Search

Donosimo sve o dva nova hrvatska filma o kojima trenutno svi pričaju

Donosimo sve o dva nova hrvatska filma o kojima trenutno svi pričaju

"Posljednji Srbin u Hravtskoj" i "Za ona dobra stara vremena"


Image: PR

Nova godina dobro je započela za hrvatski film. Naime, već sada su najavljena dva nova uratka čije ćemo premijere moći pogledati već krajem siječnja i veljače. Žanrovski su potpuno različiti, iza njih stoje cijenjeni i ambiciozni redatelji koji su okupili jednako takvu glumačku postavu. O kojim je to naslovima riječ, o čemu se točno radi doznajte u nastavku gdje vam donosim sve detalje, kao i upravo objavljene trailere... 

U suradnji Kinorame i beogradskog Art&Popcorn te filmskih centara Hrvatske i Srbije, pod redateljskom palicom Predraga Ličine, krajem veljače u kina tako stiže satirični film o zombijima. Horor, triler i komedija u jednom, film prati razvoj događaja nakon što zavlada epidemija zombija zahvaljujući zagađenoj vodi koja je postala konstanta siromašnom narodu koji jedva spaja kraj s krajem. Sedam godina nakon što je Hrvatska bankrotirala, a ljudi se pretvorili u zombije, rijetki su oni koji se uspijevaju oduprijeti opasnom virusu. Slučajnost ili ne, jedini otporni su Srbi odnosno Milan Motika koji postaje posljednjim Srbinom u Hrvatskoj. 

Donosimo sve o dva nova hrvatska filma o kojima trenutno svi pričaju (фото 1)

Nekolicina osebujnih likova, igrom slučaju, postaju (ne)prijatelji i pokušavaju pobjeći od središta epidemije, a put ih odvede u srpsko selo Slavujevci. Naravno, u filmu se pojavljuju i Bosanci i Albanci, Slovenci koji su i dalje izvor raznih teorija zavjera i produkt raznolikih mitova i legendi. Koliko se da naslutiti, film, bilo da se radi o scenariju, scenografiji ili odabiru glumaca, je urnebesan. Glume poznata imena poput Hristina Popović koja je hrvatskoj publici najpoznatija po ulozi u srpskom filmu "Parada", Tihana Lazović čiji posljednji projekt serija "Uspjeh" koju upravo gledamo na malim ekranima, Rene Bitorajac, Janko Popović Volarić, Sergej Trifunović, Dušan Bučan te Dado Ćosić, a spominjao se i Rade Šerbedžija. Ono što je posebno atraktivno jest i činjenica da manju ulogu tumači i Severina Vučković Kojić kojoj ovo nije prvi put da surađuje s Ličinom, a sada postaje lice talijanske aktivistice za prava zombija. Zanimljiva premisa filma u okružju koje je prije svega nadasve satirično te pregršt sjajnih likova razlog su zbog kojeg s nestrpljenjem iščekujemo njegovu premijeru 28. veljače.

Drugi film pomalo znakovitog naslova "Za ona dobra stara vremena", a koji u kina stiže 31. siječnja, obrađuje uvijek aktualnu temu iseljavanja u potrazi za boljim životom, a u jednoj od svojih posljednjih u cijelosti snimljenih filmskih uloga našao se glumački velikan Ivo Gregurević

Burne godine nastanka hrvatske države, tranzicija socijalizma u kapitalizam i (ne)spremnost na promjene koje ista donosi uvijek su zanimljiva tematika kojom se bavi i novi film uglednog redatelja Eduarda Galića, premijerno prikazan na 65. Pulskom filmskom festivalu. Ovim filmom ujedno je otvoren i prošlogodišnji 12. Vukovar film festival. Ostvarenje koje je okupilo impresivnu filmsku ekipu na istovremeno humorističan i dramatičan način obrađuje vječnu dilemu - ostati u Hrvatskoj ili otići. Zbog svoje aktualne tematike, ali i eksplicitnih scena, ova humorna drama zasigurno će privući veliku pažnju i interes publike.

Donosimo sve o dva nova hrvatska filma o kojima trenutno svi pričaju (фото 2)

"Film možemo definirati kao zagrebački, odnosno kvartovski, a kroz priču o odrastanju dvojice prijatelja na prijelazu u novi milenij problematizira se tema aktualna i četvrt stoljeća kasnije - jesu li bolje odabrali oni koji su u potrazi za boljim sutra napustili Hrvatsku ili oni koji su ostali. Svaka opcija za sebe nosi i pozitivne i negativne strane, dileme i izazove, a na nama je bilo da ih nastojimo što bolje prikazati u svakom svjetlu, jer je to nešto što se svakodnevno događa oko nas" izjavio je producent i scenarist filma, Dominik Galić.

Donosimo sve o dva nova hrvatska filma o kojima trenutno svi pričaju (фото 3)

Osim priče zanimljiva je i odlična glumačka postava, u kojoj su se našli kako mlade nade hrvatske glume, tako i iskusne glumačke legende - Marko Petrić, Karlo Mrkša, Andrej Dojkić, Elizabeta Brodić, Vini Jurčić, Matija Prskalo, Ksenija Pajić, Denis Bosak, Mustafa Nadarević, Denis Bosak, Žarko Potočnjak i Karlo Mlinar. Posebno mjesto zauzima ime nedavno preminulog glumačkog doajena Ive Gregurevića, kojem je ovo jedna od posljednjih uloga u impresivnom glumačkom nizu. Scenarist i producent filma je Dominik Galić, direktor fotografije je Dario Hacek, dok su za montažu i zvuk zaduženi Ivan Zelić i Stjepan Lučić. 

Leave a comment

više