Search

\"Čarobni brijeg\" je nova predstava u ZeKaEmu

"Čarobni brijeg" je nova predstava u ZeKaEmu

Prema poznatom romanu Thomasa Manna


Image: Promo

U snažnoj glumačkoj postavi našli su se brojni glumci kao što su Doris Šarić Kukuljica, Urša Raukar, Dado Ćosić, Krešimir Mikić...

Nova predstava u Zagrebačkom kazalištu mladih zaigrala je prije svega nekoliko dana. Riječ je o predstavi redatelja Janusza Kica, a pobliže nam tumači radnju romana Thomasa Manna, a kad je posrijedi roman takvog opsega nije nimalo lak zadatak obraditi slojevitost samog teksta. No, u ovom slučaju i u dramatizaciji Vere Sturm i Hermanna Beila zadržale su se ključne tematske preokupacije sljedeći narativni tijek romana, ali su povukle paralelu između stvaralaštva Thomasa Manna i Hansa Christiana Andersena. Na taj način stvorena je poveznica između "Čarobnog brijega" i Andersenove bajke "Snježna kraljica".

"Čarobni brijeg" je nova predstava u ZeKaEmu (фото 1)

Djelovanje glavnog lika Hansa Castorpa razmatra se u odnosu na Settembrinija i Dr. Behrensa kao antipoda, a ne na ravni Naphta - Castorp - Settembrini, kao što se uobičajeno pretpostavlja. Castorp, baš kao i Andersenov Kai, prestaje biti društvenim bićem, nesposoban živjeti stvarni život te se povlači u izolaciju, u sanatorij kao sigurno utočište u kojem može živjeti vlastitu iluziju. Koncept same predstave potpuno je izvan realizma i proizlazi iz moći imaginacije, a i mi sami ponekad tako živimo i često ne doživljavamo osobe oko sebe, već samo jurimo iščupani iz realnosti i zaslijepljeni gomilom stvari koje moramo vidjeti, imati i doživjeti. Predstava je na rasporedu od 7. – 9. siječnja i od 9. – 11. u veljači 2016. 

"Čarobni brijeg" je nova predstava u ZeKaEmu (фото 2)

"Čarobni brijeg" je nova predstava u ZeKaEmu (фото 3)

"Čarobni brijeg" je nova predstava u ZeKaEmu (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više