Search

Dokumentarci o prevarama koje će vas šokirati

Dokumentarci o prevarama koje će vas šokirati

Tekst: BURO.


Iako smo i sami svjesni da život donosi sve i svašta i da su najrazličitiji filmski scenariji mogući, još nas uvijek fasciniraju priče zasnovane na istinitim događajima. Na to padamo i kada su u pitanju ekranizacije i igrani filmovi koji pokušavaju reinterpretirati neke stvarne događaje. Međutim, najviše nas intrigiraju dokumentarci koji bilježe najveće svjetske prevare i malverzacije, a takvih je bilo na pretek. Neke priče su toliko nevjerojatne da ne možemo provariti kako su sudionici kroz njih prolazili i kako su mislili da će imati neki dobar ishod. U nastavku vam donosimo upravo takve dokumentarne filmove koji prate najveće prevare u povijesti.

“Sour Grapes”

 

Dokumentarci o prevarama koje će vas šokirati (фото 1)

 

Netflixu vjerojatno nikada neće nedostajati novih naslova, a onih iz kategorije “food” pogotovo, međutim, Sour Grapes je definitivno jedinstveni spoj kulinarstva i true crime priče. Dokumentarac prati indonežanskog poznavatelja vina i kolekcionara Rudyja Kurniawana koji je prodavao lažna fancy vina i to za milijune dolara. Kurniawan je zapravo skupljao prazne boce, onda ih punio jeftinim vinima, izrađivao nove naljepnice i prodavao ih dalje. Na tome je zaradio milijune dolara.

“the inventor"

Dokumentarci o prevarama koje će vas šokirati (фото 2)

Početkom 2019. svijet je brujao o Elisabeth Holmes i svi smo se pitali tko je ta žena i radi li se tu o najvećoj genijalnosti ikad ili o prevari stoljeća? Ispostavilo se da su oba odgovora točna i da nerijetko jedno ide s drugim jer je potrebna ozbiljna genijalnost da bi se napravila prevara u ovom stilu. Holmes je vjerojatno jedna od najopasnijih prevarantica našeg doba koja je sjedila na čelu tvrtke Theranos i tvrdila da ima stroj koji može izvršiti stotine analiza iz samo jedne kapljice krvi. Priča je naravno završila s milijunskim dugovima prema investitorima i obmanom pacijenata kojima su izdavani lažni nalazi

“FYRE: The Greatest Party That Never Happened”

 

Dokumentarci o prevarama koje će vas šokirati (фото 3)

 

Fyre festival je vjerojatno najveća katastrofa zabavne industrije. Dokumentarac prati ambicioznog Billyja MacFarlanda i repera Ja Rulea koji su došli na ideju da organiziraju najekskluzivniji festival na svijetu i to na malenom otoku koji je bio u vlasništvu Pabla Escobara. Priča koja je krenula kao san za bogate i slavne se polako iz dana u dan pretvarala u katastrofu stoljeća. McFarland je nakon svega dobio zatvorsku kaznu.

“The Woman Who Wasn't There”

 

Dokumentarci o prevarama koje će vas šokirati (фото 4)

 

Tania Head je tvrdila da je bila jedna od malobrojnih preživjelih u napadu 9/11, a zbog toga je čak postala predsjednica Mreže preživjelih u napadu na Svjetski trgovački centar. Ipak, 2007 . godine The New York Times otkriva kako je njena priča u potpunosti izmišljena i da uopće nije bila u New Yorku za vrijeme napada. Njene lažne izjave se odnose kako na svjedočenje o napadu, tako i na posao u tvrtki Merrill Lynch te stečene diplome na Harvardu i Stanfordu. Sve što je ikada kazala o sebi je bila apsolutna laž. "The Woman Who Wasn't There" donosi intervjue s Head prije i nakon skandaloznog otkrića o njezinom pravom identitetu.

“An Honest Liar”

 

Dokumentarci o prevarama koje će vas šokirati (фото 5)

 

Nevjerojatna priča o umirovljenom mađioničaru Jamesu Randiju koji je posvetio dugi niz godina svim onim trikovima koji fasciniraju javnost. S vremenom je počeo otkrivati da mnogi gurui, proroci i vidovnjaci koriste mađioničarske trikove kako bi uzeli što više novca od nesretnih klijenata. U dokumentarcu je odlučio razotkriti sve tehnike kojima se ovi prevaranti služe kako bi ljudima uzeli novac.

“Baby god"

 

Dokumentarci o prevarama koje će vas šokirati (фото 6)

 

Duboko uznemirujuća priča koja je poprilično suluda. Dokumentarac prati doktora Quincyja Fortiera koji je specijalist za plodnost u Las Vegasu i koji je pomogao stotinama parova koji su imali problem sa začećem. Ipak, kako se naknadno uspostavilo tijekom 30 godina bavljenja svojim poslom, Quincy je tajno zamjenjivao spermu i koristio svoju bez suglasnosti i znanja pacijentica. Desetljećima kasnije, neka su djeca otkrila da im je on otac te su krenuli u potragu za odgovorima. Ovo je jedan od filmova tijekom kojeg ćete se barem pet puta zapitati “što se ovo događa?” i još deset puta uzviknuti “ovo nije istina”.

“Dirty Money”

 

Dokumentarci o prevarama koje će vas šokirati (фото 7)

 

Globalna ekonomija je jedno od onih polja za koje svi znamo da ima previše sivih zona u kojima se događa svašta ilegalno. Netflixova dokumentarna mini serija govori upravo o tim čudnim događajima, aferama i obratima, i prati nekoliko priča koje svjedoče o korupciji, pohlepi i zločinima na najvišem nivou ekonomske ljestvice.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više