Traži

Djevojka iz Teherana koja je osvojila Sundance

Djevojka iz Teherana koja je osvojila Sundance

"Sonita"

Tekst: Tina Kovačiček


Fotografija: PR

Dokumentarac "Sonita" ove je godine osvojio dvije važne nagrade u Park Cityju; nagradu velikog žirija i nagradu publike!

Iranska redateljica Rokhsareh Ghaem Maghami odličnim je dokumentarcem ponovno podsjetila svijet na problem siromaštva u svijetu, dogovorenih brakova za novac te borbe za ljudska prava. Dok razvijeni zapad vodi svoje bitke mnogostrukih izbora i dobivanja odgovora na pitanje "tko smo i kamo idemo", siromašan istok spašava budućnost umanjivanjem osnovnog ljudskog prava: slobode odlučivanja. Barem kada govorimo o brojnim siromašnim obiteljima. Glavna protagonistica filma 18-godišnja je reperica i afganistanska imigrantica koja živi u Teheranu i ima sasvim jasnu viziju svog života: biti glazbenica. Njezin je ritam snažan kao kamen, njezine su rime neustrašive, a njezin video je urlik protiv konstantne nepravde, straha i seksizma koji žene moraju trpjeti u toj konzervativnoj zemlji. Ženama u Iranu nije dopušteno pjevati, a i roditeljima ne pada na pamet podržati kćerin izbor i samo je žele udati, odnosno prodati za devet tisuća dolara. Stoga Sonita treba iznaći način da izbjegne brak, ne izda svoje snove i – ne izgubi obitelj.

Intiman je ovo portret o kreativnosti i ženskom odrastanju. "Sonita" naglašava rijetko viđene složenosti i pomiče kontraste iranskog društva kroz viđenje redateljice Rokhsareh Ghaem Maghami koja će definirati novu generaciju. Ovu moćnu žensku priču moći ćete vidjeti i u Zagrebu, na programu ZagebDoxa koji počinje 21. veljače. Svakako obratite pozornost na ovaj pobjednički film koji će se prikazati u programu "Glazbeni globus". U nastavku je video kojim je Sonita pokušala svijetu otvoriti oči.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor