Search

Brojni dokumentarci i hrvatski filmovi dostupni su online, i to besplatno, evo kako ih možete gledati!

Brojni dokumentarci i hrvatski filmovi dostupni su online, i to besplatno, evo kako ih možete gledati!

Uratke koji su pokorili filmske festivale možete gledati i kod kuće

Tekst: D.D.


Image: IMDb,
Unsplash (Peter Lewicki)

U sklopu globalne kampanje koja u jeku pandemije potiče ostanak kod kuće, organizacija Restart, projekt Kino Mediteran te platforma Croatian.film omogućili su online gledanje nekih od najboljih svjetskih dokumentaraca, nagrađivanih filmskih uradaka snimljenih diljem svijeta, ali i hrvatskih filmova - dugometražnih i kratkometražnih. Tako je stotine sati kvalitetnog sadržaja postalo dostupno, i to potpuno besplatno, a u nastavku pročitajte kako možete pogledati filmove.

Doku-izolacija

Brojni dokumentarci i hrvatski filmovi dostupni su online, i to besplatno, evo kako ih možete gledati! (фото 1)

Zagrebačka organizacija Restart svima onima koji su u izolaciji omogućila je svima gladnima dokumentarcima, pa i onima nominiranima za nagradu Oscar poput makedonskog filma Medena zemlja, da svoju dozu kulture dobiju ležeći na kauču. Na stranici volimdokumentarce.net dostupno je, naime, 20 besplatnih filmova uz upis koda DOKU-IZOLACIJA, dok se stotinjak naslova može "posuditi" uz minimalnu naknadu. Riječ je o filmovima iz repertoara Dokukina KIC među kojima se nalaze i Selfie, talijanskog redatelja Agostina Ferrentea, biografski filmovi o glazbenicama Grace Jones i Whitney Houston, Grace Jones: Bloodlight and Bami te Whitney: Biti svoja, kao i dva hrvatska naslova -  Blokada Igora Bezinovića te dokumentarni hit Gangster te voli Nebojše Slijepčevića.

Kino u karanteni

Brojni dokumentarci i hrvatski filmovi dostupni su online, i to besplatno, evo kako ih možete gledati! (фото 2)

Putem svoje stranice Kino Mediteran besplatno nudi 38 sati vrhunskog filma. Besplatno se, naime, može pogledati 22 odlična filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split, koja su pokupila nagrade diljem svijeta. Što znači da je uz promo kod KARANTENA dostupno 2300 minuta besplatnog sadržaja, a među filmovima se posebno ističu norveški Van sebe, redatelja, scenarista i glavnog glumca Olea Giævera te palestinska drama Omar koja je dobitnik posebnog priznanja žirija filmskog festivala u Cannesu te je bila nominirana za Oscara za najbolji strani film.

Croatian.film

Brojni dokumentarci i hrvatski filmovi dostupni su online, i to besplatno, evo kako ih možete gledati! (фото 3)

Platforma koja je nedavno osnovana, kako bi gledateljima približila svijet hrvatskog kratkometražnog filma, proizašla je uglavnom iz činjenice da se filmovi gube iz javnog prostora nakon prikazivanja na festivalima. Pa ako ih niste pogledali na nekom od domaćih festivala, šanse da ih vidite negdje drugdje jako su male. Upravo je zato pokrenuta jedinstvena filmska platforma Croatian.film koja djeluje kao svojevrsni spasitelj od zaborava, a zainteresiranoj publici nudi odlične kratke uratke naših filmaša. Na popisu se nalaze Šetač zagrebačkog redatelja Filipa Mojzeša te Cvijeće i Pametnice redateljica Judite Gamulin i Hane Jušić.

Leave a comment

više