Search

Bliži nam se jedna odlična premijera u zagrebačkom kazalištu Knap

Bliži nam se jedna odlična premijera u zagrebačkom kazalištu Knap

Predstava naslova "Dobri čovjek Bažulek"


Image: Zvonimir Ferina

Predstavljamo vam novu predstavu kazališta Knap u režiji legendarnog Georgija Para...

Riječ je o priči o malom, dobronamjernom čovjeku Bažuleku koji živi po pravilima i propisima, čini sve što mu autoriteti nalažu i uživa u svojim malim radostima. Jednoga dana nađe se u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Gubi posao, stan i ženu te kreće u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema. U toj potrazi susreće se s malim i velikim bogovima, poslodavcima, vlastodršcima, političarima i menadžerima, sucima, kamatarima i fiškalima. Nigdje ne nalazi pravdu, a za kakav se izlazak i svojih problema opredijelio, doznat ćete na kraju predstave. Nova predstava u kazalištu Knap nastala je u režiji legendarnog Georgija Para, a u njoj glume: Mladen Vasary, Ana-Marija Percaić, Iva Šimić, Giulio Settimo, Nino Pavleković. Pretpremijera predstave "Dobri čovjek Bažulek" je 15. prosinca u 20 sati, a premijera dan kasnije u isto vrijeme. 

Bliži nam se jedna odlična premijera u zagrebačkom kazalištu Knap (фото 1)

Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek je hrvatski Svatković (Jedermann). On čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve svoje račune. Jednog dana se nenadano našao u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Izgubio je posao, stan i ženu te krenuo u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema i za uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine. U toj potrazi susreće se s mnogim ljudima nahvao, s različitim malim i velikim bogovima i božicama, s poslodavcima i vlastodršcima, političarima i menadžerima, poduzetnicima i bankarima, kamatarima i fiškalima, liječnicima i sucima, glasnogovornicima i portirima, nogometnim navijačima i kazalištarcima pa i s lažnim i pravim Gospodom.

Bliži nam se jedna odlična premijera u zagrebačkom kazalištu Knap (фото 2)

Bažulek nigdje ne nalazi pravdu ni razumijevanja, izdaju ga i najbliži prijatelji te na kraju shvaća da mogućnost oslobađanja leži u njemu samom. Strukture svijeta su samo fasada, a sloboda je uvijek ponuđen izbor. Za slobodu je potrebna hrabrost, osvještenje i odbacivanje nametnutih konvencija. Ako vlast, bilo koje vrste, nešto ne može podnijeti, jer na to nema odgovora, onda su to dobrota, iskrenost i osmijeh. Za kakav se izlazak iz svojih nedaća naposljetku opredijelio naš junak, doznat ćete na kraju predstave.

Bliži nam se jedna odlična premijera u zagrebačkom kazalištu Knap (фото 3)

"Dobri čovjek Bažulek" predstavlja nastavak moje uspješne suradnje s legendarnim redateljem Georgijem Parom, okrunjene nizom popularnih histrionskih i knapovskih predstava  ("Ljubica", "Idu svati mlade ni", "Malo morgen", "Francekova teta", "Koltovi generala Pattona"). Već sama ta činjenica predstavlja razlog za istinsku radost i zadovoljstvo, a nova premijera najljepši je mogući dar u godini kada slavim 50 godina bavljenja kazalištem.


Tekst: Nino Škrabe

Related articles

Buro 24/7 Selection

više