što? Neka joj, može i ima pravo na to. Isto kao što ni Jennifer Lopez (50) ne mora skinuti svoj  šljokičasti triko dok sama to ne poželi. Iskreno, mislim da je vrijeme da ponovo cijenimo autentičnost više nego općeprihvaćeni "dobar ukus" koji sad već gomila imitira bez ikakvog razumijevanja (e, to je već modni zločin). Jenna Lyons (51) je modna ikona postala kao odrasla osoba, zar ne?

Žene iz perennial generacije zauzimaju svoj dio pozornice (фото 3)

Ovo su gotovo sve žene čije "verzije iz devedesetih" trenutačno obožavamo - netko po prvi put, netko već u drugom krugu - i koje danas ne gube na značaju. Smetaju li im privatno mlađe i ljepše od njih, to ne znam i ne mogu da garantirati, ali sam sigurna da imaju dovoljno samopouzdanja da nikog tko se penje na ljestvama iza njih, ne ruše. Biti perennial ne znači truditi se izgledati ili ponašati kao da imaš zauvijek 20 - tko nije shvatio da je to nemoguće iz prijmera Lindsey Lohan, što ću mu ja - već upravo suprotno, znači nositi svoje godine i sve dobro što uz njih dolazi, ali i držati korak s vremenom. Imati prijatelje svih godina, raditi ako vas to veseli, ukratko, sudjelovati u životu onako kako vama samima odgovara. Koliko točno imaju godina? To je nemoguće odrediti, a nije ni presudno.

Te iste godine sam namjerno pisala u zagradama. U inat. U inat tabloidima koji ih stavljaju pored svakog ženskog imena uz fotografije na plaži i drugih paparazzo uradaka. Stavila sam ih zato što mislim da nema potrebe da se kriju, onako kao neku vrstu medalje koju bi trebalo nositi s ponosom.

Znam da je činjenica da se sada ovakve priče pojavljuju u serijama i filmovima rezultat toga što se nekoliko prvih eksperimenata pokazalo (vrlo) isplativim. Nemam iluzija da ih bilo tko snima samo iz ideala i dobrote srca, ali krajnje je vrijeme da se svijet opameti da su žene u svim godinama sila i da im se pruži ono što žele. Bilo da se radi o izboru, trapericama, seriji ili kozmetici.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više