Search

10 filmova snimljenih po pričama zabranjenih knjiga koje morate pogledati

10 filmova snimljenih po pričama zabranjenih knjiga koje morate pogledati

Ako ne smijemo, želimo ih još više

Tekst: D.M.


Image: Instagram

Zabranjivanje knjiga i odlučivanje o tome što netko može ili ne može čitati najstariji je oblik cenzure. Subverzivna se djela zabranjuju od kad knjige postoje, a da bi se takva cenzure spriječila, zemlje diljem planeta obilježavaju tjedne zabranjenih knjiga ne bi li nas osvijestili kako trebamo imati slobodu izbora kada se radi o sadržaju koji čitamo ili gledamo. Tijekom takvih se tjedana narod ohrabruje na čitanje provokativnih knjiga koje su bile zabranjene u školi, crkvi, državi i slično.

Ironična stvar u vezi sa zabranom knjiga je da ona obično ima suprotni učinak, čineći knjige mnogo popularnijima i poznatijima nego što bi možda bile da ih nitko nije pokušao sakriti. Zabranjene knjige obično su one koje pozivaju čitatelje na propitivanje norme i bune se protiv nepravde; mnoga omiljena djela bila su zabranjena u nekom trenutku. No, usprkos svim naporima, nitko vas više ne može ometati da čitate što god poželite. Ako pak niste vični čitanju, za vas imamo deset adaptacija zabranjenih knjiga u filmove:

Nabor u vremenu (2018.)

Ova fantastična priča o mladoj djevojci koja se otiskuje na opasno putovanje dobra protiv zla u mističnom svemiru suočena je s kontroverzom od datuma izlaska u 1962. zbog opisa magija i antikršćanskih vrijednosti. Adaptacija filma u kojoj igraju, između ostalih, Oprah Winfrey, Mindy Kaling i Reese Witherspoon objavljena je u  veljači 2018. godine.

Carrie (2013.)

"Carrie", knjiga koja se smatra prvim uspjehom Stephena Kinga bila je zabranjena desetljećima. Američka knjižničarska udruga smatra "Carrie" ju je jednom od najprovokativnijih knjiga od 1990. do 1999., a od tad je tri puta pretvorena u film.

Let iznad kukavičjeg gnijezda (1975.)

Klasik s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi koji ulazi u detalje borbe za moć između čovjeka koji je završio u ludnici i diktature bolničkog osoblja bio je zabranjen u školama diljem svijeta od kako je ugledao svjetlo dana 1962. zbog navodnog veličanja kriminala i previše nepristojnih fraza.

Boja purpura (1985.)

Utemeljen na romanu kasnije okrunjenom Pulitzerovom nagradom, film pokriva razdoblje od 1909. do 1949. i donosi nam život Celie (Whoopi Goldberg), crnkinje s juga koja gotovo da je prodana kao sluškinja svom nasilnom mužu, farmeru Albertu (Danny Glover). Celie izražava svoje najintimnije misli u pismu njezinoj sestri Nettie (Akousa Busia), no Albert skriva pisma koja joj Nettie vraća, uvjerivši tako Celie da je Nettie mrtva. Napokon, Celie pronalazi uzor u odlučnoj Sofiji (Oprah Winfrey), ženi Albertovog sina iz prošlog braka.

Fahrenheit 451 (2018.)

Popularni distopijski roman o budućnosti u kojoj je čitanje zabranjeno, a sve su knjige spaljene bio je zabranjen u razdoblju između 2000. i 2009. Kao razlog se navodi scena paljenja Biblije. Radnja se zbiva u hipotetskoj nedefiniranoj budućnosti i opisuje asocijalno, distopijsko društvo u kojem vlasti proglašavaju čitanje knjiga teškim zločinom u pokušaju sprječavanja neovisnog mišljenja.

1984. (1984.)

Distopijska priča u kojoj veliki brat uvijek promatra, individualizam ne postoji i gotovo je sve nezakonito jedan je od najpoznatijih romana svih vremena, a objavio ga je 1949. godine britanski književnik George Orwell. Radnja romana, smještena u London iste godine opisuje futurističko totalitarno društvo čiji oligarhijski vlastodršci upotrebljavaju najsuvremenija dostignuća tehnologije i psihologije da bi mase držali u pokornosti.

Lolita (1962.)

Humbert Humbert (Jeremy Irons) je srednjovječni učitelj francuskog jezika koji dolazi predavati u mali američki gradić. Smještaj pronalazi kod samohrane majke Charlotte Haze (Melanie Griffith), čija ga dvanaestogodišnja kći Dolores Haze zvana Lolita (Dominique Swain) podsjeti na tragičnu ljubav iz djetinjstva. Humbert odluči stupiti u brak sa svojom stanodavkom kako bi bio što bliže njezinoj maloljetnoj kćeri u koju se zaljubio. Ovaj kontroverzni roman koji opisuje ljubavnu vezu između antagonista i njegove pokćerke, tinejdžerice Lolite, a zbog svoje je tematike, seksualnog jezika i neprikladnih scenarija između odraslog čovjeka i djevojčice bio zabranjen od izdavanja 1955.

Precious (2009.)

Knjiga, izvorno naslovljena "Push" postala je film "Precious". Film je primio priznanja i brojne nagrade, poput Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu, najboljeg adaptirani scenarij i još mnogo toga. Knjiga i film bave se nepismenošću, zlostavljanjem, incestom i brojnim drugim socijalnim temama. U knjizi se Precious ugleda na pjesnike poput Langstona Hughesa i u njima traži inspiraciju. Teška, ali nadahnjujuća priča, smatra se izazovnom zbog nepristojnog jezika, a osim toga mnogi su roditelji protestirali da ju se ukloni iz obaveznog štiva u školama.

Kuća duhova (1994.)

Debitantski roman spisateljice Isabel Allende pretvoren je u film u kojem uloge tumače Meryl Streep i Winona Ryder. Knjiga oko koje su se prijepori vodili između 2000. i 2009. godine se fokusira na različite generacije jedne obitelji o kojoj saznajemo vrlo mračne tajne.

Kao voda za čokoladu (1992.)

Nadnaravno se stapa s običnim svijetom, a priča se okreće se oko zabranjene ljubavi i ukusne hrane. Protagonistica kojoj nije dopušteno da se vjenča zbog obiteljskog običaja (najmlađa ostaje neudana da bi postala njegovateljica), mora gledati kako ljubav njezina života ženi njezinu najstariju sestru.

Leave a comment

više