Search

Ako ste voljeli film \"Zovi me svojim imenom\" ove nove naslove ćete obožavati

Ako ste voljeli film "Zovi me svojim imenom" ove nove naslove ćete obožavati

Tekst: BURO.


Nekada davno bila je prilična rijetkost vidjeti nekog LGBTQ+ junaka na malim i velikim ekranima. OK, ne možda rijetkost, događalo se tu i tamo, ali su uvijek imali jasno dodijeljene uloge najboljih prijatelja, savjetnika, pomagača, svakako sporedne, i gotovo nikada nisu bili u centru pažnje. “Brokeback Mountain” je s razlogom oduševila, zadivila i šokirala, jer tada, te ne tako davne 2005. godine, nije bilo često da se emotivan odnos para koji nije hetero postavi u centar priče i ovaj film je u tom pogledu bio izuzetno značajan. LGBTQ+ iskustvo je često manjkalo na ekranima i bilo marginalizirano, ali danas možemo reći da srećom živimo u vremenima kada pametan, ravnopravan, dinamičan i istinski inkluzivan queer sadržaj dolazi do gledatelja i postaje opće mesto. Junaci u našim omiljenim serijama i filmovima gaze heteronormativne i rodno definirane barijere, i postoji mnogo naslova koje već volimo ali i mnogo onih koji se tek trebaju pojaviti.

Na festivalima Raindance, Sundance, Glasgow pojavilo se dosta sjajnih naslova koji slave queer ljubav, i ako sjetno uzdišete što se poslije “Zovi me svojim imenom” nije dogodilo ništa što bi vas tako emotivno napunilo, možda je vrijeme da se počnete radovati ovim filmovima.

“Sweetheart”

Ako ste voljeli film "Zovi me svojim imenom" ove nove naslove ćete obožavati (фото 1)

Zvijezda Filmskog festivala u Glasgowu, film je usredotočen na junakinju koju glumi mlada i supertalentirana Nell Barlow, od koje još uvijek puno očekujemo. Priča prati neobičnu, neovisnu, pomalo buntovnu tinejdžericu koja je prisiljena otići na odmor s obitelji. Bez interneta, s mamom i sestrom s kojima se neprestano svađa, tjedan dana djeluju poput vječnosti i bez imalo nade da će se nešto poboljšati. Međutim, iznenadni dolazak Isle (Ella-Rae Smith) značajno će promijeniti stvari i pretvoriti Ajin odmor u jedan od onih koji se pamte. Brza, duhovita i izuzetno nježna priča.

“My first summer”

Ako ste voljeli film "Zovi me svojim imenom" ove nove naslove ćete obožavati (фото 2)

Ovaj film je prije svega predivno snimljena priča, i donosi sunce, ljeto i lakoću tinejdžerske zaljubljenosti. Scenarij i režiju potpisuje Katie Found i u pitanju je tih, nježan pogled na gubitak, prijateljstvo, odrastanje i prvu ljubav. Od kad joj je mama izvršila samoubojstvo Claudia živi sama u udaljenoj kolibi. Tu upoznaje Grace koja joj nudi pomoć, vraća zabavu i smisao, i budi život i radost u njoj. Zaljubljuju se, i provode ljeto zajedno, prije nego što svijet odraslih baci sjenku na idilično zajedničko ljeto.

"Rūrangi: The Yellow Affair"

Ako ste voljeli film "Zovi me svojim imenom" ove nove naslove ćete obožavati (фото 3)

Pametno, senzitivno i briljantno prema mišljenju kritičara s Berlinalea, iz Gotenburga i Roterdama gdje je film i prikazivan. Sjajno vođena priča koja prikazuje povratak trans aktivista Caza Davisa koji se vraća kući u zajednicu Rūrangi nakon deset godina otkako ju je napustio. Njegov povratak je prvi dolazak nakon tranzicije i budi burne reakcije u mnogima, ali film prati sve one divne nijanse prihvaćanja i razumijevanja i podsjeća da možda ne razumijemo svi sve, ali da je isto tako važno slušati, govoriti i pokušavati.

“Cowboys”

Ako ste voljeli film "Zovi me svojim imenom" ove nove naslove ćete obožavati (фото 4)

Emotivno nabijena priča o ocu koji daje sve od sebe da zaštiti svog trans sina, kako od svijeta koji zna biti surov, pa tako i od majke, Troyjeve supruge koja ne razumije i ne zna kako prihvatiti svoje dijete. Drama u najboljem smislu te riječi u kojoj su oba junaka predivno iznijansirana, a s obzirom na činjenicu da je film sniman u Montani u nacionalnom parku, pored tople priče je i prava poslastica za oči.

“Kiss me kosher”

Ako ste voljeli film "Zovi me svojim imenom" ove nove naslove ćete obožavati (фото 5)

Izraelska redateljica Shirel Peleg donosi ljubavnu priču smještenu u Tel Aviv, u kojoj istražuje pitanje rase, religije, queer ljubavi, generacijske traume. Ozbiljne i kompleksne teme kojima pristupa veoma nježno i lagano i donosi priču koja zabavlja, ali i koja se pamti. Vlasnica bara Shira treba svojoj židovskoj obitelji konačno predstaviti svoju zaručnicu Mariju. Tim povodom Marija dolazi u Tel Aviv iz Njemačke odakle je rodom, sve djeluje sjajno i bez problema, međutim komplikacije i nesporazumi malo po malo dovode vjenčanje u pitanje. Poznata priča ali s osvježavajućim, zanimljivim perspektivama i izuzetno važnim zaključcima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više