Search

Biografski film o Jacquesu Cousteau koji se snimao i u Hrvatskoj uskoro stiže u kina

Biografski film o Jacquesu Cousteau koji se snimao i u Hrvatskoj uskoro stiže u kina

7. studenog


Image: PR

Biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteau, koji je 2015. godine sniman i u Hrvatskoj, moći će se besplatno pogledati 7. studenog u 35 hrvatskih kina nakon čega kreće u redovnu kinodistribuciju. U "Odiseju" su u glavnim ulogama Lambert Wilson, Audrey Tautou i Pierre Niney...

Jacques Cousteau slavni je francuski znanstvenik i pustolov koji je snimio 120 dokumentarnih filmova o tajnama morskih dubina i tako doprinio razumijevanju podvodnog svijeta. Zajedno s Louisom Malleom snimio je film Svijet tišine (Le monde du silence) koji je 1956. godine osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, a zatim i nagradu Oscar. Cousteau je osvojio još dva Oscara i niz filmskih nagrada, ali većina ga pamti po dokumentarnom serijalu Podvodni svijet Jacquesa Cousteaua (The Undersea World of Jacques Cousteau) koji je emitiran krajem 60-ih te bio jedan od najpoznatijih serijala tog vremena. Zajedno s inženjerom Émileom Gagnanom Cousteau je 1943. konstruirao prvi automatski spremnik sa stlačenim zrakom te je sudjelovao u kreiranju i usavršavanju druge ronilačke opreme, a za svoje je sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu dobio i odlikovanje Legije časti.

Biografski film o Jacquesu Cousteau koji se snimao i u Hrvatskoj uskoro stiže u kina (фото 1)

"Odisej" je biografski film o ovom legendarnom oceanografu i istraživaču podmorja, a u Hrvatskoj se snimao u rujnu 2015. godine i to na Hvaru (Hvar, Starigrad, Jelsa, uvala Jagodna, Pakleni otoci), Visu i Biševu koji su 'glumili' jug Francuske, gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone. Na filmu je bilo angažirano dvije trećine hrvatskih filmskih djelatnika, među kojima su i voditelji sektora poput scenografa Ivice Trpčića, kostimografkinje Nikoline Kostanjšek, slikarice maske Tine Jesenković, direktora filma Jurice Estera i drugih. Odisej se u Hrvatskoj realizirao kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, a filmska je ekipa za 14 dana snimanja potrošila oko milijun eura (7,4 milijuna kuna) te ostvarila pravo na 20 posto povrata utrošenih sredstava.

Režiju i scenarij "Odiseja" potpisuje Jérôme Salle, a glavne uloge nose Lambert Wilson kao Cousteau, Audrey Tautou kao njegova supruga Simone i Pierre Niney kao Cousteauov tragično preminuli sin Philippe. Za produkciju je bio zadužen Fidélité Films/Pan-Européenne, dok je produkciju u Hrvatskoj servisirala MP Filmska produkcija. Osim u Hrvatskoj film se snimao i u Južnoafričkoj Republici te na Antarktiku.

Biografski film o Jacquesu Cousteau koji se snimao i u Hrvatskoj uskoro stiže u kina (фото 2)

"Prvi se dio filma odvija na lokaciji koju nazivam 'izgubljenim rajem': na jednom dijelu mediteranske obale na kojem nema ni traga betona, a to više u Francuskoj ne postoji. Hrvatski otoci izgledaju poput naše južne obale četrdesetih… Nisam prije znao da to postoji i to nam je omogućilo prekrasnu scenografiju koja je i dalje bila u netaknutom stanju" izjavio je Jérôme Salle, redatelj filma "Odisej". 

Povodom Dana neovisnih kina, koje organiziraju Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, u utorak 7. studenog u 35 hrvatskih kina film "Odisej" moći će se pogledati besplatno, nakon čega će se nastaviti prikazivati u redovnoj kinodistribuciji.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više