Search

Film \"Zvizdan\" osvojio čak tri nagrade u Cottbusu

Film "Zvizdan" osvojio čak tri nagrade u Cottbusu

Uspješan niz se nastavlja

Image: Thomas Goethe/FilmFestival Cottbus

Uz "Zvizdan" koji je osvojio čak tri nagrade na upravo završenom Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu, film redatelja Branka Schmidta osvojio je također nagradu ekumenskog žirija

Festival istočnoeuropskog filma u Cottbusu održao se od 3. do 8. studenog u tom njemačkom gradu. "Zvizdanu" su pripale nagrade za najbolji film, najbolju glumicu te nagrada međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI. Također, igrani film "Imena višnje" Branka Schmidta osvojio je nagradu ekumenskog žirija. Nagrade su dodijeljene na svečanoj ceremoniji u subotu navečer, gdje je glavna glumica Tihana Lazović preuzela nagradu "Zvizdanu" za najbolji film natjecateljskog programa, nagradu međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI i specijalnu nagradu za najbolju glumicu.

Film "Zvizdan" osvojio čak tri nagrade u Cottbusu (фото 1)

"Zvizdan" je od svjetske premijere u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija u programu Un Certain Regard, osvojio petnaest festivalskih nagrada. Priznanja u Cottbusu posebno su značajna ekipi filma budući da je "Zvizdan" 2011. godine u ranoj fazi razvoja projekta predstavljen na pratećem industrijskom sajmu Connecting Cottbus. Film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

"Imena višnje", dugometražni igrani film Branka Schmidta nastao u produkciji HRT-a, osvojio je pak nagradu ekumenskog žirija.

Film "Zvizdan" osvojio čak tri nagrade u Cottbusu (фото 2)

Uz "Zvizdan" i "Imena višnje" u Cottbusu su ove godine prikazane još tri hrvatske manjinske koprodukcije: "Cure - Život druge" Andree Štake, "Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa" Nikole Vukčevića i "Naša svakodnevna priča"  Ines Tanović.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više