Search

Šest stvari koje trebate znati prije nego pogledate \"Blade Runner 2049\"

Šest stvari koje trebate znati prije nego pogledate "Blade Runner 2049"

Odbrojavanje do hrvatske kino premijere je krenulo...


Image: screenshot

Ovaj dugo očekivani SF triler u hrvatske kino dvorane stiže 5. listopada, a mi vam donosimo nekoliko stvari koje bi vas mogle zanimati prije nego ga odlučite pogledati

Trideset godina nakon događaja iz prvog filma, novi istrebljivač, losanđeleški policajac K (Ryan Gosling) pronalazi dugo skrivenu tajnu koja ima potencijala ono malo ljudskog društva što je preostalo baciti u potpuni kaos. Njegovo otkriće odvest će ga u potragu za Rickom Deckardom (Harrison Ford), bivšim istrebljivačem koji je nestao prije trideset godina… Kratak je sinopsis nadolazećeg i dugo očekivanog SF trilera "Blade Runner 2049" redatelja Denisa Villeneuvea koji u hrvatske kino dvorane stiže 5. listopada. Iako smo o samom projektu detaljno pisali ovdje, donosimo šest zanimljivosti koje biste trebali znati prije nego pogledate film…

Nastavak ima DNK svog prethodnika
Iako je riječ o novom filmu koji ima i nove glumačke zvijezde i redatelja, izvorni trio je prisutan. Ford se vraća u ulozi Ricka Deckarda, što bi značilo da bi publika mogla konačno dobiti odgovor je li riječ o replikantu ili ljudskom biću. Iako Ridley Scott nije iza kamere, itekako je involviran u projekt i to kao producent. Scott je planiranje nastavka "Blade Runnera" započeo još prije nekoliko godina, a radna verzija projekta nosila je naslov "Metropolis", no film nikada nije krenuo u razvijanje. Posljednji, ali ne i najmanje bitan je Hampton Fancher, ko-scenarist koji je pisao scenarij za "Blade Runner" s Davidom Peoplesom. On je prisutan i u "Blade Runner 2049" u istoj funkciji, ali ovaj put scenarij je napisao s Michaelom Greenom.

Šest stvari koje trebate znati prije nego pogledate "Blade Runner 2049" (фото 1)

Franšiza je u sigurnim rukama Denisa Villeneuvea
Iako film nije režirao velikan i umjetnik Scott, za tu funkciju je pronašao odličnu osobu. Riječ je o redatelju Denisu Villeneuveu koji je sa svojim posljednjim projektima osvojio i publiku i kritiku, kao što su "Arrival", "Sicario" i "Prisoners". No, nema sumnje, "Blade Runner 2049" trenutno je njegov najveći redateljski izazov. "Svakodnevno osjećam veliki pritisak. No, nikada nisam bio ovoliko nadahnut i uzbuđen. Volim riskirati. Mislim da će novi film imati svoj neki identitet na poznatom teritoriju, ali će opet biti vjeran izvorniku." jednom prilikom je komentirao i poručio kako neće biti riječ o klasičnom blockbusteru. Isto tako, kazao je i kako je jako malo na snimanju korišten green screen, dok je sav preostali futuristički look kreiran u stvarnosti, odnosno koliko god je to bilo moguće.

Treća sreća za Villeneuvea i Rogera Deakinsa
Kada je u pitanju Roger Deakins, inače legendarni filmaš i direktor fotografije, ovo mu je treći put da snage udružuje s Villeneuveom. Ovaj dvojac već je surađivao na filmovima "Prisoners" i "Sicario" dok je Deakins za svaki projekt bio nominiran u kategoriji najbolje fotografije. Inače, dosad je općenito bio 13 puta nominiran za svoj rad, no možda se sada konačno dogodi s "Blade Runner 2049" da mu stigne i priznanje u obliku zlatnog kupića. "Ne znam kako će publika reagirati na film, ali mogu reći da je Deakins napravio genijalan posao. Dosad je radio na puno filmova, ali ovo što je sada napravio je nevjerojatno" izjavio je za medije Villeneuve, piše IndieWire.

Šest stvari koje trebate znati prije nego pogledate "Blade Runner 2049" (фото 2)

Film je oduvijek pretendirao za oznaku R-rated (samo iznad 17 godina)
"Blade Runner 2049" je ima s obzirom na količinu nasilja, scena seksa, golotinje i neprimjerenog vokabulara. Film tako ide stopama "Logana" i hororca "It", dva R-rated filma, blockbustera koji su ove godine na kino blagajnama zaradili preko 200 milijuna dolara. Ta oznaka ujedno je i redatelju dala svojevrsnu slobodu u kreiranju brutalnog futurističkog univerzuma. "Moji producenti i ja smatramo vrlo zanimljivom činjenicom da je ovdje riječ o jednom od najskupljih R-rated nezavisnih filma u povijesti koji su ikada napravljeni" komentirao je Denis Villeneuve.

Hans Zimmer zamijenio je Jóhanna Jóhannssona kao kompozitora glazbe
Bila je ovo teška godina za Jóhanna Jóhannssona. Ne samo da je krenulo po zlu s filmom "Mother!", no njegove kompozicije za "Blade Runner 2049" ipak nisu uzete u obzir, odnosno, izbačene su. U tome ga je zamijenio Hans Zimmer u kombinaciji s Benjaminom Wallfischom. Iako Jóhannsson ne smije javno komentirati o tome zašto je do toga došlo, posljednje glasine ipak kažu da će se neke njegove skladbe možda ipak pojaviti u filmu. Glavni kompozitor je spomenuti Zimmer, inače višenagrađivani filmski skladatelj poznat po svom radu na Nolanovim filmovima.

Šest stvari koje trebate znati prije nego pogledate "Blade Runner 2049" (фото 3)

Trajanje filma
Po trajanju, "Blade Runner 2049" je jedan od najduljih filmova nakon "Interstellara". Warner Bros. je potvrdio kako će "Blader Runner 2049" trajati čak 163 minute, što uključuje 11 minuta odjavne špice. Posljednji koji je toliko dugo trajao bio je spomenuti "Interstellar" iz 2014. godine koji je trajao 169 minuta. Originalni "Blade Runner" u kino verziji trajao je 117 minuta.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više