Search

Film koji briše granice

Film koji briše granice

"Mama Europa" u kinima diljem Hrvatske

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

U ovom poetičnom dokumentarcu, svojim pitanjima, crtežima i shvaćanjima, znatiželjna djevojčica Terra tjera nas na preispitivanje granica - onih koje su već postavljene, ali i onih koje smo postavili sami sebi

Nakon nizozemske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu te nedavne hrvatske premijere na 10. ZagrebDoxu, film "Mama Europa", nastao u produkciji slovenske tvrtke Petra Pan Film i makedonske PPFP, te koprodukciji s hrvatskim Restartom, stigao je u kina diljem Hrvatske. U razgovoru s nagrađivanom slovenskom redateljicom Petrom Seliškar saznali smo iz prvi ruke zbog čega je ovaj film osvojio publiku na brojnim međunarodnim festivalima

Kako ste došli na ideju o snimanju filma "Mama Europa"?

Ideja za film je počela s našim prethodnim filmom, i na neki način je "Mama Europa" produžetak "Bakica revolucije". Tematski se Bakice bave s našim korijenima, genetikom, bakama i djedovima i ideologijama, a "Mama Europa" se bavi nama, našim frustracijama, granicama, strahom, našom sadašnjošću, našom obitelji... Dokumentarističko-nomadsku familiju čine mama Petra - redateljica, Slovenka, tata Brand - direktor fotografije, makedonski Kubanac i naša kćer Terra koja je naš put objasnila pomoću svojih crteža i prijatelja koje smo na putu upoznali.

Mama Europa

Recite nam ukratko o čemu se radi?

O granicama u našoj glavi i o granicama u životu, u edukaciji. Objašnjava kako nam je s 5 godina sve jasno i kako s edukacijom sve potpuno zaboravimo. Ovo je priča o povijesti, politici u svim segmentima granica koje smo naučili, i našim neprestanim osobnim traženjem slobode. Film čini putovanje po Europi s petogodišnjom kćerkom koja sa svojim otvorenim, a inteligentnim odgovorima i pitanjima može promijeniti perspektivu odraslog čovjeka.

Kako je proteklo to iskustvo snimanja i rada na filmu u kojem glavnu ulogu ima vaša četverogodišnja kćer Terra?

Teško je biti mama i redatelj vlastitom djetetu. Najteži dio bio je u montaži kad se pojavila Terra i rekla mi: "Mama, molim te izreži ovo, stvarno nema smisla..." Terra je koscenaristica ovog filma. Što mislim o ovom iskustvu? Mislim da bi djeca morala imati više kreativne slobode - njihovu kreativnost i spontanost rijetko koristimo, a toliko su točni.

Mama Europa

Film opisuju kao topao i sentimentalan, iako se radi o političkoj temi. Pretpostavljam da je to jedan od razloga zašto je ljudima toliko blizak.

Film ima puno prostora za razmišljanje, ima zraka i lebdi. Namjerno ga nismo kompresirali jer bi taj isti film mogao poprimiti oblik bunta ili protesta. Takav film bih snimila prije 7 godina kada sam stvarno bila ljuta na čitav EU birokratski aparat, Schengen koji je uveo vize, maltretirao ljude na granicama i stvarao frustracije i fobije, mržnju i koji je ljude podijelio. Granice su u međuvremenu pale, a još nismo ništa naučili od djece i prirode.

Što pripremate sljedeće?

"My World is Upside Down" je glazbeni dokumentarni film o pjesniku Franu Milčinskom-Ježeku - transmedijski dokumentarni film i istovremeno dugometražni film za kino distribuciju, koji smo ponovno napravili s našim dragim prijateljima i suradnicima, hrvatskim Restartom. Pjesme Frana Milčinskog su prevedene na 7 jezika i pričaju o malom čovjeku na jedan iskren način koji je uspio nagovoriti Chrisa Eckmana (SAD), Huga Racea (Australija), Johna Bonnara (Velika Britanija), Johna Parisha (Velika Britanija), Cesarea Basilea (Italija), Roberta Fishera (SAD), Kima Pohionena (Finska), Bernays Propagandu (Makedonija), Tonija Kitanovskog & The Cherkezi Orchestra (Makedonija), Josipu Lisac (Hrvatska) i Tomaža Pengova (Slovenija) da aranžiraju njegove pjesme u svojim izvedbama i ispričaju priču života Frana Milčinskog Ježeka.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više