Search

Dokumentarni filmovi koje trebate pogledati

Dokumentarni filmovi koje trebate pogledati

"The Wolfpack", "Human", "Sleepless in New York"...

Tekst: Ema Glavina


Image: Facebook

Žanr dokumentarnog filma uglavnom nije popularan u mjeri u kojoj su to drugi filmski žanrovi. Produkcija i budžeti se ne mogu usporediti s onima koje imaju igrani filmovi, a ni u promociju se ne ulažu toliko velika sredstva

Vrlo je nezahvalno raditi popise najboljih dokumentarnih filmova, i zato ćete rijetko gdje i naići na iste ili uopće sličnu listu najboljih deset ikada snimljenih. Razlog tome leži u činjenici da se tematikom, načinom snimanja ili intenzitetom toliko međusobno razlikuju da je gotovo nemoguće jednim popisom obuhvatiti široki spektar naslova koji se nude. Preferencije u dokumentarnim filmovima mogle bi se usporediti s onim glazbenima; jednostavno gledamo (slušamo) ono što nam odgovora u nekom određenom trenutku, a manje je bitno koliko je hvaljen neki producent ili koliko je nagrada pojedini projekt dobio. Tako i popis dokumentarnih filmova koji donosimo ne pretendira na sažimanje najboljih filmova žanra, već popis filmova koji su po raznim festivalima (ili blogovima i portalima) prikupili pohvale kritike i publike i na neki se način izdvojili iz mase ostalih dokumentarnih filmova u posljednjih nekoliko godina.

The Wolfpack (Crystal Moselle)

Ovo je jedan od onih filmova koje je jako teško opisati nekome tko ga nije pogledao. Sama radnja se još može prepričati, ali ne i sve kompleksnosti i implikacije koje ova bizarna priča povlači. Kamera prati život deveteročlane obitelji Angulo koja živi u socijalnim stanovima u New Yorku, točnije majku, oca i njihovo sedmero djece. Ono što ovu obitelj razlikuje od ostalih jest vrlo specifičan način života. Obitelj Angulo, naime gotovo nikad ne izlazi iz stana. Šestero sinova se školuje kod kuće, ne gledaju televiziju, nemaju pristup internetu, a stan napuštaju otprilike jednom godišnje. Većinu onog što znaju o vanjskom svijetu su naučili iz filmova poput "Reservoir Dogs" koje opsesivno gledaju i rekreiraju scene. Suprotno onome što bismo očekivali, djeca se uglavnom doimaju sretnima. Ipak, jedan od braće odlučuje početi češće izlaziti i istraživati vanjski svijet. Kakve će to posljedice imati na ostatak obitelji i može li se netko odgojen na takav način uopće ikada integrirati u društvo, provjerite u ovom nesvakidašnjem filmu koji će vas sigurno ostaviti s pregršt tema za razmišljanje.

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst (Andrew Jarecki)

Iako spada u dokumentarne serije, uvršten je na ovaj popis budući da je originalno zamišljen kao film, a naknadno je "razlomljen" u seriju zbog duljine snimljenog materijala. Osim toga, ovo je jedno od najkontroverznijih ostvarenja prošle godine i serija o kojoj se s razlogom puno pričalo. U središtu priče se nalazi Robert Durst, potomak jedne od najbogatijih obitelji s Manhattana. Bliski ljudi Roberta Dursta kroz njegov život umiru na čudne načine i pod nerazjašnjenim okolnostima, a istraga nikad ne otkrije što se zaista dogodilo. Po njegovom životu već su se snimali igrani filmovi jer oduvijek postoji veliki interes javnosti za priču ovog čovjeka, no on nikada nije ništa komentirao niti davao izjave za medije. Ipak, redatelj ovog filma pristupa sam od sebe i nudi ekskluzivni intervju u kojem objašnjava svoju stranu priče. Istinita priča koju će vam prikazati ovaj serijal zanimljivija je (i nevjerojatnija!) od većine trilera koje ste pogledali, i garantiramo da će vas držati prikovanima za ekran do zadnje sekunde.

Human (Yann Arthus-Bertrand)

Nakon uspješnog filma "Home", kojim apelira na očuvanje Zemlje, Yann Arthus-Bertrand s posljednjim se filmom odlučuje spustiti na osobnu razinu. U okviru ovog izrazito ambicioznog projekta, proputovao je svijet u potrazi za odgovorom na jedno jedino pitanje: Što je ono što nas čini ljudima? Na svom će putu postavljati ista općenita pitanja o životu, sreći ili nošenju s problemima, pripadnicima najrazličitijih naroda i identiteta. Zahvaljujući ovom filmu, svjetska publika ima priliku iz prve ruke čuti što prolazi jedan homoseksualac u zabačenim krajevima Afrike, što je za sreću potrebno starijoj gospođi iz Indije ili kako stanovnik Sibira gleda na instituciju braka. Osim što se mogu čuti najrazličitije perspektive o temama o kojima svi često razmišljamo, ruše se i razne predrasude o onima drugačijima od nas. Iskazi sugovornika isprekidani su fascinantnim kadrovima snimljenima u cijelom svijetu i popraćenim fenomenalnom glazbom. Film je napravljen kao emotivno putovanje i sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

Marina Abramović: The Artist Is Present (Matthew Akers, Jeff Dupre)

Dok iščekujemo najnoviji film o ovoj nagrađivanoj umjetnici, koji je pratio njeno putovanje Brazilom, podsjećamo vas i na ovo zanimljivo filmsko ostvarenje. "The Artist Is Present" je idealan film za sve one koji se žele pobliže upoznati s konceptualnom umjetnošću, radom Marine Abramović općenito, ali i za one koji već poznaju tematiku i zanima ih konkretni projekt kojim se film velikim dijelom bavi. Radnja prati pripreme Marine Abramović za veliki performans u muzeju MoMa, koji prati retrospektiva njenih prijašnjih radova. Performans se zove "The Artis is Present", i zamišljen je kao interaktivna razmjena energije između posjetitelja muzeja i same umjetnice. Marina Abramović je tokom tri mjeseca svaki dan sjedila po osam sati dnevno i gledala različite ljude preko puta sebe. Provjerite zašto se odlučila za takav vid kreativnog izražavanja i što se dogodi kad preko puta nje sjedne muškarac s kojim je planirala provesti život i s kojim se razvila kao umjetnica.

Sleepless in New York (Christian Frei)

"Ljubav je najbolja stvar na svijetu. Dok ne završi." Ovo je rečenica oko koje se okreće cijela radnja ovog dokumentarnog filma. Uz pomoć doktorice antropologije i nekoliko nesretno zaljubljenih ljudi, pokušava se saznati zašto su prekidi toliko emocionalno zahtjevni i postoji li formula pomoću koje se cijeli proces može ubrzati. Redatelj je kroz dulji period tražio ljude koji bi se bili voljni snimati i podijeliti svoje osjećaje dok prolaze težak životni period povezan s prekidom veze. Kamere ih prate od gotovo prvog dana i promatra kako se njihovi osjećaji mijenjaju. Ovo nije razvikan film, čak ni u skromnim okvirima žanra, i ne pretendira na osvajanje pompoznih nagrada. Veličina ovog filma nalazi se u vjernom prikazu najintimnijih ljudskih ispovijesti i priznavanju svih onih sramotnih misli koje mogu proći kroz glavu. Unatoč tematici, film nema depresivan ton, a ponekad ćete se i iskreno nasmijati, pogotovo kad shvatite koliko slično svi funkcioniramo u takvim situacijama.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više