Search

Büro 24/7 u Cannesu s ekipom filma \"Plaćenici\"

Büro 24/7 u Cannesu s ekipom filma "Plaćenici"

Stjepan Hundić donosi reportažu s press konferencije

Urednik: BURO.


Image: Getty/Guliver

Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Harrison Ford, Jason Statham, Antonio Banderas, Wesley Snipes i Dolph Lundgren valjda je najimpresivnija lista velikih zvijezda u jednom filmu barem kad se radi o akcijskom žanru

The boys are back! Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Harrison Ford, Jason Statham, Antonio Banderas, Wesley Snipes i Dolph Lundgren valjda je najimpresivnija lista velikih zvijezda u jednom filmu barem kad se radi o akcijskom žanru. Legendarne holivudske face okupile su se na snimanju trećeg dijela uspješne akcijske franšize "Plaćenici" ("The Expendables") koji je premijerno predstavljen sedmoj sili u Cannesu. Na internoj projekciji imali smo priliku vidjeti miks spektakularnih akcijskih prizora iz trećeg dijela franšize kao i 15-ak minuta materijala iza kulisa koji najavljuju još veći akcijski spektakl od prva dva filma. "Kad smo pripremali Plaćenike nismo zapravo bili sigurni u kojem smjeru želimo ići, tj. kako će na kraju izgledati film", objašnjava odmah na početku tiskovne konferencije Sylvester Stallone odgovarajući na pitanje što možemo očekivati od trećeg dijela pa nastavlja, "ispalo je da smo napravili punokrvni akcijski film s mnogo nasilja i pucačine što se pokazalo dobitnom kombinacijom jer je film postao hit. U nastavak smo unijeli više komedije i humora da malo omekšamo nasilja, a u trećem spajamo akciju, dramu i humor, dakle malo smo ozbiljniji. Naglasak je i dalje na akciji jer to nam je najvažnije, a i to je ono što publika želi i očekuje od nas. Mislim da smo iz trećeg pokušaja konačno pronašli pravu formulu. To vam je kao brak: treći je uvijek najbolji!" (smijeh)

Ekipa filma "Plaćenici"

Jesu li Stallone, Schwarzenegger, Gibson, Ford, Banderas i ostale akcijske zvijezde napravile još jedan hit znat ćemo uskoro, no njihov dolazak na tiskovnu konferenciju u legendarni Carlton hotel koji se kočoperi nasred poznate kanske promenade Croisette bio je apsolutni hit. Čitava glumačka ekipa - u kojoj se uz spomenute holivudske zvijezde nalaze i mlade akcijske nade - do hotela se dovezla sjedeći na krovu dva vojna oklopna vozila uz policijske mjere osiguranja što je izazvalo ogromno zanimanje medija i prolaznika. "Oduvijek sam bio veliki ljubitelj akcijskih filmova pa nisam nimalo dvoumio kad me Sly (Stallone, op. a.) pozvao da se pridružim glumačkoj ekipi na drugom filmu", otkriva nam naš bivši austrijski susjed, slavni Arnold Schwarzenegger, koji je uz Stallonea pobudio najveće zanimanje medija na tiskovnoj konferenciji, "ali bez dobre priče samo akcija nije dovoljna za dobar film. Zato je ovo dobra franšiza jer ima i dramu i akciju i priču i sretan sam što sam dio tima. Bit ću još sretniji ako me pozovu za još tri nastavka! (smijeh) Zadnjih je godina većina akcijskih filmova vrlo loša pa su Plaćenici pravo osvježenje", kaže nam Arnold, na što se duhovitom upadicom nadovezuje Stallone: "Možeš nam otkriti koji su to loši filmovi? Mislim, možda sam i ja snimio neke od njih..." (smijeh)

Arnold Schwarzeneger

Iako su tijekom 80-tih na velikom platnu bili konkurenti gradeći paralelno vrlo uspješne karijere akcijskih zvijezda (Rambo, Rocky, Cobra, Conan, Terminator, Predator) Arnold i Sylvester su postali i bliski prijatelji pa su tijekom tiskovne konferencije često jedan drugoga podbadali. "Terminator!", odgovorio je kao iz topa Stallone na pitanje koju Schwarzeneggerovu ulogu bi najradije odigrao da mu je bila ponuđena, pa nastavio u duhovitom tonu, "ali tko bi htio gledati cyborga koji izgleda kao ja?" (smijeh) Schwarzeneggerov odgovor na isto pitanje bio je još duhovitiji: "Ja bih najradije glumio u onoj njegovoj sjajnoj komediji "Stani ili će moja mama pucati" (neslavan pokušaj Stallonea da se okuša u komediji), ali ni Stallone nije ostao dužan Arnoldu: "Čekaj malo... pa nisi li ti bio trudan u onom nekom filmu?" (smijeh) Stallone nas podsjeća na komediju "Blizanci"  u kojoj je mišićavi Schwarzenegger glumio trudnog muškarca kao primjer ne baš pametnog glumačkog izbora njegova mu prijatelja. Nakon zafrkantskog tona Schwarzenegger nam je otkrio svoje iskreno mišljenje o Stalloneu: "Sly je bio jedan od glumaca koji me inspirirao, iako smo 80-tih bili konkurenti. Osim toga on nije samo glumac, on producira, piše, režira, a i sjajan je slikar. Danas smo konkurenti jedino u mjerenju 'tko ima većeg': tko u filmu ima veći komad oružja, tko je ubio više negativaca i slično..." (smijeh) I pored nekoliko promašaja obojica su izgradila respektabilne holivudske karijere i stekla statuse velikih akcijskih zvijezda, ali odgovor na pitanje kako stvoriti savršenog akcijskog junaka nemaju. "Morate biti jako inteligentni, seksi, načitani, imati mnogo kose...", započeo je u zafrkantskom tonu Stallone, a onda nastavio ozbiljnije, "najteža stvar na svijetu je pronaći akcijsku zvijezdu. Nije stvar u mišićima i snazi, akcijski junak mora imati taj neki XY element koji je teško objasniti, neki tajni šarm na koji publika pada. Ukratko, nemam pojma! Nitko ne zna tko će biti sljedeći akcijski holivudski junak jer to je jako teško predvidjeti."

Prosjek godina najvećih zvijezda trećih "Plaćenika" (Stallone, Schwarzenegger, Gibson, Ford) jasno otkriva da više nisu u cvijetu mladosti, ali to ih nije spriječilo da se potpuno posvete svojim ulogama. "Svi smo se non stop ozljeđivali, išli bi u hotel nakon snimanja puni modrica i ogrebotina", otkriva nam Stallone, "iako smo se čuvali ozljeda,  željeli smo snimiti uvjerljiv akcijski film pa smo sami snimali akcijske scene kad god je to bilo moguće. Na kraju smo u lokalnoj bolnici imali cijelo krilo rezervirano za nas!" (smijeh) A na pitanje kako glumac zna da je prestar da bi glumio akcijskog junaka dobili smo neočekivan i duhovit Stalloneov odgovor: "Jednog jutra se probudiš i otpadne ti stražnjica. To je znak da su vaši dani akcijskog junaka odbrojani! (smijeh)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više