Search

7 najboljih filmova Bernarda Bertoluccija koje bi svatko trebao pogledati

7 najboljih filmova Bernarda Bertoluccija koje bi svatko trebao pogledati

Redatelj koji je obilježio filmsku industriju


Image: buro247.ru

Prije nekoliko dana svijetom se proširila vijest kako je preminuo talijanski redatelj i scenarist Bernardo Bertolucci u 78. godini u Rimu, a vijest je potvrdila njegova glasnogovornica koja je izjavila da je preminuo nakon duge i teške bolesti, točnije raka. Ovaj filmski umjetnik, dvostruki dobitnik Oscara, ostat će najviše upamćen kao redatelj uspješnica kao što su "Posljednji tango u Parizu", "Konformist", ali i "Posljednji kineski car" koji je osvojio čak devet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film. 

Ono što će isto ostati zapisano u filmskoj povijesti jest da je filmom "Posljednji tango u Parizu" iz 1972. godine obilježio novi trend talijanske kinematografije, ali osim popularnosti upravo uz taj uradak veže se i niz kontroverzi. Naime, riječ je o filmu koji je stvorio veliku prašnu scenom seksa Marlona Branda, koji je tada imao 48 godina i Marije Schneider, koja je tada imala tek 19. Iako je sama glumica godinama na to ukazivala, slavni redatelj priznao je da je sporna scena silovanja u filmu zapravo snimljena bez pristanka glumice Marije Schneider te da su on i glumac Marlon Brando zajedno došli na tu ideju kako bi reakcija glumice u spomenutom filmu bila što uvjerljivija.

7 najboljih filmova Bernarda Bertoluccija koje bi svatko trebao pogledati (фото 1)

"Grozno sam se osjećao što sam se tako ponio prema Schneider. Jednostavno nisam htio da ona to odglumi, htio sam da zbilja osjeća taj bijes i poniženje. Nakon snimanja više nikad nije razgovarala sa mnom", rekao je redatelj prilikom jednog intervjua. Zbog svega navedenog, sve kopije filma morala su biti uništene, no, Bertolucci je ipak uspio sakriti jednu od kopija te ponovno izdao film godinama nakon skandala.

Inače, Bertolucciju je dodijeljen Zlatni lav za životno djelo na 64. venecijanskom festivalu, a 2008. godine je dobio i zvijezdu na Stazi slavnih. Iza sebe je ostavio oko 25 režiranih filmova, a kako bismo se prisjetili njegovih najvećih filmskih uspješnica, u nastavku vam donosimo njih 7 koje biste svakako trebali pogledati ako još dosad niste.

1. The Conformist (1970.)


2. 1900 (1976.)


3. Stealing Beauty (1996.)


4. Last tango in Paris (1972.)


5. The Dreamers (2003.)


6. The Last Emperor (1987.)


7. Tragedy of a Ridiculous Man (1981.)


Leave a comment

više