Search

5 kazališnih premijera kojima se veselimo ovoga proljeća

5 kazališnih premijera kojima se veselimo ovoga proljeća

Po nešto za svakoga


Image: PR

ZeKaEm, HNK Zagreb, Kerempuh, Komedija... uskoro nas očekuju premijere predstava od kojih će svatko naći nešto što će odgovarati njihovom ukusu...

Proljeće je napokon došlo, a u toplijem vremenu se nadamo da uz vrijeme koje ćete provoditi u prirodi nećete zanemariti svoje odlaske u kazalište. U naredna dva mjeseca očekuju nas nove predstave u zagrebačkim kazalištima, koje će zbilja zadovoljiti svačiji ukus te ćete sigurno pronaći nešto što ćete zbilja htjeti pogledati. Tako vas očekuju nova dramska predstava, komedija, mjuzikl, ali i dječja predstava na koju možete povesti svoje mališane ili pak sami uživati u prikazu knjiga koje su obilježile naše odrastanje. U nastavku ćete saznati o kojim premijerama je točno riječ, što nas očekuje te koje predstave morate odgledati.

"Fury Revolution Revival Tour" - Teatar ITD

5 kazališnih premijera kojima se veselimo ovoga proljeća (фото 1)

Žestoka svirka, revolucionarne ideje i uzbudljivo putovanje kroz rock and roll povijest koja se nikada zaista nije dogodila. U svemu tome moći ćete uživati od 12.travnja u Teatru ITD, kada se premijerno prikazuje "Fury Revolution Revival Tour". Predstava je rezultat ponovne suradnje starog kazališnog dvojca, redatelja Mirana Kurspahića i dramaturginje Rone Žulj. Slaveći 50 godina proteklih od revolucionarne '68., predstava će vas povesti na pseudo-dokumentarno putovanje u New York kraja šezdesetih i sedamdesetih, kroz društvenu i glazbenu scenu klubova Max's Kanzas City i CBGB.  To je priča o nastanku i padu jedne revolucionarne ideje. O nastanku i padu benda Fury koji tu ideju predstavlja. O politici i slavi, viziji i kompromisu, o mladosti i odrastanju. I glazbenom žanru koji dan-danas predstavlja otpor establišmentu. Mi ćemo ju sigurno pogledati.

"Samoubojica" - Satiričko kazalište Kerempuh

5 kazališnih premijera kojima se veselimo ovoga proljeća (фото 2)

Jedno od klasičnih djela svjetske dramaturgije, "Samoubojica" Nikolaja Erdmana doživjet će svoje uprizorenje na kazališnim daskama Kerempuha. Ova satirična komedija nije se smjela izvoditi sve do 1982. godine jer je Staljin smatrao da je prazna i potencijalno zloćudna. U ovoj predstavi sve počinje "slučajno", jednom banalnom bračnom svađom usred noći da bi odmah nakon toga protagonisti, ali i publika, bili nepovratno bačeni u vrtlog društveno - političkih zbivanja. Na duhovit način ova predstava progovara o brojnim apsurdima kojima smo okruženi te nam garantira da ako ćemo živjeti po društvenim pravilima, da ćemo sigurno propasti. Redatelj ovog klasičnog djela bit će Vito Taufer, obećava i vrhunska glumačka postava, a predstava će se premijerno održati 13.travnja.

"Peer Gynt" - HNK Zagreb

5 kazališnih premijera kojima se veselimo ovoga proljeća (фото 3)

Jedno od najpoznatijih djela norveškog dramaturga Henrika Ibsena ovog proljeća možemo pogledati u novom izdanju. "Peer Gynt" klasično je djelo koje prati život i avanture anti-junaka Peera, koji svojim suludim životnim podvizima pokušava pronaći samoga sebe. Na scenu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu postavit će ju poznati norveški redatelj Erik Ulfsby i to u sklopu projekta Europski kazališni laboratorij: Drama postaje digitalna. To znači da će se uvesti novost u izvedbi ove klasične drame jer će se koristiti inovativna audio-tehnologija koja će se razviti u suradnji sa stručnjacima iz područja elektroakustike. Siniša Popović, Ksenija Marinković, Nina Violić, Nikša Kušelj, samo su neki od glumaca koji daju naslutiti da je riječ o predstavi koju se isplati pogledati i to nakon 20. travnja, kada će se održati premijera.

"Alphonsine" - Kazalište Komedija

5 kazališnih premijera kojima se veselimo ovoga proljeća (фото 4)

Veseljko Barešić, dirigent Komedije, svoju će četrdesetu obljetnicu umjetničkog djelovanja obilježiti na adekvatan način - premijerom svoga novoga mjuzikla. Inspiriran Dumasovom "Dama s kamelijama" Barešić će donijeti priču o suvremenoj djevojci, studentici i escort dami, a time stvara svoje originalno glazbeno - scensko djelo. Studenticu književnosti utjelovit će Vanda Winter, a Alphonsine, njezin alter ego, će utjeloviti Iva Visković. Osim ovih dviju glumica, glumačku postavu upotpunit će i Nataša Janjić, Mila Elegović, Ervin Baučić, Matko Knešaurek, Dražen Bratulić i drugi te nam se garantira kako će ovo biti još jedan u nizu Komedijinih glazbenih remek djela. Premijera će se održati 5. svibnja. 

"Junaci Pavlove ulice" - Zagrebačko kazalište mladih

5 kazališnih premijera kojima se veselimo ovoga proljeća (фото 5)

Povodom sedamdesete obljetnice ZKM-a, Učilište priprema novu predstavu za mlade prema poznatom romanu Ferenca Molnara, na kojem su brojne generacije odrasle, upravo čitajući ovaj roman kao lektiru. Predstavu režira mlada redateljica Lea Anastazija Fleger, dok  dramatizaciju potpisuje dramaturginja Nikolina Rafaj.U predstavi sudjeluje 25 mladih i energičnih "junaka", polaznika dramskog studija Učilišta. "Junaci Pavlove ulice" jedan je od najdražih romana koji nas momentalno vraćaju u djetinjstvo i neka bezbrižnija vremena. Ako se želite barem na trenutak prisjetiti tih vremena, svakako pogledajte ovu predstavu koja će se premijerno prikazati 6. travnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više