Search

5 potresnih dokumentaraca koji će promijeniti vašu percepciju hrane

5 potresnih dokumentaraca koji će promijeniti vašu percepciju hrane

Što sve možete pogledati?

Tekst: E.G.


Image: Brooke Larke,
Ali Inay

Danas je gotovo nemoguće ne obratiti pažnju na trend zdrave prehrane i aktivnog načina života. Načelno znamo da previše sjedimo, da naše zdravlje u velikoj mjeri ovisi o količini stresa kojoj smo izloženi, ali i onome što unosimo u svoj organizam. Otprilike nam je jasno koja se hrana klasificira kao zdrava ili nezdrava, ali rijetko tko o tome dublje promišlja i zaista shvaća koliko je pravilna prehrana važna. Primjerice, redovito vježbanje vam neće znati mnogo ako ga ne uskladite s odgovarajućim obrocima, i to ne samo u smislu fizičkog izgleda, već vašeg zdravstvenog stanja. Ako vas ova tema zanima i želite naučite nešto više, a nemate vremena iščitavati knjige ili znanstvene članke, savjetujemo da pružite šansu nekom od sjajnih dokumentarnih filmova u nastavku.

What the Health

Ovo je jedan od dokumentarnih naslova o kojima se u prošloj godino najviše pričalo. Gotovo ga je nemoguće pogledati i ostati ravnodušan, i to zato što se bavi potencijalno kobnim posljedicama koje redovita konzumacija namirnica životinjskog podrijetla ima na naše zdravlje. 

That Sugar Film

Kao i poznati film "Super Size Me", i ovaj se bavi efektom koji na naše tijelo ima unos pretjerane količine neke namirnice. Redatelj Damon Gameau je testirao što točno našem organizmu čini 40 žličica šećera dnevno, i to onog koji dolazi iz tobože zdravih čokoladica, napitaka ili grickalica. Već nakon 18. dana ovog eksperimenta, Gameau će razviti bolest jetre. Što će dalje biti, doznajte u filmu.

Hungry for Change

Ovaj film ima jasnu i nedvosmislenu misiju: promijeniti način na koji promatrate određene namirnice i obroke. Prikazat će vam kako se proizvodi hrana, upoznat će vas s vrlo malo poznatim tajnama industrije, ali i razotkriti mitove vezane uz hranu i mršavljenje. Uz to, čut ćete svjedočanstva ljudi čiji se život iz korijena promijenio nakon što su se počeli hraniti promišljenije.

Fat, Sick and Nearly Dead

Prije početka snimanja ovog filma, Joe Cross je imao pedesetak kilograma viška, bolovao od autoimune bolesti, a redovito je koristio i steroide. Kroz film pratimo njegovo putovanje ka zdravijem životu, gubljenje kilograma putem dijeta koje uključuju jedino voće, i sve to dok putuje diljem SAD-a. 

Food, Inc.

Riječ je o jednom od najpoznatijih dokumentarnih filmova o hrani u posljednjem desetljeću, ali na njega uvijek treba ponovno podsjetiti. Bio je nominiran i za nagradu Oscar, a propitkuje cijeli spektar tema vezanih uz hranu: od onog odakle ona dolazi, preko toga kojim se ciljevima industrija vodi, pa sve do negativnog učinka na okoliš koji ona ima. U svakom slučaju, riječ je o filmu koji nećete moći tako lako zaboraviti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više