Search

Film \"Ti mene nosiš\" nominiran za Oscara kao crnogorski kandidat

Film "Ti mene nosiš" nominiran za Oscara kao crnogorski kandidat

U kategoriji za najbolji strani film


Image: PR

Film "Ti mene nosiš", prema scenariju i u režiji Ivone Juke, crnogorski je kandidat za 88. nagradu Oscar u kategoriji Najboljeg stranog filma u 2015. godini

Film autorice Ivone Juke ispunio je sve preduvjete propisane specijalnim pravilima američke filmske akademije i bio jedini prijavljeni crnogorski kandidat na javni natječaj Ministarstva kulture. "Ti mene nosiš", koji je nastao u ko-produkciji Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, na natječaj Ministarstva kulture Crne Gore kandidirala je producentska kuća "Galileo production" iz Podgorice, ujedno i ko-producent filma koja je prepoznala kvalitetu filma te koja vjeruje da ovaj film ima izgleda postati najbolji strani film u 2015. godini. Tako je „Ti mene nosiš", koji je prošli tjedan nominiran i za "europskog Oscara", koji dodjeljuje Europska Filmska Akademija ušao i u utrku za najprestižniju filmsku nagradu.

Film "Ti mene nosiš" nominiran za Oscara kao crnogorski kandidat (фото 1)
Film "Ti mene nosiš" donosi priču koja istražuje ženski identitet u ulozi kćeri i što ta uloga može nositi. Zato je i Ivona Juka odabrala triptih, tri priče o tri kćeri, različitih godina, statusa i iz različitih obitelji, kako bi prikazala više od jednog intimnog odnosa i pokrila širu paletu odnosa. Jedna kći tek gradi odnos s ocem, druga kći svoj izgrađen odnos nepovratno gubi, a treća kći se suočava s porušenim odnosom kako bi lakše prihvatila budućnost.
Tijekom 2015. godine prikazan na najvećim domaćim, regionalnim i svjetskim festivalima, među kojima se posebno ističu Karlovy Vary Film Festival, Pula Film Festival, Film Festival Herceg Novi i Avvantura Film Festival te je pozvan i na brojne druge kao što su International Film Festival of India, Goa, Filmfest München i FEST – Međunarodni filmski festival u Beogradu.


Film je dosad osvojio šest značajnih nagrada: u Puli, nagrada Breza za najbolju debitanticu (Helena Beljan), Zlatna Arena za najbolju kameru, Zlatna Arena za najbolje vizualne efekte, Zlatna Arena za najbolju glazbu, U Zlatna Mimoza za najbolju režiju na festivalu u Herceg Novom te Grand Prix za najbolji film na Avvantura Film Festivalu u Zadru. A uz izvrsne regionalne kritike filma koje potpisuju istaknuti novinari kao što su Nenad Polimac, Miljenko Jergović, Krešimir Bobaš i Vesna Pažin, pridružio se i ugledni Hollywood Reported, koji je uspješno predvidio kako je: "Ti mene nosiš zahvaljujući snažnim glumačkim izvedbama i visokim produkcijskim standardima izgledan kandidat za Oscara."

Related articles

Buro 24/7 Selection

više