Search

Evo kako smo se ponovno uvjerili da želimo biti Danci kada narastemo

Evo kako smo se ponovno uvjerili da želimo biti Danci kada narastemo

Tekst: Tina Kovačiček


Sat i pol čiste audio-vizualne sreće o fantastičnoj ideji koja nam dokazuje da ipak nije sve tako trulo u tom razvoju čovječanstava koje bezglavno grabi naprijed u smjeru tehnološkog ‘napretka. Tako bih za početak sažela svoje oduševljenje dokumentarcem “Kako izgraditi planinu” (Making a Mountain, 2020) u režiji Rikke Selin Fokdal i Kaspara Astrupa Schrödera koji ćete uskoro premijerno moći pogledati u sklopu online izdanja DA2 Film Festivala.

Za svakog prosječnog Hrvata, ovaj danski dokumentarac koji prati izgradnju ‘najekološkije spalionice smeća na svijetu’, kako često tepaju futurističkom projektu CopenHill, izgleda kao nedosanjani san. Od tog nas sna dijele milje i milje kilometara drugačijeg mentaliteta, toliko različitog da se ponekad zapitate zašto nas netko kolektivno kao zemlju ne posvoji, othrani i pomogne nam da izrastemo u kvalitetne odrasle ljude koji si znaju organizirati ipak malo ljepšu svakodnevicu. U tom slučaju željela bih da me posvoje Danci.

Dokumentarac “Kako izgraditi planinu” vodi nas u 2011. godinu, u Kopenhagen. Dogodio se natječaj, prijavila se arhitektonska tvrtka BIG (Bjarke Ingels Group) s vizionarskom idejom o izgradnji spalionice otpada čiji će krov iskoristiti za sportsko-rekreativni centar. Tvrtka BIG, na čelu s genijalcem arhitektom Bjarkom Ingelsom, pobijedila je na natječaju. Devet godina kasnije službeno je završen projekt izgradnje planine za skijanje usred Kopenhagena pod imenom Amager Bakke, poznatijeg i kao CopenHill. Tijekom devet godina izgradnje bilo je nekih manjih peripetija, promišljanja, nedoumica jer i Danci se ponekad ‘zalete’. No, ova urbanistička, impresivno ekološka na nekoliko razina, priča je završena, a mi godinu dana nakon otvorenja imamo priliku gledati fantastičan dokumentarac o ljudskom napretku, ekološkoj osviještenosti i vizionarstvu koje potiče na akciju. I evo vidite da se može. Ali ne kod nas, nego u Danskoj.

Evo kako smo se ponovno uvjerili da želimo biti Danci kada narastemo (фото 1)

Kako u Danskoj baš nema brda ni planina, Danci su odlučili civilizacijsko ruglo - spalionicu smeća koja se prostire na 41.0000 četvornih metara pretvoriti u omiljeni gradski rekreacijski park. Već spomenuto alpsko skijalište izgrađeno je na nagibnom krovu same spalionice dok se do vrha možete popeti i pješke, a tu je i najveća stijena za slobodno penjanje na svijetu od 85 metara. I to nije sve. Naime, CopenHill godišnje pretvori 440.000 tona otpada u čistu energiju. U spalionicu dospije otpad koji proizvede oko 600.000 stanovnika i 50.000 poslovnih subjekata. Taj se otpad djelomično reciklira dok se ostatak spaljuje i tako proizvodi električna energija i toplina za grijanje tih istih kućanstva u okolici. Dok se unutar zgrade odvija prava mala zelena industrijska revolucija bez ometanja u proizvodnji električne energije, život s vanjske strane buja i živi. Skijaška staza CopenHill dugačka je 400 metara i spušta se s najvišeg vrha zgrade visoke 90 metara do podnožja sa zaokretom od 180 stupnjeva na sredini staze.

Do vrha zgrade posjetitelji mogu planinariti stazom dugačkom 490 metara ili se koristiti dizalima, od kojih je jedno i stakleno kako bi svi zainteresirani mogli zaviriti u unutrašnjost spalionice. Na vrhu kompleksa se nalazi bar, crossfit teren te brojni uredi koji će, između ostalog, služiti i edukativne svrhe. Osmišljen je i zeleni krov te posađeno zelenilo kojim se želi poticati bioraznolikost i stvaranje staništa za ptice, pčele i divlje cvijeće. Osim toga, zajednička funkcija ovako osmišljene flore i faune usred industrijske mašinerije bit će pročišćavanje zraka, ‘držanje’ oborinskih voda na okupu, uklanjanje štetnih čestica te istovremeno upijanje topline koja se stvara u unutrašnjem pogonu.

Evo kako smo se ponovno uvjerili da želimo biti Danci kada narastemo (фото 2)

Metaforički rečeno, na ovom dijelu filma sam se već rasplakala od sreće nad danskom genijalnošću. Nakon što je trenutak tuge nad onim miljama različitog mentaliteta popustio, ostao je osjećaj inspiracije i ushićenosti koliko se genijalnih ideja zapravo realizira u svijetu. Svakako preporuka za pogledati u sklopu DA2, međunarodnog filmskog festivala posvećenog dizajnu, umjetnosti koji počinje 20. listopada, kao virtualno događanje. Svi naslovi iz programa bit će biti dostupni od 21. do 27. listopada na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Nakon jednostavnog postupka registracije filmove je moguće iznajmiti po cijeni od 5 eura, odnosno 35 eura za paket koji uključuje 8 filmova. Nakon prvog pokretanja film se može gledati više puta unutar 48 sati.

Do neke iduće genijalne svjetske ekološke ideje, sanjat ću da mi vrate onu netragom iz zgrade otuđenu kantu za recikliranje papira. Iako nisam više niti sigurna ide li osnovno reciklirani hrvatski otpad tamo gdje treba.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više