Search

8 laganih filmova idealnih za uživanje i smirivanje uma

8 laganih filmova idealnih za uživanje i smirivanje uma

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Nije jednostavno naći stabilnu točku i oslonac u ovim danima, a još je teže, bombardiran dnevnim vijestima i brojkama, održati smiren um. Svoj kutak bezbrižnosti i mira teško je obraniti od svega što nas napada, ali postoje neke cake koje možete primijeniti. To su, naravno, knjige i naravno - filmovi. A ako već moramo pobjeći u alternativne stvarnosti onda biramo one najšarmantnije, s omamljujućim bojama i jednostavnim zapletima. Izdvojili smo posebno slatke, lagane filmove u kojima se jednostavno uživa, koji su tako čudesno lijepi i u suštini neopterećujući, da su idealni za one trenutke kad vam je dosta svega. Kad vam je dosta, ugasite vijesti i stisnite "play" na neki od ovih naslova.

"PROJEKT FLORIDA" (2017.)

8 laganih filmova idealnih za uživanje i smirivanje uma (фото 1)

Svi znamo što znači izmisliti svijet iz fantazije i igrati se u njemu, svi smo to radili kao djeca, a sretni su svi oni koji su malo te magije uspjeli prenijeti i u svijet odraslih. "Projekt Florida" nas vraća baš tu. U djetinjstvo i miješanje stvarnog života, u kojem ništa nije baš toliko teško dok postoji ovaj fantastični u kojem se igra, druži i uživa u malim stvarima. Priča prati skupinu djece koja žive u motelu u blizini Disneylanda i odrastaju u blaženom neznanju koliko su zapravo siromašni i na margini društva. Ne znaju zato što njima zapravo i nije bitno dok god postoji nekakva zabava i pokoji sladoled. Plus, Willem Dafoe igra dobrog tipa, rijetkost koja je samo još jedan dokaz da je ovo ultimativni feel good film.

"PAD" (2006.)

8 laganih filmova idealnih za uživanje i smirivanje uma (фото 2)

U maloj bolnici u predgrađu Los Angelesa, djevojčica Alexandria se oporavlja od prijeloma ruke. U jednom od (čestih) lutanja bolničkim hodnicima upoznaje Roya Walkera, filmskog kaskadera koji je zbog nezgodnog pada paraliziran. Na njezinn nagovor te višestruke uporne molbe da joj ispriča priču, Walker prepričava složenu fantastičnu priču o pet heroja, zlikovcu i princezi. Film je sniman tijekom dvije godine na dvadesetak lokacija diljem svijeta, a vizualni elementi su toliko impresivni da u kombinaciji sjajnih kostima i nestvarne scenografije mnogi kadrovi djeluju kao nešto što nam je poznato samo iz knjiga povijesti umjetnosti ili iz muzeja. Ako želite vizualni spektakl, ovo je film za vas.

"KRALJEVSTVO IZLAZEĆEG MJESECA" (2012.)

8 laganih filmova idealnih za uživanje i smirivanje uma (фото 3)

Redatelj Wes Anderson je vrhunski majstor u kreiranju svijetova u kojima ne možemo odlučiti koji nam je dio ljepši. Jesu li to kostimi, scenografija, možda lokacije? Koji god njegov film odabrali, ne možete pogriješiti - umirit će vam um, beskrajno će te se zabaviti i uživati, a naš glas trenutačno ide "Kraljevstvu izlazećeg Mjeseca" jer nam je potrebno malo bijega od realnosti, doza slatke zaljubljenosti, puno boja i prstohvat fantazije.

"AMELIE" (2001.)

8 laganih filmova idealnih za uživanje i smirivanje uma (фото 4)

Film koji i zvuči i izgleda kao muzička kutija, beskrajno šarmantan, pravi lijek za tugu i neraspoloženje te sinonim za francuski šarm. Idealizirana vizija romantičnog grada, njegovih stanovnika i mlada, neobična, pomalo introvertna Francuskinja koja krstari arondismanima i provodi svoj život pomažući drugima da pronađu sreću. Da, idealno je vrijeme za obnavljanje gradiva ovog filma i svih lekcija o sreći, koja može pronaći u najmanjim stvarima. Prijeko potrebno znanje ovih dana.

"NEGDJE" (2010.)

8 laganih filmova idealnih za uživanje i smirivanje uma (фото 5)

Johnny Marco je poznata filmska zvijezda, a njegov oporavak od manje ozljede u Chateau Marmont će poremetiti dolazak njegove jedanaestogodišnje kćeri Cleo. Usprkos novcu i luksuznom životu koji vodi, Marco je zarobljen u egzistencijalnim pitanjima i krizama, a uz kći mora preuzeti još jednu ulogu i odgovornost s kojom nije baš "na ti". U filmu nema previše drame, ali zato ima predivnih kadrova, puno emocija, promjena raspoloženja i komičnih trenutaka.

"MY FAMILY AND OTHER ANIMALS" (2005.)

8 laganih filmova idealnih za uživanje i smirivanje uma (фото 6)

Film je baziran na autobiografskoj knjizi istog naslova koju je napisao Gerald Durrell, u kojoj opisuje niz anegdota u vezi s obiteljskim životom dok je njegova obitelj boravila na Krfu, između 1935. i 1939. godine, kada je Durrell imao između 10 i 14 godina. Ekscentrična i spontano zabavna obitelj koju ćete zavoljeti već u prvim kadrovima, a ni kadrovi suncem okupanog Krfa  neće vam biti mrski. Svatko je "lud" na svoj način, svi su beskrajno slatki i samo čekate da vam ponude šalicu čaja i da postanete dio njihova klana. Nezaobilazan filmski uradak u danima u kojima nam nedostaju i sunce i smijeh.

"SKRIVENA LJUBAV" (2017.)

8 laganih filmova idealnih za uživanje i smirivanje uma (фото 7)

Sa sjevera Italije proteklih tjedana ne stižu ni lijepe vijesti, ali treba se podsjetiti ljepote te regije prije krizne situacije, a i svega onog što će ponovno biti očaravajuće, kada sve prođe. Jedna od omiljenih ljubavnih priča, i da, da, nije samo za uživanje jer je i za suze, ali s gorkoslatkim okusom, zar ne? Raskošni pejzaži, toplo ljeto, lakoća i ljepota dokolice, predivni jezici, puno knjiga, puno umjetnosti i nježna ljubav - moramo li zaista još što nabrojati? Remek dijelo za uživanje i mentalni put u Toskanu.

"MALA MISS AMERIKE" (2006.)

8 laganih filmova idealnih za uživanje i smirivanje uma (фото 8)

Kada čujete imena Toni Collette i Stevea Carella znate da su zabava i smijeh zagarantirani. Na drugom mjestu nalazi secjelokupna atmosfera filma koja je jednodstavno predivna, usprkos tome što su neke okolnosti i događanja ujedno i tužne. U stvari, toliko je predivna da je to vjerojatno zavrijedilo da ide na prvo mjesto. Disfunkcionalna, šira obitelj sadrži kompletno različite, čudnovate (kao što su svi ljudi čudnovati) tipove ličnosti sa svojim snovima, idejama, planovima, ali su svi na istoj "misiji". Neodoljivo simpatični, dragi, beskrajno zabavni i, što je najljepše, neuništivo optimistični likovi koji poslije dosta padova i neuspjeha, nastavljaju dalje. Zajedno, i još bolje.

Leave a comment

više