Search

5 novih filmova o kojima trenutno svi pričaju i koje trebate pogledati što prije

5 novih filmova o kojima trenutno svi pričaju i koje trebate pogledati što prije

Za svakog ponešto

Tekst: E.G.


Image: PR

Zima možda nije idealno vrijeme za izlaske i učestala druženja, ali nam zato pruža sjajnu priliku da pogledamo cijeli niz filmova koje prije nismo stigli ili koji su tek došli. Štoviše, upravo se u prvim zimskim danima objavljuju neki od najboljih naslova godine, a uoči dodjela prestižnih nagrada, poput Zlatnog globusa i Oscara. I dok ćemo dobitnike potonjeg još neko vrijeme trebati pričekati, Zlatni globusi su dodijeljeni prije nekoliko dana i pomalo iznenadili filmski svijet. Nimalo ne sporimo da je "Bohemian Rapsody" dobar biografski film vrijedan gledanja koji će zadovoljiti većinu, ali smatramo da u ovom trenutku postoje i drugi naslovi na koje trebate obratiti pažnju, a od koji će neki, sigurno smo, ozbiljno konkurirati za Oscare u najvažnijim kategorijama.

Green Book

Mahershala Ali tumači lik Dona Shirleyja, tamnoputog glazbenika koji kao logističku pratnju za svoju nadolazeću turneju angažira lokalnog siledžiju Tonyja Lipa (Mortensen). Riječ je o dva čovjeka potpuno različitih karaktera i manira; Shirley je profinjen i uglađen, dok Lip predstavlja stereotipnog talijanskog iseljenika starog kova. Ipak, pronaći će zajednički jezik i ispričati nam jednu posve zanimljivu priču. Režiju potpisuje Peter Farelly, a film je nagrađen Zlatnim globusom u kategoriji komedije/mjuzikla.

Roma

Ovaj smo film stavili na našu watchlistu još otkako je pobijedio na festivalu u Veneciji. Najjednostavnije rečeno, on prati živote jedne buržujske obitelji i njihove kućne pomoćnice, a radnja je smještena u 70-e godine prošlog stoljeća u Meksiku. Za sve ostale slojevitosti odnosa, izvrsnih glumačkih nastupa i nevjerojatno redateljsku magiju Alfonsa Cuaróna, ipak ćete trebati pogledati film.

Bird Box

Radnja je smještena u post-apokaliptičnom svijetu u kojem se ljudima prikazuje strani entitet u obliku njihovog najvećeg straha, koji ih onda otjera u ludilo i smrt. Sandra Bullock tumači lik Malorie, žene koja će učiniti sve da zaštiti živote svoje djece, pa čak i ako to znači suočavanje s nepoznatim neprijateljem dok nosi povez na očima. Film je režirala danska redateljica Susanne Bier, inače prva žena koja je osvojila nagradu Zlatni globus za režiju, a nastao je prema istoimenoj hit knjizi Josha Malermana. 

Beautiful Boy

Redatelj Felix van Groeningen donosi emotivnu "bombu" sezonu, nastalu prema hit memoarima Davida i Nica Sheffa, oca i sina čiji je odnos ovisnost zauvijek promijenila. Steve Carell tumači ulogu oca koji ne želi odustati od borbe za život i novu priliku svog sina ovisnika, kojeg pak tumači talentirani Timothée Chalamet. Film su producirali producenti filmova kao što su "Moonlight" i "12 Years A Slave" i jedan je od onih kojima predviđamo odličan uspjeh i kod kritike i kod publike.

Burning

Za sve one koji su željni neholivudskih filmova, jedna od glavnih poslastica ove godine stiže iz Južne Koreje, zemlje koja nas je već odavno navikla na određeni standard. Riječ je o pravoj egzistencijalnoj drami koja propitkuje odnos selo-grad, duboku fascinaciju nekim naspram kratkotrajnih afera, cijelo vrijeme plešući na tankoj liniji između stvarnosti i imaginacije. Radnja prati pomalo neprilagođenog mladića koji želi postati pisac, a trenutno radi slabo plaćene fizičke poslove. Iako inače živi poprilično monotono, sve će se promijeniti kad sretne prijateljicu iz djetinjstva koja ga zamoli da joj hrani mačku dok je ona na putu u Africi. Režiju potpisuje Chang-dong Lee, a u glavnim se ulogama pojavljuju  Ah-in Yoo, Jong-seo Jun i Steven Yeun, široj publici poznat iz serije "The Walking Dead".

Leave a comment

više