Search

Evo zašto trebate pogledati novi dokumentarac Leonarda DiCaprija

"Before The Flood"


Image: Cover filma,
YouTube

National Geographic je prije tjedan dana na svom You Tube kanalu objavio cijeli dokumentarac koji su za njih producirali i režirali Leonardo DiCaprio i Fisher Stevens. U tih tjedan dana dokumentarac je pogledalo gotovo 12 milijuna ljudi

Dokumentarac je nazvan "Before the Flood", a ako vam njegov naziv koji tiho upozorava na dolazak katastrofe, 12 milijuna pogleda na YouTubeu i činjenica da film na IMDB-u ima ocjenu 8,5 nisu dovoljni, evo nekoliko razloga zašto trebate pogledati ovaj film.

Vješto napravljen, s nizom poznatih imena koja govore o klimatskim promjenama, "Before the Flood" ima jak utjecaj na gledatelja. Ako ne znate mnogo o ovoj temi svakako će vas šokirati, a ako i znate osjećat ćete nevjerojatnu krivnju jer ne činite ništa kako biste promijenili svijet jer, vjerovali ili ne, možete ga promijeniti. Film vrlo zorno prikazuje što se događa zbog ljudskog otiska, CO2 koji emitiramo u enormnim, gotovo nezamislivim količinama i eksploatacije zemljinih resursa koji nestaju. DiCaprio se uputio na Grenland, Floridu, Indoneziju i čitav niz mjesta koja već osjećaju teške posljedice globalnog zatopljenja. Snimke tih mjesta i svjedočanstva ljudi koji kroz određene dijelove godine trebaju kanu kako bi se mogli kretati "ulicama" svog grada, doista pogađaju.

DiCaprio u filmu prikazuje cijelu povijest svog angažmana u području zaštite okoliša. Prenosi razgovore s Billom Clintonom, Banom Ki-moonom, a kasnije i Barackom Obamom i Elonom Muskom koji ga je upoznao sa svojim konceptom Gigatvornica koje bi mogle biti rješenje za ovaj veliki problem s kojim se čovječanstvo suočilo. One su bazirane na obnovljivim izvorima energije koji i jesu jedini način da zaustavimo ili barem usporimo, klimatske promjene. 

Leonardo DiCaprio i Elon Musk 

Ipak, film upozorava na to da postoje dvije glavne prepreke koje onemogućuju uvođenje značajnih promjena. Prvi je povezanost političara s velikim svjetskim korporacijama koje uništavaju okoliš na niz načina, od sječe prašuma kako bi sadili palme za palmino ulje do opasnih količina toksičnih plinova koje ispuštaju njihove tvornice. Kina se tome odlučila oduprijeti zbog straha za zdravlje svojih građana koji iz kuća rijetko izlaze bez maski za lice. I Danska i skandinavske zemlje okrenute su obnovljivim izvorima energije, no to je tek početak jer Sjedinjene Američke Države, koje su drugi zagađivač u svijetu, još nisu dovoljno posvećene ovom problemu. Drugu prepreku čini nevjerojatna činjenica da veliki broj ljudi, pa čak i na visokim pozicijama unutar država, ne vjeruje u globalno zatopljenje (ili se barem pretvara da ne vjeruje).

Ako vam sve ovo nije dovoljno da pogledate film, da se napokon doista zabrinete oko klimatskih promjena i počnete mijenjati svoje navike, onda to barem učinite zbog Leonarda DiCaprija!

Evo zašto trebate pogledati novi dokumentarac Leonarda DiCaprija (фото 1)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više