Search

Danas počinje ZFF, a mi smo izdvojili šest filmova koje ćemo svakako pogledati

Danas počinje ZFF, a mi smo izdvojili šest filmova koje ćemo svakako pogledati

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

Zagreb Film Festival, najveća zagrebačka filmska avantura, po sedamnaesti put počinje večeras u Laubi, a sve do 11. studenog svakodnevno će nam život činiti kvalitetnijim na različitim lokacijama diljem Zagreba; u kinu Tuškanac, MSU, Dokukinu KIC, KUC Travno, NS Dubrava i već spomenutoj Laubi. Nakon više od deset godina, ZFF se nalazi na novom početku te u novo poglavlje ulazi bez svoje najveće i najljepše kinodvorane, kina Europa, čija je budućnost i dalje neizvjesna - s nadom u bolju i svijetliju budućnost kinoprikazivaštva u Zagrebu. No, ne želimo da nas to omete u filmskom uživanju jer nam je ZFF ekipa po običaju složila odličan program u sklopu kojeg treba dobro isplanirati vrijeme kako biste mogli pogledati što više dobrih filmova. Mi smo prošli kroz popis i odabrali, za početak, ovih šest filmskih naslova koje ćemo svakako pogledati.

"Negdje lijepo"
Kategorija: Glavni program

Nizozemsko-bosanskohercegovački film ceste o iskustvu povratka mlade emigrantice u rodnu BiH u režiji Ene Sendijarević već je osvojio Srce Sarajeva, a kritičari u njenom debitantskom filmu prepoznaju utjecaj Jima Jarmuscha. Na pragu zrelosti, Alma kao da je uvijek na razmeđi: rodom je iz Bosne, no odrastala je u Nizozemskoj, iako više nije dijete, nije još ni sasvim odrasla. Kada doznaje da joj je otac, kojeg gotovo i ne poznaje, u bolnici, Alma putuje u Bosnu kako bi ga posjetila. Ondje je hladno dočekuje rođak Emir koji je previše zauzet sumnjivim poslovima da bi joj bio od prave pomoći, a tu je i njegov privlačni prijatelj Denis. Buntovni trojac kreće na nepredvidljivo putovanje kroz šarenu unutrašnjost Bosne u potragu za Alminim ocem. Premijerno je prikazan u Rotterdamu gdje je osvojio Posebno priznanje žirija.

"Patrick"
Kategorija: Glavni program

Ljubitelji TV serija mogli bi prepoznati ime redatelja crnohumorne drame "Patrick". Tim Mielants jedan je od redatelja TV serije Peaky Blinders, a na ZFF-u gledamo njegov igrano-filmski debi čija je radnja smještena u nudistički kamp. "Patrick" je otkačena crnohumorna drama o ekscentričnim ljudima, sitnim zadovoljstvima i važnim alatkama. Patrick živi u nudističkom kampu svoga oca gdje je zadužen za održavanje i popravke. Njegova je svakodnevica savršeno posložena, baš kao i njegova radionica. Ali ništa nije vječno. Gubitak omiljenog čekića u Patrickov život unosi nered i pokreće niz događaja tijekom kojih će pobliže upoznati stanovnike kampa. Patrick saznaje da unatoč manjku odjeće njegovi susjedi imaju još svašta za otkriti. Film je u Karlovim Varima redatelju Timu Mielantsu (TV-serije Peaky Blinders i Legion) donio nagradu za najbolju režiju, a u jednoj od uloga pojavljuje se i glumac Jemaine Clement ("Orao protiv morskog psa" - ZFF 2007., "Kad padne mrak" - ZFF 2014.).

"Jojo Rabbit"
Kategorija: Ponovno s nama

Rad novozelandskog redatelja Taike Waititija, ZFF prati od samih početaka. Njegov prvi dugometražni film, "Orao protiv morskog psa", uvrnuta ljubavna priča dva posve neprilagođena čudaka bila je najveći hit 5. ZFF-a, daleke 2007. godine, dok se festival još održavao u zagrebačkom SC-u i kad je Waititi kao slabo poznati mladi redatelj bio gost ZFF-a. Ova potpuno pomaknuta komedija na isti je način podigla na noge publiku u SC-u kao i prethodno na Sundance Film Festivalu, i time je započeo impresivni kreativni i filmografski put redatelja sklonog kombiniranju žanrova drame i komedije što redovito rezultira vrhunskim crnim humorom, jer prema njegovim riječima, takav je i sam život: odigrava se negdje između sivih tonova na granici smijeha i plača.

Na ovogodišnje, 17. izdanje ZFF-a, Waititi se vraća s novim ostvarenjem po peti put. Pomaknuta komedija iz kuhinje novozelandskog redatelja i velikog borca za maorska prava i identitet i koji se također deklarira kao polinezijski Židov, smještena je u 40-e godine i prati usamljenog dječaka, ismijavanog od vršnjaka zbog plašljivosti (otud i nadimak Jojo Rabbit), inače člana nacističke mladeži, a sam Waititi glumi Hitlera, u ovom slučaju dječakovog imaginarnog i najboljeg prijatelja. Iako se radi o komediji, radnja filma već je naišla na brojne kontroverze, neki su optužili Waititija da sudjeluje u kiwi washingu, a njegov odgovor vrlo je jednostavan - ne postoji veća uvreda za Hitlera nego da bude portretiran od strane jednog polinezijskog Židova kao što je on, a film je na Toronto Film Festivalu već osvojio prestižnu People's Choice Award što često prethodi nominaciji za Oscare.

"Izdajnik"
Kategorija: Velikih 5

Veteran talijanskog filma Marco Bellocchio, poznat po radikalnim filmovima kojima je desetljećima unosio pomutnju u talijansku kinematografiju nije nimalo usporio u svojim poznim godinama. Premijerno prikazan u Cannesu, Izdajnik je talijanski kandidat za Oscara, a prikazuje život jednog od najpoznatijih mafijaških pokajnika, Tommasa Buscette (Pierfrancesco Favino). Uhvaćen u ratu između sukobljenih frakcija Cose nostre 1980-ih, uhićeni mafijaš Buscetta prihvaća ponudu suca Giovannija Falconea da postane svjedok protiv mafije. Razočaran napuštanjem tradicionalnih vrijednosti Cose nostre i novim smjerom kojim su njegovi suradnici krenuli, Buscetta svoj čin ne vidi kao kršenje mafijaškog kodeksa i zakona šutnje.

"Ema"
Kategorija: Ponovno s nama

Na ZFF se vraća autor Pablo Larrain, trenutačno najzvučnije ime čileanske kinematografije, redatelj prepoznatljive estetike koji se u svojim filmovima općim mjestima povijesti i biografijama slavnih vraća iz posve neočekivanih perspektiva (Tony Manero, Jackie s Natalie Portman, Neruda koji smo gledali u distribuciji ZFF-a). Ema je sedmi Larrainov film, radnjom smješten u lučki grad Valparaiso gdje žive naslovna junakinja Ema (sjajna Mariana Di Girolamo) i Gaston (Gael Garcia Bernal), bračni par plesača reggaetona koji odnedavno žive odvojene živote. Njih dvoje međusobno se optužuju što su odustali od skrbništva nad posvojenim sinom koji je zbog sklonosti piromaniji i nasilju vraćen u sirotište. Ema je dosad najeksperimentalniji i najzanimljiviji Larrainov film, a kritika ga hvali i zbog portreta junakinje koja je istovremeno divlja, hrabra i neprilagođena, ali ne podilazi postojećim stereotipovima.

"Ljeto u Madridu"
Kategorija: Velikih 5

Atmosferičan portret dugog toplog ljeta u španjolskoj prijestolnici daje Jonás Trueba u filmu o mladoj ženi na pragu zrelosti "Ljeto u Madridu", koji je u Karlovim Varima nagrađen posebnim priznanjem. "Ljeto je u Madridu" i nepodnošljiva vrućina većinu je stanovnika potjerala iz grada. Na pragu 33., Eva kao izraz vjere kolovoz provodi s onima koji su ostali. Dok ulice vrve feštama koje nude spas od žege, Eva susreće različite ljude kojima pokušava pomoći. Kako bi postigao što veću autentičnost svoje protagonistice, redatelj Jonás Trueba scenarij je pisao s glumicom Itsasom Aranom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više