Search

5 filmova kojima se veselimo u veljači, a koje željno iščekuju i filmski kritičari

5 filmova kojima se veselimo u veljači, a koje željno iščekuju i filmski kritičari

Rotten Tomatoes otkriva popis filmova o kojima se najviše šuška

Tekst: D.M.


Predugi je siječanj otkrio ovogodišnjeg favorita sezone nagrada, "1917.", par povratničkih i par lica u usponu. Dok se pred očima široke javnosti odvijaju političke farse, a Greta Thunberg dijeli svijet nominacijom za Nobelovu nagradu za mir, filmska industrija treba uprijeti mnogo snažnije ne bi li reflektore vratila na film - ironično i sa same dodjele Oscara. Međutim, eskapisti među nama, oni koji iz svijeta u svijet putuju kroz srebrne prozore u kino dvoranama već su odlučili kroz kojih pet jedva čekaju iskočiti iz zahuktale stvarnosti. Rotten Tomatoes, jedan od najreferentnijih kritičarskih portala današnjice, koji prilikom ocjenjivanja ubraja laičku i profesionalnu kritiku, otkrio je najočekivanije filmove u veljači, one koje ćemo, pođe li sve po planu, spominjati ponovno za otprilike godinu dana.

1. Birds of Prey i emancipacija famozne Harley Quinn

Harley Quinn (Margot Robbie) napušta Odred otpisanih i preuzima glavnu ulogu u filmu o grupi junakinja, antijunakinja i zlikovki koje se udružuju motivirane zajedničkim neprijateljem, notornim gothamskim kriminalcem kojeg tumači Ewan McGregor. Impuls koji su stvorile superherojske franšize još uvijek talasa filmske krugove, željni obožavatelji nestrpljivo očekuju svaku novu crticu u epopeji o DC-jevom imaginarnom svemiru, a Robbie je kameleonski magnet kojeg želimo vidjeti u svakom mogućem izdanju. Možda su to razlozi što se ovaj film našao na prvom mjestu daleko ispred drugog.

2. Sonic: Super jež

Čim  je prvi trailer ugledao svijetlo dana, internet je jednoglasno odlučio da se radi o neprihvatljivom, dizajnu, posebice kada je riječ bila o Sonicovim nogama a dosjetke i memei su frcali iz svakog kutka, preuzeli svaku društvenu platformu i na posljetku natjerao kreatore da prilagode lik iz crtanog serijala u kudikamo simpatičniju 3D verziju od početne. Halabuka je Sonica - kojeg će ovaj put pokušati uloviti nehajni Jim Carrey - vratila u centar pop i internet kulture i zaslužila mu drugo mjesto na popisu.

3. Portret djevojke koja izgara

Iako su prva dva filma obožavane holivudske franšize, treći pokazuje kako su se filmoljupci usudili umočiti prstiće u ogroman ocean filmova izvan kalifornijskog zaljeva. Možda pokrenut "Parazitom", val filmova iz Cannesa probio je jezičnu barijeru i francusku dramu o umjetnici i njezinoj muzi učinio je komadom koji ne možemo dočekati.

4. Nevidljivi čovjek

Scenarij prilagođen prema znanstveno-fantastičnom romanu H.G. Wellsa iz 1897. već je mnogo puta posuđivao svog glavnog lika filmskom platnu, a najistaknutija je verzija iz 1933. u produkciji Universal Pictures studija. Produkcijska kuća odlučila je obnoviti svoj stari klasik o čovjeku koji je prilikom pokušaja samoubojstva postao nevidljiv u renesansi hororaca, a u tome je zasigurno pomogao i odličan trailer.

5. Zov divljine

Još je jedna adaptacija, ovaj put iz pera Jacka Londona, završila među najočekivanijim filmovima s premijerom u veljači. Uz Harrisona Forda, umjesto živog, za razliku od prošlih rendicija, u ovoj se Buck pojavljuje kao animirani bernardinac. Već početkom godine dva od pet prognoziranih favorita animirani su likovi koji uzajamno djeluju s pravim svijetom. Razina koju je sektor specijalnih efekata dosegao graniči sa stvarnošću i jedva čekamo prvi film u kojem nećemo moći razaznati je li riječ o animaciji ili snimljenom materijalu, no do tada će nam biti dovoljne making of scene Carreya i Forda dok u kadru komuniciraju s nepostojećim partnerima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više