Search

8 filmova o znamenitim umjetnicima

8 filmova o znamenitim umjetnicima

Van Gogh, Frida Kahlo, Jackson Pollock i drugi


Image: buro247.ru

Često kažemo kako umjetnička djela progovaraju umjesto umjetnika, međutim ponekad djela nisu dovoljna kako bismo pronikli u životnu priču samog umjetnika. Stoga ne čudi da te bogate biografije raznih umjetničkih genija postaju središtem pažnje brojnih redatelja. Danas predstavljamo 8 filmova o velikanima likovne umjetnosti

"Frida"

Osobnost Fride Kahlo mogla bi se usporediti s jednom od najživljih meksičkih zabava ili pak s bilo kojim od brojnih platna čiji je ona autor. Puna života, moćna, neukrotiva i energična, Frida Kahlo svoj je umjetnički opus započela razvijati tijekom boravka u bolnici nakon teške prometne nesreće te intenzivno jačati talent. Kako je sama kazala, u životu je imala dvije nesreće: jedna je bio tramvaj, a druga Diego Rivera, znameniti umjetnik i njezin suprug.

Za ulogu Fride Kahlo glumica Salma Hayek bila je nominirana u kategoriji za najbolju glumicu mnogobrojnih prestižnih filmskih nagrada, a iako ih nije osvojila, svojom sjajnom izvedbom pokazala je kako je meksički duh poznate umjetnice bio ispunjen strašću, ljubavlju i mržnjom. Odlično ispričanu životnu dramu isprepletenu umjetničkim genijem i duhom vremena nipošto ne smijete propustiti, a ne zaboravimo ni na fantastičan soundtrack koji prati film. 

"Basquiat"

8 filmova o znamenitim umjetnicima (фото 1)

Radnja filma Juliana Schnabela donosi priču o strelovitom usponu zvijezde suvremene umjetnosti, Jean-Michela Basquiata, kojeg je proslavio sam kralj pop-art umjetnosti – Andy Warhol, s kojim je Basquiat prijateljevao. U ulozi Basquiata gledamo Jeffreyja Wrighta, a David Bowie utjelovio je Andyja Warhola, dok bogatu glumačku ekipu čine slavna imena poput Benicija Del Tora, Claire Forlani, Christophera Walkena, Dennisa Hoppera, Garyja Oldmana, pa čak i Courtney Love.

"Vincent & Theo" 

Zanimanje za ekscentričnu ličnost slavnog nizozemskog umjetnika Vincenta van Gogha ne jenjava već godinama. Film "Vincent & Theo" jedan je od brojnih filmova o čuvenom slikaru, međutim radnja ovog filmskog ostvarenja fokusirana je na slikarev odnos s bratom Theom, glavnim i vjerojatno jedinim pokroviteljem Vincenta van Gogha. U ulozi Vincenta pojavljuje se Tim Roth, a njegovog brata utjelovio je Paul Rhys. Ova biografska drama redatelja Roberta Altmana dobila je odlične ocjene kritičara i srdačno vam ga preporučujemo. 

"Mr. Turner"

8 filmova o znamenitim umjetnicima (фото 2)

Hit prošlogodišnjeg festivala u Cannesu "Mr. Turner" engleskog slikara i preteče impresionizma prikazuje ga ne samo kao velikog i talentiranog umjetnika, već prvenstveno kao običnog čovjeka. Redatelj filma, Mike Leigh, kazao je kako je želio ispitati interakciju između umjetnikove osebujne mušičave ličnosti i njegova velikog umjetničkog genija kojim je neprestano izvlačio srž prirode i svijeta koji ga je okruživao. Ovog znamenitog slikara u filmu je utjelovio Timothy Spall koji je za odigranu ulogu nagrađen Zlatnom palmom i sjajnim kritikama struke. 

"Pollock"

8 filmova o znamenitim umjetnicima (фото 3)

Ne samo da je bio sasvim jedinstveni umjetnik kakav se rijetko rađa, već je usto bio i pijanac i pravi mangup. Biografski dokumentarni film istražuje potragu umjetnika za esencijom suvremene umjetnosti u kojoj Pollock svoja platna skida sa zida i smješta ih na pod. U filmu se pojavljuju i Pollockovi suvremenici poput Willema de Kooninga ili Peggy Guggenheim, koja je bila i njegova velika pokroviteljica, a ne zaboravimo ni na Lee Krasner, utjecajnu američku ekspresionisticu i Pollockovu suprugu. Slavnog umjetnika u filmu je utjelovio Ed Harris, koji je ujedno i režirao film.

"Nightwatching" 

8 filmova o znamenitim umjetnicima (фото 4)

Film Petera Greenawaya odvodi nas u Nizozemsku 17. stoljeća u kojoj kovrčavi slikar Rembrandt van Rijn, kojeg je utjelovio Martin Freeman, stvara svoje glasovito djelo "Noćna straža". Naručena slika umjetnika uvlači u cijeli niz zamršenih dogodovština, a sve zbog intriga i zavjera povezanih s likovima na slici. 

"Tvornica snova"

Susret Andyja Warhola i Edie Sedgwick mijenja njihove živote naglavačke. Warhol konačno pronalazi svoju muzu s kojom dane i noći provodi u svojoj "Tvornici", a Edie, koju se odigrala Sienna Miller, nađe se u centru događanja boemske scene New Yorka 60-ih. Kako se isprepliću slava, ljubav i ljubomora saznajte u filmu redatelja Georgea Hickenloopera.

"Modigliani of Montparnasse"

8 filmova o znamenitim umjetnicima (фото 5)

Godina je 1919. i mladi talijanski umjetnik Amedeo Modigliani u pariškom distriktu Montparnasse pokušava preživljavati od svoje umjetnosti. Na putu susreće Jeanne, djevojku iz bogate obitelji u koju se zaljubljuje, čija se obitelj oštro protivi njihovoj vezi, jer on je siromašan, boluje od tuberkuloze i ima problema s alkoholom. Film predstavlja klasičnu priču o borbi umjetnika za statusom na umjetničkoj sceni čija sudbina završava baš poput većine slikara koji su danas vrlo cijenjeni i čiji radovi vise na zidovima najpoznatijih svjetskih muzeja, prilično tragično – umjetnik umire kao anonimac, čiji je talent prepoznat tek nakon njegove smrti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više