Search

Film \"Dunkirk\" je dokaz da Christopher Nolan nije \"samo\" redatelj, nego i umjetnik!

Film "Dunkirk" je dokaz da Christopher Nolan nije "samo" redatelj, nego i umjetnik!

On je filmaš - stručnjak koji format blockbustera uvijek uspije podignuti na višu razinu


Image: screenshot

Nolan je unoseći svoje karakteristične elemente napravio jedan potpuno drukčiji ratni film, s naglaskom na savršeno izvedenu nelinearnu priču kao takvu, a ne na likove. Možemo reći kako smo konačno dobili netipičnu ratnu dramu, točnije remek-djelo, gdje rat nije serviran u rukavicama, a sam Nolan je pritom, uz svoje vjerne suradnike, točno znao kako to i ostvariti...

Čak i oni koji mu možda sve ove godine nisu bili naklonjeni, priznali su kako je Christopher Nolan definitivno jedan od najvažnijih filmaša današnjice, kako svojim djelom tako i likom. Prije svega, vizionar je to koji svakim svojim novim filmskim projektom pomiče granice. On je taj koji format blockbustera uspijeva podići na jedan još viši nivo, pritom ostvarujući i poprilično visoke iznose pri "otvaranju" na kino blagajnama. Za njega očigledno, nema žanra koji on ne bi uspješno savladao. Pa je tako nakon svih njegovih, različitih žanrovskih izleta i u konačnici uspješnica kao što su "Interstellar", "Memento", "Insomnia", "Inception", "Batman" i "Dark Knight" filmski serijal… na red došlo nešto posve drugo. Naime, Nolan je odlučno najavio kako je njegov idući projekt ni manje ni više nego ratna drama. Dakako, govorimo o filmu "Dunkirk" koji je upravo "sletio" u hrvatske kino dvorane i za koji vam odmah na početku možemo kratko i jasno poručiti: riječ je o remek-djelu koje nikako ne biste smjeli propustiti.

Film "Dunkirk" je dokaz da Christopher Nolan nije "samo" redatelj, nego i umjetnik! (фото 1)

Dakle, svi oni koji se sjećaju povijesti iz škole i koji su malo pozornije tada slušali gradivo, sigurno znaju za Dunkirk. Ako je isparilo, bez brige, prisjetit ćemo vas. Ukratko riječ je o francuskoj luci, jedinom mjestu gdje se mogla izvršiti evakuacija britanskih (francuskih, belgijskih...) vojnika, njih preko 350.000 tisuća koji su se našli u njemačkom okruženju. I dok su oni tako čekali svoj spas i trenutak evakuacije, savezničke su snage pokušavale na sve moguće načine usporiti napredovanje njemačke vojske koje su Dunkirk uglavnom napadale iz zraka, no vremena je bilo sve manje i manje, a na vidiku sve bliže i bliže uništenje… E, upravo je Nolan kroz nekoliko različitih priča - na zemlji, vodi i u zraku, u filmu "Dunkirk" vjerno prikazao stvarna spomenuta povijesna događanja s kraja svibnja i početka lipnja 1940. i to na jedan posve neočekivan način. 

Film "Dunkirk" je dokaz da Christopher Nolan nije "samo" redatelj, nego i umjetnik! (фото 2)

U cijelom filmu, naime, postoji nekoliko bitnih, izdvojenih stvari koji "Dunkirk" opravdano trenutno postavlja u sam vrh filmova ovakve tematike. Zanimljivo je prije svega što priča nije linearna i upravo taj tijek realizacije radnje sam film pozicionira u jednu posve neočekivanu dimenziju. Da prevedem, ovaj film nije dovoljno samo gledati, nego itekako pratiti radnju i likove, kao i promišljeno zaključivati. Ne, to ne znači da se za njega morate posebno pripremati ili za vrijeme filma ne znam kako naprezati moždane vijuge, nego samo malo više obratiti pažnju na radnju koja će vas ionako sama od sebe "usisati" dok vi gotovo zagarantirano nećete pružati otpor. Hej, podsjećam, u pitanju je Nolan!

Isto tako, važno je još jednom spomenuti i kako spomenuti redatelj, u ovom slučaju i scenarist, do sada nije imao iskustva s ratnom tematikom, no unatoč tome, film "Dunkirk" je itekako realan i već iz toga smo mogli zaključiti kako je vrlo opravdano što ga neki zbog toga nazivaju i umjetnikom redateljem. Naime, vizualna estetika u kombinaciji sa surovom realnosti ovdje doista funkcionira savršeno, a posebice pritom mislim na scene iz zraka, odnosno momente upravljanja vojnim avionima, kao i njihovo obrušavanje iz perspektive samih pilota. No, kada spominjem tu realnost koja nije otišla sasvim u smjeru krvoprolića i stradavanja, ona nije samo provedena na taj način, nego i onaj koji smo priželjkivali vidjeti. Vojnici su ovdje vojnici, sa svim svojim opravdanim strahovima, traumama, neobjašnjenim reakcijama iz kojih nerijetko isplivavaju i kukavičluk, ali i neizmjerna snaga, prisebnost i želja za preživljavanjem i povratkom svojoj kući.

Film "Dunkirk" je dokaz da Christopher Nolan nije "samo" redatelj, nego i umjetnik! (фото 3)

Ono što u filmu nije nikako sekundarno, ali tek sada dolazi na red, svakako je i glumačka ekipa o kojoj je Nolan itekako vodio računa, a u samom procesu pretprodukcije imao je samo jedan zahtjev, a to je da najbitnije uloge izvorno pripadnu glumcima Britancima. Tako je i bilo, "Dunkirk" je u većoj mjeri okupio britansku glumačku ekipu s čime je naglašena autentičnost i uvjerljivost filma, odnosno njegova specifična tematika. Tu su tako njegov dugogodišnji suradnik Tom Hardy, pa Kenneth Branagh, Mark Rylance, Cillian Murphy i James D'Arcy dok je najveće iznenađenje bilo Nolanovo angažiranje Harryja Stylesa. Riječ je inače o mladom pjevaču iz popularnog boy banda One Direction kojem je ovo bilo debitantsko glumačko ostvarenje, a koji je svojom ulogom itekako opravdao redateljeve predikcije i iznošenje lika. 

Film "Dunkirk" je dokaz da Christopher Nolan nije "samo" redatelj, nego i umjetnik! (фото 4)

Isto tako, ono što značajno doprinosi ovom ratnom, rekli bismo, art filmskom uratku jest i glazba koju očekivano potpisuje čuveni Hans Zimmer. Poznati je to skladatelj koji je ponovno pokazao koliko je glazbena podloga bitan i ključan faktor same atmosfere, što je u slučaju "Dunkirka" naglašeno od prve do zadnje sekunde napetog filma dramatičnim skladbama. Kada kažem da je "Dunkirk" vrhunsko filmsko ostvarenje, u korist te teze ide baš sve. Jer kadrovi su vizualno impresivni kao i sama režija, stvaranje napetosti, straha i neizvjesnosti vješto je izbalansirano kroz cijeli film, glumačka ekipa funkcionira besprijekorno i emotivno, a posebna pažnja pridana je detaljnom i uvjerljivom prikazu ljudskih sudbina, ponajviše vojnika u bezizlaznim ratnim okolnostima. 

Ono što će vam možda biti neobično jest činjenica da se u ovom filmu vrlo vjerojatno nećete povezati niti s jednim likom kako ste možda do sada navikli, ali u pozitivnom kontekstu, s obzirom na to da je redateljev cilj bio staviti naglasak više na samu priču nego na likove, koji su u ovom filmu inače sa svojim ulogama potpuno ravnopravni. To ćete sigurno primijetiti. 

Jedino što još za kraj mogu nadodati jest da je "Dunkirk" izuzetan Nolanov filmski uradak o kojem će se još puno pisati i pričati, a koji će se zasigurno naći na samom vrhu najboljih filmskih ostvarenja u ovoj godini, ako ne i općenito, te da je paralelno i sjajan prikaz one da je u ratu zapravo uspjeh izvući živu glavu, a ne nužno pobijediti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više