Search

Dva filmska događanja u gradu na koja biste trebali obratiti pažnju

Dva filmska događanja u gradu na koja biste trebali obratiti pažnju

Device_art Binarno kino + 15. ZagrebDox


Image: PR

Ako ste jedni od onih koji su uvijek raspoloženi za filmove i sva gradska događanja posvećena toj umjetnosti, onda će vas sigurno razveseliti ove dvije vijesti. Prva od njih je da će se u sklopu Device_art festivala formirati tzv. Device_art Binarno kino koje će ponuditi niz filmskih poslastica. Drugo događanje za koje ćemo se još malo morati strpjeti, ali kojem se uvijek veselimo jest i 15. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koje nas svojim raskošnim programom kao i svake godine razoruža. Više detalja o svemu donosio vam u nastavku... 

Device_art festival, međunarodni festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija u svom završnom siječanjskom izdanju donosi dva programa za sve ljubitelje filmske i zvučne umjetnosti. Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti ovog će vikenda, 26. i 27. siječnja postati centar Device_art Binarnog kina, ali i zvučnih performansa petoro europskih umjetnika. No, mi smo se ovaj put fokusirali samo na filmove, a u pitanju je njih pet prema izboru Hrvoja Pukšeca.

Dva filmska događanja u gradu na koja biste trebali obratiti pažnju (фото 1)

Naime, film je kao medij savršeno polje i alat promišljanja androidne budućnosti, a spomenuto binarno kino u svom programu donosi dva takva filma: vijetnamski kratkometražni igrani The Last Fisherman Shala Ngoa i dugometražni dokumentarni More Human Than Human Tommya Pallotte i Femke Wolting. Riječ je o dokumentarcu koji pokazuje stanje stvari sada i ovdje - u kojoj su mjeri naše inteligentne kreacije već pronašle svoje otoke u oceanu ljudskosti. Igrani The Last Fisherman smješten je u distopijska desetljeća koja dolaze i tematizira odnos čovjeka i androida nakon svega dobrog i lošeg što im se uopće moglo dogoditi. 

Razumijevanje umjetne inteligencije srž je filma PUK* Bill umjetnika Florisa Schönfelda, dok je emancipacija stroja i njegovo buđenje osnovna nit hrvatskog kratkometražnog eksperimentalnog filma A.D.A.M. Vladislava Kneževića. Rudarski dron umjesto na asteroidu završi na Zemlji i onda sve što hardverski ima na raspolaganju počinje koristiti u samospoznajnom procesu potrage za smislom. Njegovi su kognitivni putovi i rukavci posve drukčiji od ljudskih, no konačni zaključci postaju neodoljivo karbonski, a ne binarni. Majstorsko zamagljivanje prostora koji spaja ljude i robote napravio je Ion De Sosa filmom Androids Dream. Program i satnicu pronađite ovdje.

Dva filmska događanja u gradu na koja biste trebali obratiti pažnju (фото 2)

Ako i veljaču te početak ožujka želite obilježiti na jedan filmski način, dobro bi bilo da znate i kako nam se bliži 15. ZagrebDox. Naime, 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 24. veljače do 3. ožujka u kino Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu i donosi najzanimljivije dokumentarce dugog i kratkog metra iz cijelog svijeta. Zagreb će tako ponovno na osam dana postati središte dokumentarnog filma i žarište diskusija između autora i publike o najaktualnijim zbivanjima u suvremenom društvu i važnim društveno angažiranim pričama. Okosnicu ovogodišnjeg programa ponovno čine međunarodna i regionalna konkurencija u natjecateljskom dijelu i osam već tradicionalnih kategorija u službenom programu: Majstori doxa, Biografski dox, Glazbeni globus, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Happy Dox, ADU DOX i Teen Dox. 

Poznat je i prvi film iz ovogodišnje međunarodne konkurencije. Niz sjajnih ostvarenja u utrci za Veliki pečat predvodi Minding the Gap, jedan od najvećih recentnih doku-hitova koji osvojio čak 48 nagrada na prestižnim svjetskim festivalima, uključujući nagradu žirija za debitantski dokumentarac na Sundanceu, nagrade publike na Hot Docsu i Sheffieldu, posebno priznanje na CPH:DOX-u, nagrade na IDA-i i DOXA-u i čak tri nagrade na nedavno održanoj dodjeli Cinema Eye Honors. 

Debitantski film mladog američkog autora Binga Liua nastajao je tijekom 12 godina iz niza intimnih zapisa koje je autor snimao kao tinejdžer. Trojicu skejtera iz Rockforda u državi Illinois upoznajemo na pragu zrelosti. Dinamične i hipnotizirajuće scene snimljene sa skejtborda samo su podloga za drame koje se odvijaju u njihovim životima: Zacka očekuje rođenje prvog djeteta, za što još nije spreman, Keire bezuspješno pokušava pronaći prvi posao, a treći protagonist je sam redatelj. Osim ljubavi prema skejtu i osjećaju slobode koji donosi, mladiće povezuje teško djetinjstvo obilježeno obiteljskim nasiljem, alkoholizmom i utjecajem toksičnih muških autoriteta koje i sami počinju preslikavati u intimnim odnosima. 

Dva filmska događanja u gradu na koja biste trebali obratiti pažnju (фото 3)

Atraktivni su i novi ZagrebDoxovi posebni programi: Poznati o poznatima donosi filmove slavnih autora o još slavnijim protagonistima, Slow Dox nudi gledateljima posebnu vrstu doživljaja, a Ljubav & moda donosi dokumentarce o najvažnijim imenima iz svijeta mode. Autorska večer ove je godine posvećena nagrađivanom domaćem dokumentaristu Nebojši Slijepčeviću, a filmovi ukrajinskog redatelja Sergeja Loznice, jednog od najistaknutijih europskih dokumentarista današnjice i žestokog kritičara ruske politi-ke, bit će obuhvaćeni retrospektivom.

Osim što kroz filmske programe prati najkvalitetnije i najzanimljivije recentne i klasične dokumentarce, ZagrebDox je posvećen i načinima približavanja dokumentarnog filma raznolikoj publici i edukaciji filmskih profesionalaca putem platforme ZagrebDox PRO. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više