Search

5 najboljih dokumentaraca iz 2015.

5 najboljih dokumentaraca iz 2015.

Po izboru Büro 24/7 redakcije


Glazbeni, modni ili umjetnički film, svaki je na svoj način ostavio trag i predlažemo da ih pogledate

Nedjelja nam je dan nerijetko rezerviran, između ostalog, za film pa smo danas odlučili s vama podijeliti popis od top pet dokumentarnih filmova snimljenih u 2015. godini. Često jezgroviti i poučni, ali i životni uvijek su nam inspiracija, baš kao i dobra knjiga. Za ljubitelje glazbe, mode i tehnologije  slijede prijedlozi koje trebate pogledati ako već niste.

"Amy"

Amy je film koji trenutno igra kod nas u kinima pa ako vam se da izvući iz kuće, onda znate kamo otići. Ovaj britanski dokumentarac donosi nam priču o životu ove glazbenice koja je prerano otišla na drugi svijet, ali je njezina glazba ostala zauvijek s nama. Film prati Amy od njezine 14. godine kroz njezinu karijeru koja je dostignula uspjeh 2003. godine kada je izdala album "Frank". Kontroverzno ponašanje u medijima, ovisnost i problematične veze sažete su u ovaj dokumentarac koji je prikazan i na filmskom festivalu u Cannesu. Uz objavljenu biografiju u obliku knjige, sada je vani i film.

"Steve Jobs: The Man in The Machine"

Još jedan genijalac ove godine je utjelovljen u filmu koji nam približava priču o tome tko je zapravo bio čovjek u plavom traperu i crnoj dolčeviti. Čovjek koji je svoj život proveo razvijajući proizvode koje danas koristimo svi ostavio je dubok trag. Film složen od mnogobrojnih intervjua s ljudima koji su bili uz njega u različitim periodima njegova života savršeno je zabilježio bit ove Appleove legende i njegove vrijednosti u Silicijskoj dolini uopće.

"Dior and I"

Fantastičan film koji prati stvaranje prve kolekcije dizajnera Rafa Simonsa u modnoj kući Dior. Ni manje ni više – haute couture. Što se događa kada nisu sve haljine na fittingu i koliko je novi moment u ovoj modnoj kući bio stresan za dizajnera otkrit će vam ovaj dokumentarac. Osim toga, isprepleće odnose u kreativnom i prodajnom timu i na iskren način nam prikazuje svu snagu i slabost dizajnera u datom trenutku. Jer osam tjedana za stvaranje kompleksne kolekcije koja je oduševila modni svijet nije mala stvar.

"Iris"

O legendarnoj 94-godišnjakinji pisali su mnogi, a onda je dobila i svoj film. Ova ekscentrična i pomalo komična žena koja je u svojoj starosti pokazala svoju mladost, entuzijazam za modu, umjetnost i ljude, htjela je približiti ideju o odijevanju i dokazati da ona nije ništa drugo nego – eksperiment. Šaljiva, ali i duboka priča o poduzetnici i dizajnerici interijera vodi vas kroz šareni život zabavne i inspirativne Iris.

"A LEGO Brickumentary"

Oda najdražim šarenim kockicama iz djetinjstva koja ima povijest dulju od 50 godina. Film o LEGO fenomenu, vodi vas kroz priču od početaka pa sve do danas. Svi znamo kakav je osjećaj stati bosonog na legića, a u ovom smo filmu doznali mnogo zanimljivih informacija o ovim igračkama. Ovaj šareni dokumentarac vrijedi pogledati iz nekoliko razloga. Prvi je taj što je LEGO kultna igračka, a drugi je taj što je zanimljivo kako je raslo jedno carstvo na malenim kockicama koje se – grade.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više