Traži

Büro 24/7 u Cannesu s Nicole Kidman

Büro 24/7 u Cannesu s Nicole Kidman

Filmski festival u Cannesu by Stjepan Hundić

BURO.


Fotografija: Festival-cannes.com

Film - koji u hrvatskim kinima kreće već za tjedan dana - bavi se životom Grace Kelly nakon udaje za monegaškog princa Rainiera III. 1956. godine, koju su tadašnji mediji nazvali "vjenčanjem stoljeća"

I sama sam glumica i slavna osoba pa jako dobro znam što joj je prolazilo kroz glavu. Te misli su mi jako poznate!" kaže nam Nicole Kidman na početku krcate tiskovne konferencije povodom filma "Grace od Monaka" odgovarajući na pitanje o poistovjećivanju sa slavnom Grace Kelly, tj. princezom od Monaka pa nastavlja: "Njezin i moj život imaju mnogo dodirnih točaka pa mi nije bilo teško uživjeti se u ulogu. Doduše ja se nisam udala za princa, ali dobro. Zapravo jesam: princa sa sela! (smijeh)," "ispravlja" se slavna holivudska glumica uz gromoglasni smijeh misleći naravno na svog supruga, slavnog country pjevača Keitha Urbana. 

Büro 24/7 u Cannesu s Nicole Kidman (фото 1)

Film - koji u hrvatskim kinima kreće već za tjedan dana - bavi se životom Grace Kelly nakon udaje za monegaškog princa Rainiera III. 1956. godine koju su tadašnji mediji nazvali "vjenčanjem stoljeća", a vrlo malo njezinom holivudskom karijerom iako je već tada bila velika zvijezda i dobitnica Oscara koja je radila s holivudskim teškašima Johnom Fordom ("Mogambo"), Fredom Zinnemannom ("Točno u podne") i naravno Alfredom Hitchcockom ("Prozor u dvorište", "Nazovi M radi ubojstva") koji je i najzaslužniji za njezinu slavu. "Gledala sam sve njezine Hitchcockove filmove, a najdraži mi je 'Prozor u dvorište', to mi je i inače najdraži film Alfreda Hitchcocka," otkriva nam Nicole Kidman kako je između ostalog u pripremama za snimanje biografske drame gledala i filmove u kojima je Grace Kelly ostvarila svoje najvažnije uloge. "Ali nisam se inspirirala samo filmovima koje je snimila. Mnogo je arhivskog video materijala koji mi je bio na raspolaganju, televizijskih snimaka, izjava itd. Sjećam se jednog posebno zanimljivog materijala snimljenog prije nego je postala princeza od Monaka. Prilog je sniman na kraćem putovanju brodom s novinarima. To mi je fascinantno jer govori o nekim drugim vremenima koja su danas nezamisliva. Zamislite danas neku holivudsku zvijezdu i novinara na istom brodu! (smijeh) Bila su to druga vremena, ali mislim i da je ona bila drukčija zvijezda i slavna osoba. Voljela je život, bila je vrlo pametna i plemenita, ali živjela pod ogromnim pritiskom: holivudska zvijezda i princeza, zamislite kakav je interes javnosti i medija bio!"

Büro 24/7 u Cannesu s Nicole Kidman (фото 2)
"Grace od Monaka" u režiji Oliviera Dahana ("La vie en rose") sinoć je otvorio 67. filmski festival u Cannesu. Još u siječnju festival je potvrdio da će biografskom dramom o slavnoj holivudskoj glumici i princezi od Monaka koja je tragično poginula u prometnoj nesreći 1982. godine otvoriti izdanje za 2014. godinu.
Uz sav glamur koji donosi najpoznatiji crveni tepih i čast da otvori najveći i najvažniji filmski festival na planetu nad premijerom i filmom se nadvila i mala sjena. Naime današnja prinčevska monegaška obitelj na čelu s princom Albertom nezadovoljna je filmom, posebno je glasna princeza Stephanie, najmlađa kćer Grace Kelly, koja optužuje producente i Nicole Kidman za neobjektivan prikaz obitelji i pohlepe da zbog komercijalnih razloga svijetu predstave iskrivljenu stvarnost koja nema veze sa životom njezinih roditelja i prinčevske obitelji. Nitko od članova obitelji nije se pojavio na sinoćnjoj premijeri filma. "Znam za njihov stav i jako mi žao što se tako osjećaju, mislim da film ne predstavlja nikoga u lošem svjetlu niti osuđuje bilo koga od članova obitelji", kaže nam Nicole Kidman pa nastavlja, "ovo nije biografska drama koja se drži samo činjenica, autori su si dali umjetničku slobodu što se često radi zbog dramskih razloga, ali razumijem zašto se tako osjećaju. Ovo je ipak film o njihovim roditeljima i jasno mi je da obiteljsku privatnost žele sačuvati za sebe. Vjerujte mi ja to jako dobro znam! Ipak, kad bi pogledali film mislim da bi se predomislili. Ovo je i jedna lijepa ljubavna priča njihovih roditelja", zaključuje slavna australska glumica koja nam je par minuta kasnije otkrila da je ova uloga bila veliki izazov za nju.

Nicole Kidman


"O da! Bio je ovo veliki izazov za mene! Jedna od onih uloga koja se ne odbija. Grace je bila ikona i jedna od najslavnijih žena 20. stoljeća", objašnjava nam holivudska glumica pa nam detaljnije otkriva na koji način se pripremala za ovu zahtjevnu ulogu, "i ranije sam tumačila stvarne osobe, ali svaka uloga zahtijeva drukčiji pristup. Imala sam gomilu materijala na raspolaganju: arhivske podatke, televizijske snimke, filmove. Znam kako je izgledala Grace Kelly, znam njezin glas. Imala sam šest mjeseci za pripremu, snimali smo u Francuskoj, a ne u nekom studiju u Los Angelesu koji glumi stvaran život. Bilo je to predivno iskustvo." Slavna glumica priznala nam je da ju je Grace Kelly fascinirala i zbog svojih životnih stavova i sposobnosti da odredi prioritete.

"Grace Kelly je bila velika zvijezda, kao mlada je osvojila Oscara, bila je američka ljubimica i imala svijet na dlanu, a onda je ostavila karijeru i glamur zbog ljubavi, braka i djece i ja to potpuno razumijem." Posve očekivano uslijedilo je pitanje bi li i Nicole Kidman ostavila karijeru zbog ljubavi. "Nemam potrebe o tome razmišljati jer imam i jedno i drugo, ali kad bih morala birati izabrala bih ljubav. Bez razmišljanja. Ljubav je najvažnija i najmoćnija stvar u životu. Kad sam dobila Oscara bila sam na vrhu karijere, ali kad sam došla kući sa zlatnim kipićem bila sam sama i usamljena. Imala sam najvažniju filmsku nagradu u svijetu, ali nikoga s kim bih podijelila tu radost i sreću. Danas imam i jedno i drugo. A tek kad postanete roditelj i dobijete svoju djecu shvatite što su prioritete. Za njih sam spremna umrijeti, a kamoli ostaviti karijeru ako bi to bilo potrebno. Biti roditelj je moć kakvu vam ništa i nitko ne može dati. Nikakva karijera, nagrade i novac..."

Tekst: Stjepan Hundić

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više