Search

Colette, nikad zaboravljeni modni hram dobio je svoj dokumentarac

Colette, nikad zaboravljeni modni hram dobio je svoj dokumentarac

Legendarni se butik zatvorio 2017.

Tekst: D.M.


Image: Instagram,
colettemonamour.com

Dok je u ovo doba prije dvije godine cijeli zapadni svijet slavio, Pariz je žalovao: nakon 20 godina, u ulici Rue Saint-Honoré, Colette, pionir concept storea, zatvorio je svoja vrata. Vijest da je dugogodišnji kralj butika i san svakog fizičkog šopingholičara bankrotirao, došla je kao šok. Mjesto na kojem se moda toliko ujedinila nije postojalo prije, a niti dvije godine nakon zatvaranja, nitko nije uspio učiniti ono što je činio Colette - butik su posjećivali svi - kako ulični modni fanatici tako i Karl Lagerfeld. Kako je onda uopće moguće da se zatvorio? Točno dvije godine od njegovog zatvaranja, ''Colette mon amour'' nudi uvid u posljednje dane.

"Glavni razlog zatvaranja je moja dob", tvrdi Colette Roussaux, osnivačica istoimenog butika za WWD. Jasno je, osim toga, da je ovakvom tipu prodavaonice najveći neprijatelj boom internetske trgovine. Colette nije jedini. Istu je sudbinu doživio njujorški Barneys. "Nisam željela svjedočiti kako se trgovina postepeno prazni ili propada. Ne, nakon silnog truda kojeg smo uložili u nju", objašnjava Roussaux.

Središnju riječ u dokumentarcu drži Sarah Andelman, Roussauxina kći i Coletteov kreativni direktor. Bila je prepoznata kao jedan od vizionarskih trgovaca u maloprodaji. Neki od dokumentiranih događaja su Balenciagino useljenje na Coletteov prvi kat, potpisivanje knjige Virgila Abloha i otvaranja Saint Laurent Rive Droitea u Coletteovom bivšem domu.

Dokumentarac također sadrži i intervjue s nekim od Coletteovih najvećih obožavatelja, uključujući zvijezde kao što su Virgil Abloh, Pharrell Williams i Kanye West. "Oni su bili više nego voljni dati izjave za intervju o butiku", rekao je za WWD Hugues Lawson-Body, redatelj dokumentarnog filma. "Nije ih trebalo uvjeravati. Bilo je nevjerojatno sjediti u Kanyeovom studiju u Los Angelesu i razgovarati o Colette i svemu što je učinila." Iako je datum izlaska dokumentarca trenutno nepoznat, objava na službenom Instagramu obećava ga u 2020.

Leave a comment

više