Search

Film Dalibora Matanića u službenoj selekciji 68. Cannesa

Film Dalibora Matanića u službenoj selekciji 68. Cannesa

Dugometražni igrani film "Zvizdan"


Image: PR

"Zvizdan" je prvi hrvatski igrani dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa od hrvatske neovisnosti

Dugometražni igrani film "Zvizdan" autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić uvršten je u službeni natjecateljski program "Un Certain Regard" 68. Filmskog festivala u Cannesu. Žirijem programa ove godine predsjeda glumica i redateljica Isabella Rossellini.

"Ovo je ljubavni film koji priča o snazi koja je potrebna ljubavi da se u svojoj čistoći izdigne iznad mulja s kojim se svaki dan susrećemo. Cijela ekipa filma uživala je stvarajući ga. Uz ljude s kojima inače radim, na ovom filmu surađivao sam s direktorom fotografije Markom Brdarom, kojeg sam počeo pratiti kroz studentske radove. On ima sjajnu introvertnu intuiciju tako da smo na filmu radili bez riječi. Uz sve to, drago mi je da u filmu glavne uloge nose mladi ljudi", izjavio je na konferenciji za medije Dalibor Matanić, redatelj filma.

Film Dalibora Matanića u službenoj selekciji 68. Cannesa (фото 1)

Zvizdan se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

Film Dalibora Matanića u službenoj selekciji 68. Cannesa (фото 2)

Od 1991. naovamo u različite programe Cannesa uvršteno je pet domaćih naslova. Kratkometražni igrani film "Ciao Mama" (2009.) redatelja Gorana Odvorčića prikazan je u službenoj konkurenciji kratkometražnih filmova, u "Tjednu kritike" prikazani su kratkometražni igrani film "Tulum" u režiji Dalibora Matanića (2009.), dugometražni dokumentarni film "Posljednja ambulantna kola Sofije" u režiji Iliana Meteva (2012.) u njemačko-bugarsko-hrvatskoj koprodukciji i kratkometražni igrani film njemačko-hrvatske koprodukcije "Kokoška" u režiji Une Gunjak. Kratkometražni igrani film "Suša" (2003.) Dalibora Matanića prikazan je u selekciji "Quinzaine des réalisateurs" ("15 dana autora").

Film Dalibora Matanića u službenoj selekciji 68. Cannesa (фото 3)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više