Search

5 filmova koji će vas vratiti u tinejdžerske dane

5 filmova koji će vas vratiti u tinejdžerske dane

Neobične priče o odrastanju


Tinejdžerskih dana koje su obilježile velike ljubavne priče i svjetske nepravde zbog loše ocjene uvijek se s radošću prisjećamo. Stoga smo vas odlučili vratiti u to nevino i bezbrižno doba i predložiti vam 5 odličnih, malo drugačijih filmova o odrastanju

"Svijet duhova" (2001.)

Neobična komedija Terryja Zwigoffa snimljena prema romanu u stripu Davida Clowesa prati priču o asocijalnim tinejdžericama, najboljim prijateljicama Enid (Thora Birch) i Becky (Scarlett Johansson), koje nakon srednje škole sanjaju o samostalnosti, istovremeno strahujući od razdvajanja i otuđenja. Njihov se odnos mijenja kad se tijekom ljeta obje zaljubljuju u istog dečka koji za njih ne pokazuje interes. "Svijet duhova" film je koji će vas uvući u atmosferu trome i usporene američke periferije prepune shopping centara i zalogajnica u stilu 50-ih te neobičnih neprilagođenih likova koji svijet promatraju kroz cinične naočale istovremeno tražeći svoje mjesto u njemu. 

 

"I tvoju mamu također" (2001.)

Film sjajnog Alfonsa Cuaróna vodi nas u Mexico City gdje će dvojica najboljih prijatelja, Tenoch i Julio, na jednom vjenčanju upoznati fatalnu Luisu Cortés, Španjolku koja je nedavno doselila u Meksiko i koja s Tenochom i Julijom kreće na avanturističko putovanje na kojem će veliko prijateljstvo naići na iskušenje isprepleteno seksualnom napetošću, humorom i melankolijom. Ako još niste pogledali ovaj sjajni filmski uradak koji je nagrađen Oscarom za najbolji originalni scenarij i Zlatnim globusom za najbolji strani film, vrijeme je da to ispravite!

 

"Sve o jednoj djevojci" (2009.)

Inteligentna i simpatična 16-godišnja Jenny Mellor (Carey Mulligan) živi u predgrađu Londona, godina je 1961. i Jenny se priprema za odlazak na studij u Oxfordu. Njezin se život gotovo ni po čemu ne razlikuje od današnjih tipičnih adolescentskih života – slušanje glazbe satima, svađe s ocem oko učenja latinskog i sanjarenje o odraslom životu. Život joj se iznenada mijenja kada u njega uđe karizmatični David, muškarac u 30-ima, koji će joj otvoriti vrata svijeta o kojem je maštala – druženja na jazz koncertima, posjećivanje aukcija umjetnina, zadimljeni klubovi i bogat društven život. Scenarij je napisao Nick Hornby prema memoarima britanske novinarke Lynn Barber, a režirala ga je Lone Scherfig, što sveukupno čini dobitnu kombinaciju za nedjeljno poslijepodne. 

"Charlijev svijet" (2012.)

Priča o 15-godišnjem Charlieju, nježnom i povučenom autsajderu koji se u svom odrastanju suočava s prilično atipičnim adolescentskim problemima – samoubojstvom najboljeg prijatelja, depresijom i smrti voljene tete, isprepletenima s prvom ljubavi, potragom za najboljom pjesmom na svijetu i prekrasnim prijateljstvom koji će ga uvesti u svijet odraslih. Neobična družina sastavljena od različitih slobodoumnih osobenjaka koji traže svoje mjesto u svijetu snimljena je prema bestseleru Stephena Chboskyja, koji je ujedno zaslužan i za režiju, i sigurno vas neće razočarati! Osim najbolje pjesme na svijetu očekuje vas i sjajna glumačka ekipa u sastavu: Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller i brojna mlada imena.

 

"Ljetna avantura" (2009.)

Redatelj Greg Mottola ("Superbad") uvodi nas u smiješnu i istinitim događajima inspiriranu priču o odrastanju koja se odvija u ljeto 1987. godine. Jesse Eisenberg utjelovljuje Jamesa, inteligentnog mladića koji nakon završenog koledža poželi upisati novinarstvo na Ivy League sveučilištu, a prije toga otputovati u Europu i po mogućnosti izgubiti djevičanstvo. Međutim, planove mu pokvari loša financijska situacija roditelja koja ga natjera da se zaposli u zabavnom parku Adventureland. Dosadan, ponižavajuć i loše plaćen ljetni posao u zabavnom parku pretvori se u pravu avanturu kad se James zaljubi u kolegicu Emily, koju tumači Kristen Stewart. Post-adolescentska priča s odličnim humorom i glazbom 80-ih razbit će nedjeljnu televizijsku monotoniju. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više