Search

Ako ga se ne bojiš, ne može ti ništa!

Stiže nam filmska ekranizacija romana "It" (Ono)


Image: screenshot

Remake kultne mini serije "It" Stephena Kinga u kina stiže 8. rujna, a nakon što smo pogledali prvi zastrašujući trailer koji je upravo izašao, odlučili smo se i malo prisjetiti tog najstrašnijeg klauna ikada...

OK, ne znam za vas, ali mi kad smo bili klinci i kada je s prikazivanjem na televiziji krenula mini serija imena "It" ("Ono") dobili smo zabranu gledanja. Svi redom! Naravno, bilo je onih koji su je nekako unatoč tome i stavljenom vetu od strane roditelja uspjeli pogledati u repriznom terminu poslijepodne (op.a. totalno nepromišljen HRT-ovski potez koji su mnogi tada proglasili jednom od njihovih najgorih uredničkih procjena - zbog čega nam je svima serija bila još interesantnija i izazovnija) i onda nam sutradan u školi prepričavali detalje, dok smo mi ostali "zakinuti" sjedili i pozorno slušali te pokušavali se paralelno organizirati kako da i mi potajno ipak pogledamo barem djelić tog famoznog serijala.

Naime, činilo nam se tada kao da propuštamo najbitniju stvar na svijetu, jer sa čuvenim i najstrašnijim klaunom nismo se u biti upoznali na vrijeme. Možda i bolje da nismo, jer neki od nas, uključujući i mene kada smo serijal, koji se premijerno prikazao na američkom kanalu ABC prije skoro 30 godina, naknadno pogledali, nije nam bilo svejedno, iako smo bili puno stariji i spremniji za takve izazove. No, strah je bio prisutan, nećemo se lagati i to onaj koji se duboko ureže u vas i ne jenjava, a strah je prilično zeznuta stvar i najlakši način da ga pobijediš, jest da se ponovno s njime suočiš.

Ako ga se ne bojiš, ne može ti ništa! (фото 1)

Naime, upravo zbog tog cijelog hypea oko tog "nekog" klauna, činjenica je da je serija postala instantno hit u cijelom svijetu, a kod gledatelja je čak izazivala i tzv. coulrophobiju, odnosno strah od klaunova. Pritom nimalo ni ne čudi činjenica kako je tvorac istoimenog romana prema kojem je i nastao serijal, dakako govorimo o jedinom i jedinom Stephenu Kingu, samog lika klauna imena Pennywise stvorio vrlo jednostavno. Postavio si je pitanje čega se djeca najviše boje i prva stvar koja mu je pala na pamet bili su dakako - klaunovi. U svemu tome mu je i savršeno odgovaralo što su oni sami po sebi izvana tako veseli i razigrani, čiji je karakter dodatno naglašen velikim iscrtanim osmjehom, a sve to skupa je King pritom vješto iskoristio kako bi iza te cijele fasade u biti stvorio najgoru noćnu moru gledatelja. I uspio je!

E upravo se taj klaun Pennywise, točnije demon, u spomenutoj seriji svakih 27 godina vraćao u gradić Derry u Novoj Engleskoj na istočnoj obali SAD-a gdje je terorizirao i ubijao djecu. Prvo bi ih namamio balonima, a svoju snagu dobivao je upravo iz straha djece. Imao je sposobnost ući u psihu svojih žrtava te iz njih izvući najgora sjećanja, nakon čega bi ih pratio, mentalno zlostavljao i u konačnici ubio. I samo je taj sinopsis bio dovoljan da se utvrdi kako je to najstrašnija priča koja je proizašla od strane Stephena Kinga, a upravo se ona sada vraća u formatu ekraniziranog dugometražnog filma "It". U cijeloj priči je prigodno i to što će se to dogoditi 27 godina nakon prvog prikazivanja mini serije.

Ako ga se ne bojiš, ne može ti ništa! (фото 2)

Glavnu ulogu u nadolazećoj filmskoj adaptaciji "It" redatelja Andrésa Muschiettija tumačit će švedski glumac Bill Skarsgård kojeg inače znamo iz Netflixove serije "Hemlock Grove". No, ako se sjetimo sjajnog britanskog glumca Tima Curryja koji je utjelovio lik izvornog klauna u mini seriji i bome fantastično odradio svoj posao te postao sinonim za strah, možemo samo konstatirati kako je postavio poprilično visok standard te da pred Skarsgårda nije stavljen nimalo lak zadatak.

I eto, za sve ljubitelje nostalgije i vraćanja u djetinjstvo, glazbe lunaparka i vrtuljaka te onog nježnog i zamamnog glasa koji ti nudi sladoled (iz kamiončića s onom iritantnom glazbom) i zove te da se dođeš igrati s njim, negdje dolje, u kanalizaciju, klaun Pennywise se sudeći prema prvom traileru vraća okrutniji nego ikad. I za kraj, imajte pritom na umu - ako ga se ne bojite, ne može vam ništa! Filmu se "strašno" veselimo!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više