Search

Ako nemate ideju što biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije!

Ako nemate ideju što biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije!

Tekst: BURO.

Možda ste to već i primijetili, ali streaming platforme imaju tendenciju postavljanja i diktiranja trendova. Tako se odjednom nađemo zasuti s bezbroj španjolskih serija pa je nakon "La Casa de Papel" djelovalo da se nikada nećemo izvući iz španjolskih naslova i prilično smo uvjereni da je barem polovina publike započela neki tečaj španjolskog. Makar i online. Njih su potom zamijenili francuski naslovi, pa su zatim neko vrijeme suvereno vladale njemačke serije, i tako redom.

Ipak u nekom trenutku sve presuši, malo nam dosadi algoritam u koji upadnemo i postane prijeko potrebno pronaći nešto zanimljivo, uzbudljivo i drugačije. Možemo li predložiti da se uputite malo sjevernije?

Tko god je fan književnosti, zna da nordic noir predstavlja žanr za sebe, prilično uzbudljiv i dinamičan i da ti romani čine savršeni predložak za dobru ekranizaciju. Sjetimo se samo legendarne švedsko-danske koprodukcije "Most", pogotovo fantastične prve sezone. Trenutno se čini da sve više i više novih naslova dolazi upravo s dalekog sjevera, i pitamo se jesu li nordijske serije ponovo in, a među njima vodeći švedski naslovi. Dajte šansu nekom od ova četiri naslova i zaključite sami.

"PRAY, OBEY, KILL"

Ako nemate ideju što biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije! (фото 1)

Sad već davne 2004. dogodilo se ubojstvo u Knutbiju, koje je početna točka izuzetno kompleksnog istraživanja koje je ispričano kroz šest jednosatnih epizoda. Ubojica je možda djevojka koja je "to morala učiniti vođena Kristom" ili je razlog možda još prizemniji, budući da je njen ljubavnik muž ubijene žene, ili je za sve kriva Åsa Waldau, samoproklamirana "Kristova nevjesta" koja regularno spava s pastorom. Dijagram seksualnih aktivnosti u Knutbiju je izuzetno kompliciran za dočarati, jer kako se čini ovdje svi spavaju sa svima, kada se ne mole Kristu, naravno. Dva novinara istražuju priču o ovoj pentekostalnoj zajednici koja živi u Knutbiju, a čitav dokumentarac prilično je luda vožnja, i izuzetno skandinavska.

"snabba cash"

Ako nemate ideju što biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije! (фото 2)

Legendarna švedska krimi trilogija, bestseller koji potpisuje Jens Lapidus, i koji je već imao svoju prvu verziju. Sada je situacija nešto drugačija i u glavnoj ulozi se nalazi ženski lik, Leya koju fantastično predstavlja Evin Ahmad. U ovoj priči Stockholm je pomalo distopijski suvremeni centar hiper-kapitalizma i podzemnog kriminala. Mjesto gdje se tech mastermindovi susreću s glavnim likovima trgovine drogom. Leya je samohrana majka i AI poduzetnica, čija se inteligencija i sposobnost smjenjuju i kombiniraju s očajem da se izvuče iz prilično skromnih prilika. Njena romansa sa Salimom se razvija, ali i komplicira živote. Izuzetno uzbudljivo, ozbiljna akcija, i sve u svemu prilično impresivno ostvarenje.

“wallander”

Ako nemate ideju što biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije! (фото 3)

Istina je da ovo definitivno ne spada u red novih naslova, ali nas je "Young Wallander" koji se nedavno pojavio na Netflixu podsjetio na ovo legendarno ostvarenje. Originalna serija "Wallander" je čak inspirirala i BBC verziju s Kennethom Branaghom u glavnoj ulozi, a kada neka serija ima i reboot i remake, onda znate da je u pitanju naslov koji se ne propušta. Priča o detektivu i seriji ubojstava koje istražuje, ispričana na tipično sjevernjački način: detektiv s kompliciranom prošlošću i zapetljanim privatnim životom, mirni pejzaži koji unose nemir, snažan plot, naelektrizirana atmosfera. Oh, i da, ima još i nekoliko filmova poslije, tako da kada jednom uplovite u Wallander svijet, računajte da nećete brzo izaći.

“BEARTOWN”

Ako nemate ideju što biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije! (фото 4)

Kao i u svakom malom gradu u kojem nema nešto previše događanja i uzbuđenja cjelokupan društveni život se obično odvija oko nečega. U Beartownu je to nešto hokej. Svi se bave njime, ili odlaze na utakmice, ili imaju nekoga tko se bavi. Hokej je posljednji tračak nade u Beartownu, ali predstavlja i veliki teret za sve koji se njime bave. Dan polufinalnog meča je katalizator nasilja koje će istovremeno ostaviti traumu na jednoj djevojci, a posljedično i uzdrmati cijeli grad. Serija je snimljena prema istoimenoj knjizi Frederika Backmana, koju također vrijedi dodati čitalačkim listama, a da ne spominjemo njegove ostale naslove poput "Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao", "Čovjek zvan Ove" i druge.


Related articles

Buro 24/7 Selection

više