Search

Film Miroslava Sikavice na Filmskom festivalu u Cannesu

Film Miroslava Sikavice na Filmskom festivalu u Cannesu

"Zvir"

Urednik: Tina Kovačiček

Image: PR

Kratkometražni igrani film "Zvir" redatelja Miroslava Sikavice, snimljen u produkciji zagrebačkog Propeler Filma, uvršten je u program Directors' Fortnight (franc. Quinzaine des réalisateurs / hrv. 15 dana autora) Filmskog festivala u Cannesu koji će se održati od 11. do 22. svibnja

Riječ je o programu koji još od 1969. godine, kada je održan prvi put, svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena, otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika, i ukratko, prikazuje najuzbudljivija i najinovativnija ostvarenja svjetske kinematografije. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo i na neke od najuspješnijih redatelja današnjice, Tako su, primjerice, debitantski radovi Wernera Herzoga, Martina Scorsesea i Kena Loacha prikazani upravo u programu Directors' Fortnight. 

Redatelj Miroslav Sikavica autor je tridesetak dokumentarnih filmova, među kojima je i nagrađivani "Oblak" (2011.), film o najpoznatijoj žrtvi maloljetničkog nasilja u Zagrebu, Luki Ritzu. "Zvir" je njegov drugi kratkometražni igrani film.

Film Miroslava Sikavice na Filmskom festivalu u Cannesu (фото 1)

"Zvir" je realistična priča o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na obali Jadrana pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan, a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka. "Zvir" o kompleksnoj temi divlje, bespravne gradnje i patrijarhalnoj sredini pokušava progovoriti narativno suptilno i sažeto, bez moraliziranja, ekonomičnim sredstvima, kroz fizički odnos oca i sina. Jednoga socijalne prilike čini očajnim i lakomim, a drugoga vlastita manguparija pretvara u svjedoka i sudionika ljudske drame.

Film Miroslava Sikavice na Filmskom festivalu u Cannesu (фото 2)

Autori scenarija su Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, a glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju zaslužna je Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, a za masku Mirna Čurak. 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više