Search

5 novijih dokumentaraca o kojima ćete razmišljati još dugo nakon gledanja

5 novijih dokumentaraca o kojima ćete razmišljati još dugo nakon gledanja

Potresni naslovi koje se isplati pogledati

Tekst: E.G.


Image: PR,
Screenshot

Samo rijetki mogu reći da redovito gledaju filmove iz dokumentarnog žanra. Igrana forma je često lakša i bezbrižnija, a svakako je prisutnija u medijima, zbog čega sjajni dokumentarni naslovi ponekad ostanu u sjeni. Ako mislite da je došlo vrijeme da još jednom pružite priliku ovom žanru ili ste se jednostavno zaželjeli novih nevjerojatnih priča, donosimo vam nekoliko naslova koji su privukli našu pažnju. Odabrali smo one o kojima se u posljednje vrijeme ne prestaje pričati, zbog čega smo ih i sami odlučili pogledati. Naravno, nismo zažalili!

Three Identical Strangers

Ovaj film donosi jednu od onih istinitih priča u čiju vjerodostojnost vjerojatno ne bismo povjerovali ni da smo je gledali u igranom formatu. Film i počinje sličnom rečenicom; jedan od glavnih protagonista govori kako je potpuno nevjerojatno da mu se u životu dogodilo sve što se dogodilo, a opet je bilo upravo tako kako će ispričati. U najkraćim crtama, upoznat ćemo trojke, braću Davida, Eddyja i Bobbyja, koji su razdvojeni pri rođenju i koji su se slučajno pronašli u dobi od 19 godina te instantno postali najbolji prijatelji, ali i nacionalne zvijezde. No, priča tu tek počinje. Film će biti prikazan i u sklopu nadolazećeg ZagrebDoxa.

Whitney

Nije tajna da je jedna od najvećih glazbenih diva svih vremena imala težak život. Međutim, nikad on nije ispričan kroz prizmu njene najbliže obitelji i prijatelja, čija vas potresna svjedočanstva neće ostaviti ravnodušnima čak ni ako se ne ubrajate u njene obožavatelje. Izvrstan, ali i jako težak film.

Of Fathers And Sons

Riječ je o pobjedniku prošlogodišnjeg ZagrebDoxa koji se našao i u ovogodišnjoj utrci za Oscara. Redatelj više od dvije godine živi s obitelji borca Al Nusre, u malom selu na sjeveru Sirije i snima uglavnom djecu. Dječake od malih nogu pripremaju da krenu stopama svojih očeva i postanu božji vojnici. U filmu se isprepliću ratni užasi i intima obiteljskog života. Abu Osama se na obližnjem frontu bori protiv neprijatelja, a kod kuće se mazi sa sinovima i sanja o kalifatu. Redateljeva je namjera uhvatiti trenutak kad se djeca moraju odreći djetinjstva i postati džihadisti. Rat se bliži, ali dječaci su već naučili da nikad ne smiju plakati.

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

Ovo je zapravo dokumentarna serija, ali ćete je sigurno pogledati u dahu, baš kao da se radi o filmu. Fascinacija najpoznatijim serijskim ubojicama svijeta ne jenjava, a Ted Bundy svakako spada u njih. U ovoj su seriji po prvi put objavljene snimke razgovora koje je Bundy vodio s jednim mladim novinarom, a pružaju jedinstveni uvid u psihu jednog od najizopačenijih umova prošlog stoljeća.

Free Solo

"Free Solo" novi je dokumentarni film National Geographica koji prati penjača Alexa Honnolda i njegovu misiju da prvi osvoji, bez užeta i zaštitne opreme, 900 metara visoku okomitu stijenu El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite, što je bio jedan od najvećih podviga u povijesti penjanja. Film je primio nominacije za nagrade BAFTA i Oscar, a moći ćete ga također pogledati na ZagrebDoxu. 

Leave a comment

više