Search

Dokumentarci koji su iznijeli na vidjelo istinu o glazbenim zvijezdama

Dokumentarci koji su iznijeli na vidjelo istinu o glazbenim zvijezdama

Tekst: BURO.


Kada kažemo glazbeni dokumentarac prva asocijacija u posljednje vrijeme je Britney Spears, što zapravo i nije iznenađujuće ako uzmemo u obzir sve što je nedavno isplivalo na površinu upravo zahvaljujući nekolicini dokumentaraca koji su svijetu otvorili oči o svemu onome što se u njenom životu zbivalo iza kulisa. Kako su krenuli izlaziti jedan za drugim - nismo mogli, a da se ne zapitamo je li u pitanju eksploatacija, ali i dalje su de facto bili eye-opening. Tužna istina je da Britney nije ni prva ni posljednja s ovakvom sudbinom, štoviše, većina glazbenika i glazbenica su, kada siđu s pozornice, često vodili dvostruke živote. Na sceni su bili jedno, a u životu nešto potpuno drugo. Zapravo, svi se mi dijelom možemo poistovjetiti s njima, jer i sami svakoga dana izlazimo na svojevrsne pozornice, glumimo i izvodimo svoje točke, a kada se povučemo u svoje odaje kao da konačno imamo slobodu da zapravo budemo to što jesmo. Izdvojili smo dokumentarce koji su nam donijeli osobne priče izvođača, otkrili drugu stranu slave i promijenili način na koji promatramo njihove karijere i živote.

Framing Britney Spears

Dokumentarci koji su iznijeli na vidjelo istinu o glazbenim zvijezdama (фото 1)

Pa, hajde da krenemo upravo od Britney, budući da materijal jest novijeg datuma, a da je tema i dalje svježa. Što da kažemo o cijelom ovom slučaju, a da već nismo rekli? Najbolje je da jednostavno pogledate ovaj dokumentarac, ako vam je do sada nekako promaknuo.

Amy

Dokumentarci koji su iznijeli na vidjelo istinu o glazbenim zvijezdama (фото 2)

Još jedna potresna priča o ženi koju je rođeni otac eksploatirao preko svih granica humanosti. Nećemo ulaziti u detalje da vam ne bismo pokvarili gledanje, ali manje je poznato da je Amy dijelila sličnu sudbinu kao Britney i život, da stvar bude još gora, završila na tragičan način. Bilo da ste njen fan ili ne, ovo je obavezno štivo za gledanje, jer ne radi se samo o njoj i njenoj karijeri, već i sistemu na kojem muzička industrija počiva i usput melje sve one koji ne igraju po njegovim pravilima.

What happened, Miss Simone?

Dokumentarci koji su iznijeli na vidjelo istinu o glazbenim zvijezdama (фото 3)

Nina Simone iliti nadljudska emocija. Žena koja je ostavila neizbrisiv trag u muzici i čija ploča danas, za onoga tko je sretan da je uopće ima, predstavlja suho zlato. Njen životni i karijerni put je bio najblaže rečeno trnovit, a ovaj film upravo nam je otkrio sve prepreke koje je morala preskočiti, demone s kojima je morala boriti, s kojima se, zapravo, borila čitavog života. Način na koji je živjela i vodila svoje bitke ostaje zauvijek ultimativna inspiracija. Kako i sama kaže - "Sloboda je odsustvo straha" - a kako je ovu mantru sprovodila kroz život najbolje prikazuje ovaj dokumentarac.

Gaga: Five Foot Two

Dokumentarci koji su iznijeli na vidjelo istinu o glazbenim zvijezdama (фото 4)

Još jedna ženska gromada koja je oličenje hrabrosti, koketiranja sa stilovima i beskompromisnog kreativnog izraza na svim poljima - žena koja je pokazala i dokazala što znači biti iskren u svijetu koji to ne prašta i nastavlja probijati vlastite granice i to ogoljeno dijeliti s publikom. Nije tajna da Gaga bije bitku sa svojim mentalnim zdravljem, a ovaj dokumentarac pruža intimniji uvid u tu borbu, kao i detalje o nastanku njenog albuma Joanne, odnosa s publikom i drugim iskustvima koji je čine pop senzacijom današnjice.

Billie Eilish: The World's a Little Blurry

Dokumentarci koji su iznijeli na vidjelo istinu o glazbenim zvijezdama (фото 5)

Billie Eilish je djevojka koja je osvojila čitav svijet svojom autentičnošću, kvalitetnom muzikom, srceparajućim tekstovima i pojavom koja odudara od svih standarda koji se ženama u muzičkoj industriji postavljaju od vajkada. Beskompromisno svoja, ušla je u javni svijet prilično mlada, ne očekujući slavu koja će poljuljati njen unutrašnji. Kako je to utjecalo na njen privatni život i daljnje stvaranje - otkriva nam u ovom dokumentarcu.

Miss Americana

Dokumentarci koji su iznijeli na vidjelo istinu o glazbenim zvijezdama (фото 6)

Miss Americana daje nam uvid u život Taylor Swift, ali čini zapravo mnogo više od toga. Ne ističe samo one momente koji su u njenoj karijeri bili ili sjajni ili očajni, a čini se da je to nekada u javnom svijetu jedina podjela koja postoji i koja se pamti, već se bavi i temom feminizma i društvenim pritiskom na žene, tako da radi korak dalje u odnosu na fokusiranje isključivo na lik i djelo mlade pjevačice.

Chavela

Dokumentarci koji su iznijeli na vidjelo istinu o glazbenim zvijezdama (фото 7)

Možda vam ime Chavela Vargas, ako niste pogledali ovaj dokumentarac, ne znači puno, ali ćete ga nakon gledanja, obećavamo, zapamtiti. Meksička pjevačica bila je šmekerica svog doba, neodoljivo šarmantna, hrabra i dosljedna sebi, a o tome koliko je snage i emocije unosila u bavljenje muzikom i koliko je istinski živjela za to govori činjenica da je posljednji nastup izvela u kolicima, s namjerom da na scenu izađe po svaku cijenu i u tome je nitko nije mogao spriječiti. Strastvena u muzici ali ništa manje strastvena i u življenju - genijalna Chavela Vargas.

Summer of Soul

Dokumentarci koji su iznijeli na vidjelo istinu o glazbenim zvijezdama (фото 8)

Kako i sam naslov sugerira - Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised) - pokušava na velikom platnu prikazati kako je revolucija nekada davno zapravo izgledala. Premijerno su prikazane snimke koje su u međuvremenu i zaboravljene, a sam film nas vraća u 1969. godinu i legendarni Harlem Cultural festival. Dijelom glazbeni, a dijelom povijesni dokumentarac prikazuje neizmjernu važnost zajednice i iscjeljujuću moć muzike, posebno u vrijeme nemira - u prošlosti, ali i sadašnjosti.

No Direction Home

Dokumentarci koji su iznijeli na vidjelo istinu o glazbenim zvijezdama (фото 9)

Ovo je kronika evolucije neponovljivog Bob Dylana, od folk trubadura do legendarne rock zvijezde, u periodu od 1961. do 1966. godine. Film se koncentrira na period između njegovog dolaska u New York i "umirovljenja" s turneje, nakon nesreće na motociklu u srpnju 1966. godine. Tu su i novi intervjui i to oni koji su vodili neki od njegovih najbližih prijatelja i kolega - očekujte čistu iskrenost i intiman uvid u glazbenu personu koja je nadživjela prostor i vrijeme.

Searching for Sugar Man

Dokumentarci koji su iznijeli na vidjelo istinu o glazbenim zvijezdama (фото 10)

Glazbenik iz ranih sedamdesetih, poznat kao Rodriguez, bio je u tom periodu veoma popularan u Južnoj Africi. Budući da se on nalazio u Americi i ne znajući za tu činjenicu, nakon glazbenog neuspjeha, nestaje ne samo sa scene već i iz života, a dvojica njegovih obožavatelja iz Južne Afrike su odlučni da saznaju što se zaista dogodilo i istinu iznesu na vidjelo. U pitanju je krajnje emotivno i iskreno dokumentarno štivo.

Leave a comment

više