Search

Danas se obilježava prvi Svjetski dan filma, tim smo povodom izdvojili pet ostvarenja koja su promijenila tijek povijesti

Danas se obilježava prvi Svjetski dan filma, tim smo povodom izdvojili pet ostvarenja koja su promijenila tijek povijesti

Obilježavat će se druge subote u veljači

Tekst: D.M.

Image: Instagram

Film kao medij ima reputaciju fantastičnog i eskapističkog. Iako je istina da je većina filmova stvoreno u svrhu zabave, veliki bi promašaj bio zanemariti njihovu općenitu važnost. Stoga od ove godine druge subote u veljači slavimo Svjetski dan filma. Akademija filmskih umjetnosti i znanosti predložila je da od 2020. obilježavamo dan posvećen umjetničkoj formi koja nas povezuje i inspirira već više od stoljeća. Ove se godina poklapa s vikendom kada se održava dodjela Oscara, a povodom svečanosti uvažili su tradiciju predviđanja pobjednika i stvaranja vlastitih popisa najboljih filmova. Filmovi mogu utjecati na kulturu, društvo, politiku, zakon, čak promijeniti živote. U tom duhu pronašli smo pet filmova koji su nam otvorili oči i natjerali nas da se zamislimo nad svojim postupcima.

Bambi (1942.)

Ako vam je nitko ikad zanijekao da je pustio suzu nakon Bambija, bar u samoći, pogodite što? Laže. Još davne 1942. gledatelji su iz kino dvorana izlazili izbezumljeni nakon što su svjedočili okrutnoj sudbini mladunčeta jelena. No, gledatelji nisu bili jedini koje je tragična Disneyeva priča dirnula. Bambi je ubrzo postao simbol borbe za prava životinja i promijenio način na koji lovci upražnjavaju svoju omiljenu razbibrigu. Naime, mnogo je rekreativnih lovaca odustalo od svog hobija, toliko da se njihov broj umanjio za otprilike 50 posto u SAD-u.

Kratki film o ubijanju (1988.)

Poruka djela u režiji Krzysztofa Kieślowskog utjecala je na sam zakon redateljeve domovine. U turobnoj poslijeratnoj Varšavi, čovjek je pogubljen zbog ubojstva. Iako film ne umanjuje protagonistovo zlodjelo odlično ga uspoređuje s kaznom kod koje je problem upravo to što je jednaka onome što je sam kriminalac počinio. Ubrzo nakon kontroverzne premijere u Cannesu, poljski su zakonodavci zabranili smrtnu kaznu.  Komad je promijenio način na koji funkcionira jedna velika društvena cjelina i to je pravi dokaz moći filma.

Philadelphia (1993.)

HIV/AIDS epidemija od svog nastanka bila je tabu tema o kojoj se razgovaralo s predrasudama i panikom u glasu, a čak i u Velikoj se Britaniji zaobilazila se sve do 1993. Postavivši HIV/AIDS u prvi plan, Philadelphia u kojoj glavnu ulogu tumači Tom Hanks je pokrenula je dijalog u prilično homofobnom društvu, a imala je i globalni efekt. Iako je požnjela velik broj žrtava, za sad neizlječiva bolest barem je postala jedan od primarnih ciljeva znanstvenika koji se bave zdravstvom.

Super veliki ja (2004.)

Iako je jednostavan u ideji, ovaj je revolucionarni dokumentarac iza kojeg stoji filmaš Morgan Spurlock postao instantni hit. Otkrivši mračnu istinu iza multinacionalnog lanca restorana McDonald'sa promijenio je način na koji velika većina gleda na fast food industriju. U mjesec dana u kojima je jeo isključivo jela s McDonald'sovog jelovnika, udebljao se više od 10 kila, pao u depresiju i pretrpio otkazanu jetru. Pokrenuo je razgovor o prehrani i natjerao nas da dvaput razmislimo prije nego naručimo još jedan Big Mac.

Kit ubojica (2013.)

Nezavisni dokumentarac koji prati kita ubojicu imena Tilikum potresao je milijune kućanstava i bacio sjenu na vodeni zabavni park SeaWorld koji ga je držao u nehumanim uvjetima skučenog akvarija i posljedično natjerao da ubije tri trenera. Otkriće je temu o zaštiti životinja, a posebice kitova ubojica, dovelo na naslovnice i izazvalo globalno negodovanje prema načinima na koje su zbrinuti. Bezbroj tweetova, videa i peticija na Facebooku zapalili su internet. Aktivisti su bojkotirali ozloglašeni zabavni park i prodaja ulaznica je drastično pala. SeaWorld je naučio lekciju i ukinuo sve točke s kitovima ubojicama.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više